Η λειτουργία του Συλλόγου μας έως σήμερα - Η ανάγκη για διοικητικές αλλαγές!
Αγαπητά μέλη,
Στους δέκα μήνες της μέχρι σήμερα λειτουργίας του, ο Σύλλογός μας έχει πετύχει ένα αξιόλογο έργο. Έχει πραγματοποιήσει ουσιαστικές παρεμβάσεις σε ζητήματα που απασχόλησαν έντονα την κοινωνία, έχει γίνει μπροστάρης σε δίκαιους κοινωνικούς αγώνες, έχει ευαισθητοποιήσει πολίτες σε ζητήματα φορολογίας, έχει ξεκινήσει ένα ελπιδοφόρο ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο. Παρά τα λίγα του μέσα και το μικρό διάστημα της ζωής του, έχει πετύχει μία αρκετά ικανοποιητική απήχηση στην ελληνική κοινωνία.
Θα μπορούσε να είχε πετύχει περισσότερα; Εκτιμώ πως ναι. Ο Σύλλογος έκανε την εμφάνισή του σε ένα χρονικό σημείο που προσφερόταν για μεγαλύτερη δραστηριοποίηση και δόθηκαν -και συνεχίζουν να δίνονται- οι ευκαιρίες για πιο αποτελεσματική δράση και μεγαλύτερο έργο.
Με δυό λόγια, πετύχαμε περισσότερο απ’ ότι άλλοι ανέμεναν, αλλά -με δεδομένες τις συγκυρίες- εκτιμώ ότι πετύχαμε λιγότερα απ’ ότι θα μπορούσαμε να είχαμε πετύχει.
Από την πλευρά μου, σαν ιδρυτής και πρόεδρος του Συλλόγου μας, έκανα ότι μπορούσα για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική λειτουργία του. Κατά τους δέκα τελευταίους μήνες, θυσίασα -σχεδόν καθολικά- την επαγγελματική μου δραστηριότητα και μεγάλο τμήμα της προσωπικής μου ζωής. Αυτό άλλωστε φαίνεται τόσο από την παρουσία μου στο site του Συλλόγου, αλλά το διαπιστώσατε και οι περισσότεροι με τους οποίους είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε από κοντά.
Όπως ενδεχόμενα έχετε διαπιστώσει, κυρίως κατά τις τελευταίες εβδομάδες, η δραστηριότητα του Συλλόγου έχει ατονήσει σημαντικά. Είναι κάτι που με στεναχωρεί αφάνταστα.
Ως Πρόεδρος του Συλλόγου, κρίνω σκόπιμο να σας ενημερώσω προσωπικά για τα διάφορα προβλήματα που απασχολούν το Σύλλογό μας και να σας καλέσω να βρούμε, όλοι μαζί, λύσεις που θα μας επιτρέψουν, όχι μόνο να επαναλάβουμε τη δυναμικότητα του φθινοπώρου, αλλά να φανούμε ακόμη πιο δυναμικοί και να δώσουμε στην κοινωνία μας αυτό που αναμένει από μας.
Τα προβλήματα του Συλλόγου:
Από την αρχή της λειτουργίας του, το μεγαλύτερο πρόβλημα του Συλλόγου ήταν η μη ικανοποιητική λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου.
Όταν ιδρύθηκε ο Σύλλογος (στις 18 Μαρτίου 2011), όπως ήταν φυσιολογικό, ο αριθμός των μελών ήταν μικρός. Όμως, για να νομιμοποιηθεί ο Σύλλογος, έπρεπε άμεσα να εκλεγεί Διοίκηση. Όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις αυτές, εγώ, ως ιδρυτής του Συλλόγου, απευθύνθηκα σε φίλους και γνωστούς μου και τους παρακάλεσα να με βοηθήσουν στο ξεκίνημα της λειτουργίας του Συλλόγου, αναλαμβάνοντας μία θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο. Συζητώντας μαζί τους, αναφέρθηκε ότι θα μπορούσαν να κάνουν την εξυπηρέτηση προς εμένα, ενώ στη συνέχεια, εάν έκριναν ότι τους ενδιαφέρει ο Σύλλογος και το αντικείμενο της δράσης του, θα μπορούσαν να συνεχίσουν, ενώ εάν δεν τους ενδιέφερε, θα μπορούσαν να παραιτηθούν με την πρώτη ευκαιρία, ενδεχόμενα κατά την επόμενη Γενική Συνέλευση.
Έτσι, στις εκλογές της 3ης Απριλίου 2011, η Γενική Συνέλευση εξέλεξε 8 άτομα για τις 7 θέσεις τακτικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και τις 3 θέσεις αναπληρωματικών μελών. Δηλαδή, παρά την κινητοποίησή μου να βρω “εθελοντές” για να καλύψουν τις προς εκλογή θέσεις, δύο θέσεις δε μπόρεσαν να εκλεγούν.
Κατά τη διάρκεια των επομένων μηνών, 2 από τα τακτικά μέλη παραιτήθηκαν (για προσωπικούς λόγους) και έτσι μείναμε 6 άτομα ως τακτικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Κατά τα φαινόμενα, είτε ο Σύλλογος δε μπόρεσε να εμπνεύσει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του, είτε η ταχύτητα της ανάπτυξής του ήταν μεγάλη, κάτι που ίσως να φόβισε. Το γεγονός είναι ότι, η δράση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και η συμμετοχή τους στη λειτουργία του Συλλόγου ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Όχι, μη νομίσετε ότι το χρησιμοποιώ σα σχήμα λόγου. Πέρα από την προσέλευσή τους στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, ώστε να μπορούμε να έχουμε τη νόμιμη απαρτία, η συμμετοχή των μελών ήταν σχεδόν ανύπαρκτη.
Για παράδειγμα, ο Γραμματέας του Συλλόγου, έως τα τέλη Ιανουαρίου (δηλαδή μέχρι τρεις μέρες πριν από το συγκληθέν Διοικητικό Συμβούλιο) δεν είχε ενδιαφερθεί ποτέ να αναλάβει τα καθήκοντά του. Και κυριολεκτώ: δεν έχει δει ποτέ το βιβλίο μελών ή το βιβλίο πρωτοκόλλου και ούτε έχει ασχοληθεί με το μητρώο μελών.
Η ταμίας, δεν έχει κάνει ούτε μία εγγραφή στα βιβλία του Συλλόγου, ενώ δε γνωρίζει τα οικονομικά στοιχεία της λειτουργίας του Συλλόγου.
Τα μέλη του Δ.Σ. δεν έρχονταν στις εκδηλώσεις του Συλλόγου. Είναι χαρακτηριστικό ότι, στην εκδήλωση που κάναμε στο Hilton στις 17 Δεκεμβρίου, παραβρέθηκε (πέρα από μένα) μόνο ένα μέλος του Δ.Σ., ενώ ο Αντιπρόεδρος, παρότι βρισκόταν στο χώρο του ξενοδοχείου (εκείνη τη μέρα υπήρχε μία έκθεση χρηματοοικονομικών προϊόντων), όχι μόνο δεν προσφέρθηκε να βοηθήσει, αλλά ούτε και πέρασε από το περίπτερο του Συλλόγου και δεν προσήλθε στην εκδήλωση!
Ή να το πω πιο απλά, επί δέκα μήνες και μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. δεν ενδιαφέρθηκαν, όπως θα έπρεπε, ενδιαφέρον για τα θέματα και τη λειτουργία του Συλλόγου.
Τα τέσσερα από τα έξι μέλη του Δ.Σ. δεν ενδιαφέρθηκαν να συμμετάσχουν στην ομαδική προσφυγή κατά του τέλους επιτηδεύματος.
Πλην εμού, κανένα από τα άλλα μέλη του Δ.Σ. δε συμμετείχε στο ομαδικό εξώδικο κατά της ΔΕΗ. Δηλαδή, ο Σύλλογος κατόρθωσε να ξεσηκώσει μεγάλο μέρος της κοινωνίας, να δεχθεί χιλιάδες δηλώσεις εξωδίκων αλλά δε μπόρεσε να συγκινήσει τα μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου!
Εξαίρεση στην έλλειψη του δέοντος ενδιαφέροντος ίσως να αποτελεί η περίπτωση ενός μέλους (αρχικά είχε εκλεγεί ως αναπληρωματικό, αλλά μετά την παραίτηση τακτικού μέλους, έγινε και αυτό τακτικό) το οποίο σε μερικές περιπτώσεις προσφέρθηκε να βοηθήσει, όσο τουλάχιστον μπορούσε. Όμως, το μέλος αυτό δεν έχει ελληνική καταγωγή και συνεπώς η χρήση της γλώσσας, τόσο στο γραπτό, όσο και στον προφορικό λόγο, δεν ήταν επαρκής, ώστε να βοηθούσε είτε στη συγγραφή άρθρων, είτε ακόμη στην επικοινωνία με μέλη ή με άτομα που επικοινωνούσαν με το Σύλλογο.
Δε διαμαρτυρήθηκα για όλα αυτά. Άλλωστε, στα άτομα αυτά χρωστούσα ευγνωμοσύνη επειδή με τη βοήθειά τους, κατορθώσαμε να νομιμοποιήσουμε το Σύλλογο και να τον κάνουμε να λειτουργεί.
Και πώς λειτουργούσε ο Σύλλογος αυτούς τους δέκα μήνες; Ο Σύλλογος λειτουργούσε επειδή αφιερώθηκα ολοκληρωτικά σ’ αυτόν, επειδή επιστράτευσα υπαλλήλους της εταιρίας μου για τη λειτουργία του, παραμελώντας εντελώς την εταιρία μου, η οποία βεβαίως έφθασε κοντά στο σημείο της κατάρρευσης.
Ο Σύλλογος λειτουργούσε επειδή έγινε αποδεκτός και αγαπητός από την κοινωνία. Ο Σύλλογος δέχθηκε σημαντική βοήθεια από εθελοντές που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν όταν τους το ζητούσε.
Βέβαια, ο Σύλλογος δε μπορεί να βασίζεται μόνο σε ένα μέλος του Δ.Σ. και σε μία ομάδα εθελοντών. Αυτό τον κάνει αναποτελεσματικό, τον οδηγεί σε λάθη και τον περιορίζει από το να πετύχει το έργο που μπορεί και που πρέπει να πετύχει στην κοινωνία.
Όμως, όπως ανέφερα, δε δικαιούμαι να διαμαρτύρομαι για τη μη συμμετοχή των μελών του Δ.Σ. στις εργασίες του Συλλόγου. Άλλωστε, όλοι τους, ήταν δική μου επιλογή.
Εναντίωση στο έργο του Συλλόγου:
Ξεκίνησα να διαμαρτύρομαι όταν διαπιστώθηκε ότι, συγκεκριμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, αντιτίθενται στο έργο και τη δράση του.
Για παράδειγμα, μέλος του Δ.Σ. το οποίο μέχρι σήμερα δεν προσέφερε κάτι ουσιαστικό στη λειτουργία του Συλλόγου, φημολογείται ότι θα είναι υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, αντιδρά κάθε φορά που ο Σύλλογος καταφέρεται εναντίον κάποιου κυβερνητικού στελέχους.
Το ίδιο μέλος, εναντιώθηκε στη μήνυση που κατέθεσε ο Σύλλογος εναντίον των 5.955 εταιριών που φοροδιέφευγαν, πρόσφατα αντιτάχθηκε στην πρόταση για κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς εναντίον των φυσικών προσώπων που αναγράφονται στη λίστα των φοροφυγάδων.
Αντιλαμβάνομαι βέβαια το σκεπτικό ότι, στη λίστα αυτή μπορεί να βρίσκονται αυριανοί ψηφορόφοι του ή και χρηματοδότες του, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να παρακωλύει το έργο του Συλλόγου για το λόγο αυτό.
Παράλληλα, παρά το ότι εμποδίζει το Σύλλογο να πράξει το έργο του προς αυτή την κατεύθυνση, δεν καταθέτει προτάσεις για την ανάληψη κάποιας άλλης δράσης.
Ένα άλλο μέλος, με το οποίο γνωρίζομαι 23 περίπου χρόνια και το οποίο μάλιστα εργάστηκε ως χρηματιστηριακός αναλυτής στο περιοδικό που εξέδιδα παλαιότερα και το οποίο στη συνέχεια εργάστηκε ως χρηματιστηριακός σύμβουλος σε ιδιώτες κεφαλαιούχους, σήμερα είναι ηγετικό στέλεχος της ομάδας του “Δεν Πληρώνω”. Με το μέλος αυτό (το οποίο μάλιστα έχει αναλάβει και συγκεκριμένα καθήκοντα στο Δ.Σ. με τα οποία ουδέποτε ασχολήθηκε), δεν είχα κανένα πρόβλημα έως πρόσφατα. Δηλαδή, έως τη μέρα που ο Σύλλογός μας δέχθηκε (εντελώς συμπτωματικά) επίθεση στα γραφεία του από “ομάδα διαμαρτυρόμενων πολιτών” που ήρθε, σε χώρο διπλανό από τα γραφεία μας, να εκφοβίσει μία μικρή εταιρία που, ανάμεσα στα αντικείμενά των εργασιών της, περιστασιακά είναι και η ανάληψη εργολαβιών αποκοπής ρεύματος για πελάτες της ΔΕΗ που δεν πληρώνουν το λογαριασμό τους επί μακρόν (δεν αναφερόμαστε στις περιπτώσεις του ειδικού τέλους ακινήτων, άλλωστε αποκοπή στις περιπτώσεις αυτές δε συνέβη ποτέ).
Εξ’ αιτίας της διαμαρτυρίας που εξέφρασα στο site μας για την επίθεση αυτή, οι σχέσεις μου με το μέλος αυτό διαταράχθηκαν. Μάλιστα, το μέλος, έφθασε να μας κατηγορήσει ότι “ο Σύλλογος ...επιτέθηκε σε ομάδα πολιτών που ήθελαν να εκφράσουν μία διαμαρτυρία”, χωρίς να ενδιαφερθεί έστω και να καλέσει στα γραφεία για να πληροφορηθεί από πρώτο χέρι τα γεγονότα, ή να ρωτήσει για την υγεία μου.
Η ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων:
Όπως προανέφερα, το να μη συμμετέχουν τα μέλη του Δ.Σ. στη λειτουργία του Συλλόγου, ήταν βεβαίως ένα σοβαρό πρόβλημα. Όμως, καθώς ένοιωθα ότι ήταν λανθασμένη (έστω και αναγκαστική) επιλογή δική μου, το ξεπερνούσα και έκανα υπομονή. Με τη βοήθεια των υπαλλήλων της εταιρίας μου και ομάδας εθελοντών, μπορέσαμε και λειτουργήσαμε το Σύλλογο έως σήμερα, παρά το γεγονός ότι είχε σημαντικές ελλείψεις, κυρίως σε θέματα γραμματείας (είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι, εξ’ αιτίας της παντελούς αδιαφορίας του Γραμματέα, εκκρεμεί ακόμη η ταχυδρόμηση πολλών αποδείξεων πληρωμής προς τα μέλη).
Αυτό που όμως έκανε την κατάσταση προβληματική, ήταν η εχθρική πλέον στάση ορισμένων μελών προς το Σύλλογο. Μπροστά στην κατάσταση αυτή, πήρα την πρωτοβουλία να στείλω προς όλα τα μέλη, μία επιστολή με την οποία τους πρότεινα να επισπεύσουμε τη σύγκληση της τακτικής Γενικής Συνέλευσης, στην οποία να καταθέσουμε όλοι μας (και εμού συμπεριλαμβανομένου) τις παραιτήσεις μας και να κάναμε εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου (δείτε την επιστολή) Στις εκλογές αυτές, ο κάθε ένας θα μπορούσε να ξαναθέσει υποψηφιότητα. Όμως, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, θα δίνονταν η ευκαιρία σε αρκετά μέλη, τα οποία πραγματικά ενδιαφέρονται και εργάζονται για το Σύλλογο
Δεν έχει σημασία να σας κουράσω με περισσότερες λεπτομέρειες. Σημασία έχει ότι, εμείς που ενδιαφερόμαστε για το Σύλλογο και για το έργο που ξεκίνησε να προσφέρει και που μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει στην κοινωνία, πρέπει να κινητοποιηθούμε και να αλλάξουμε αυτή τη στασιμότητα.
Κατά την 11η συνεδρίαση του Δ.Σ. της 31/1/2012, τα μέλη παραβίασαν τη συμφωνία μας για μαγνητοφώνηση της διαδικασίας και καθώς δε μου επέτρεψαν να κηρύξω την έναρξη της συνεδρίασης αποχώρησα. Μαζί μου αποχώρησε ακόμη ένα μέλος, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει απαρτία. Με τον τρόπο αυτό, χάθηκε η ευκαιρία να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις που θα βοηθούσαν σημαντικά στο έργο του Συλλόγου μας. (Δείτε τα θέματα που είχαν προγραμματισθεί να συζητηθούν)
Για όλους τους παραπάνω λόγους και με βάση το άρθρο 5 του Καταστατικού του Συλλόγου μας, σας καλώ να δεχθείτε την πρότασή μου για τη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μελών, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Μαρτίου 2012, ή σε άλλη εύκαιρη ημερομηνία.
Τα θέματα της Συνέλευσης προτείνω να είναι:
1) Ενημέρωση των μελών για τις εξελίξεις στο Σύλλογο.
2) Ανάκληση του συνόλου των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
3) Τροποποίηση Καταστατικού.
4) Έγκριση Κανονισμού Ηλεκτρονικών Ψηφοφοριών του Συλλόγου.
5) Υιοθέτηση χάρτας "δικαιωμάτων του φορολογούμενου"
6) Έγκριση Κανονισμού Λειτουργίας του Συλλόγου.
7) Απόφαση για το ύψος της συνδρομής μελών για τους επόμενους 12 μήνες
8) Άλλα θέματα και ανακοινώσεις
9) Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
Σημειώσεις:
1) Ο χρόνος και ο τόπος της Συνέλευσης θα ανακοινωθεί στην επίσημη πρόσκληση που θα δημοσιευθεί στο site και που θα σας σταλεί με email. Θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε αυτή να πραγματοποιηθεί κατά το μήνα Μάρτιο.
2) Κάθε μέλος μπορεί να προτείνει θέματα για τη Γενική Συνέλευση. Τα θέματα θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένα (γιατί υποβάλλονται, τί πρόβλημα λύνουν και πώς το λύνουν).
3) Μετά τη συμπλήρωση του απαιτούμενου αριθμού για την πραγματοποίηση της συνέλευσης, θα υπάρξει ενημέρωση για τα μέλη που ενδιαφέρονται να θέσουν υποψηφιότητα για την εκλογή τους στο Διοικητικό Συμβούλιο.
4) Εντός των ημερών, θα ξεκινήσει διάλογος για την τροποποίηση άρθρων του Καταστατικού και του Κανονισμού Λειτουργίας.
Λυπούμαι, αν με το παρόν δημοσίευμά μου σας στενοχώρησα ή σας προβλημάτησα. Κάτι τέτοιο δεν ήταν στις προθέσεις μου. Στις προθέσεις μου ήταν να επισημάνω, ανοιχτά και με καθαρά λόγια, μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Σύλλογός μας και να σας καλέσω να βρούμε λύσεις. Να δώσουμε την ευκαιρία σε νέα μέλη να συμμετάσχουν στη διοίκηση του Συλλόγου και να δώσουν μία νέα ορμή δημιουργίας και διεκδίκησης σ’ αυτόν.
Φανταστείτε εάν, πετύχαμε έστω και μερικά, με μία Διοίκηση που λειτουργούσε με προβλήματα, τί μπορούμε να πετύχουμε όταν η Διοίκηση του Συλλόγου μας λειτουργεί αποτελεσματικά και με κέφι!
Σας ευχαριστώ.
Γιάννης Σιάτρας
Πρόεδρος του Δ.Σ.
Εάν επιθυμείτε να συγκληθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών του Συλλόγου, δείτε το σχετικό σύνδεσμο.
Σχόλια (0 σχολιάστηκε):
Σχολιάστε το άρθρο