Με την πώληση του επιπλέον 10% ο ΟΤΕ θα μιλάει... γερμανικά

Αρχική | Δημόσια Διοίκηση | Δημόσιες Επιχειρήσεις | Με την πώληση του επιπλέον 10% ο ΟΤΕ θα μιλάει... γερμανικά
image

Την πλήρη... αποχώρηση του Δηµοσίου από τον ΟΤΕ δροµολογεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της εφαρµογής του οδικού χάρτη για αντιµετώπιση της κρίσης που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, όπου εντάσσεται πλέον η πώληση και νέου πακέτου µετοχών του Δηµοσίου στη γερµανική Deutsche Telekom (D.T.).

Η πώληση επιπλέον ποσοστού 10% στους Γερµανούς – όπως προβλέπει η σχετική συµφωνία του Δηµοσίου µε την D.T. – έναντι τιµήµατος περίπου 400 εκατ. ευρώ θα σηµατοδοτήσει το πέρασµα του ελέγχου του ΟΤΕ στο... γερµανικό Δηµόσιο, που είναι βασικός µέτοχος της D.T.! Αντίστοιχα, το ελληνικό Δηµόσιο θα πάψει να έχει ουσιαστικό λόγο στη διαχείριση του µεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού οργανισµού της χώρας, µέσω του οποίου σήµερα παρέχονται µε κάθε κόστος καθολικές υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών ακόµη και στο πιο αποµακρυσµένο χωριό.

«Μετά την πώληση του 10%, άγνωστο παραµένει πώς θα συνεχιστούν - διασφαλιστούν οι επενδύσεις τηλεπικοινωνιακής υποδοµής στα µη προσοδοφόρα τµήµατα της ελληνικής περιφέρειας», επισηµαίνουν στελέχη από τον χώρο των τηλεπικοινωνιών.

ΤΑ ΑΓΚΑΘΙΑ
της σηµερινής κυβέρνησης στο µέτωπο του ΟΤΕ, όπως εκτιµούν τα ίδια στελέχη, «είναι µεγαλύτερα από αυτά που είχε να αντιµετωπίσει η Νέα Δηµοκρατία όταν µε συνοπτικές διαδικασίες έβαζε από την πίσω πόρτα τους Γερµανούς στον µεγαλύτερο οργανισµό της χώρας».

Η σηµερινή κυβέρνηση, επισηµαίνουν χαρακτηριστικά, ετοιµάζεται να πωλήσει το 10% των µετοχών του ΟΤΕ µε τίµηµα που εκτιµούν ότι θα διαµορφωθεί στα 400 εκατ. ευρώ, ενώ η Ν.Δ. για την πώληση µικρότερου ποσοστού (8%) εισέπραξε συνολικά 1,1 δισ. ευρώ! Πέραν αυτού, προσθέτουν, µε την κυριαρχία της D.T. στον ΟΤΕ, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί σε αλλαγή πλεύσης και για το σχέδιο της ανάπτυξης δικτύου οπτικών ινών µέχρι το σπίτι (FTTH), αξίας περίπου 2 δισ. ευρώ. Ηδη, οι Γερµανοί της D.T. έχουν ταχθεί κατά του FTTH, προκρίνοντας τη λύση του φθηνότερου VDSL που εξασφαλίζει τις µισές ταχύτητες σε σχέση µε τις οπτικές ίνες.

ΚΛΕΙΔΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ.
Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό των µετοχών του Δηµοσίου στον ΟΤΕ που θα δοθεί στους Γερµανούς (αν θα είναι 5% ή 10%) θεωρείται κλειδί για τις ανατροπές που θα επέλθουν στη διαχείριση του οργανισµού. Σηµειώνεται ότι µε βάση τη συµφωνία που υπέγραψε η Ν.Δ. το 2008 µε την D.T., η ελληνική πλευρά έχει την επιλογή της διάθεσης επιπλέον µετοχών έως 10% του ΟΤΕ µέχρι τα τέλη Δεκεµβρίου 2011. Ο υπολογισµός της τιµής πώλησης γίνεται µε τον σταθµισµένο µέσο όρο των τιµών και των όγκων των τελευταίων 20 συνεδριάσεων πριν από την ανακοίνωση πώλησης, συν κάποιο υπερτίµηµα. Το υπερτίµηµα αυτό θα ήταν 20% εάν η σχετική συµφωνία είχε γίνει έως τα τέλη του περασµένου Νοεµβρίου! Επειδή όµως αυτό δεν συνέβη, το υπερτίµηµα πλέον µειώνεται στο 15% της τιµής, που θα υπολογιστεί επίσης µε τον ίδιο τρόπο. Βέβαια, στα τρέχοντα επίπεδα της µετοχής, η οποία το τελευταίο διάστηµα κινείται µεταξύ 6-7 ευρώ, ακόµη και µε την προσθήκη του υπερτιµήµατος του 15%, η τιµή που θα διαµορφωθεί (περίπου 400 εκατ. ευρώ για το 10% των µετοχών του Δηµοσίου) θα απέχει… έτη φωτός από τα 27,5 ευρώ, που πούλησε η Ν.Δ. στους Γερµανούς.

ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ.
Από την πλευρά της D.T. υπάρχει επιθυµία για ενεργοποίηση της συµφωνίας και αύξηση του ποσοστού της στο µετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ. Οι Γερµανοί θεωρούν ότι προχωρώντας στην αγορά του 10%:

Θα αυξήσουν τη συµµετοχή της εταιρείας στο µετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ µε σχετικά µικρό κόστος. Θα αυξηθεί και η βαρύτητα της συµµετοχής τους στη διοίκηση, ενώ θα µπει τέλος στο σοβαρό ενδεχόµενο να υποχρεωθεί (αναµένεται η απόφαση της Κοµισιόν) σε δηµόσια προσφορά για το ποσοστό που κατέχουν περίπου 104.000 µικροµέτοχοι του ΟΤΕ, στην τιµή των 27,5 ευρώ!

Αλλαγές στη διοικητική πυραµίδα και στα εργασιακά

∆ραστική µείωση της συµµετοχής του ∆ηµοσίου στο ∆ιοικητικό Συµβούλιο του ΟΤΕ καθώς και αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των υπαλλήλων του oργανισµού φέρνει η πώληση του επιπλέον ποσοστού του ∆ηµοσίου στη γερµανική πλευρά.

Το ∆ηµόσιο, που σήµερα έχει στην κατοχή του το 16% των µετοχών του ΟΤΕ (20% µαζί µε το ΙΚΑ), διατηρεί το δικαίωµα να συµµετέχει ισοµερώς στο ∆ιοικητικό Συµβούλιο του ΟΤΕ διορίζονταςτον πρόεδρο σε αυτό. Το συγκεκριµένο δικαίωµα το διατηρεί όσοκατέχει ποσοστό τουλάχιστον 15% στο µετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ.

Αν η συµµετοχή του ∆ηµοσίου πέσει από το 15%, τότε χάνει µία θέση στο ∆.Σ., ενώ, αν υποχωρήσει κάτω από το 10%, χάνει επιπλέον δύο θέσεις και ορισµένα δικαιώµατα άσκησης βέτο (πλην των ζητηµάτων εθνικής ασφάλειας).

Στην περίπτωση αυτή, η σηµερινή αναλογία πέντε Ελληνες - πέντε Γερµανοί στο ∆.Σ. του ΟΤΕ θα γίνει δύο Ελληνες - οκτώ Γερµανοί. Φυσικά, το ελληνικό ∆ηµόσιο χάνει κάθε δικαίωµα στη διοίκηση του ΟΤΕ, σε περίπτωση που η συµµετοχή του βρεθεί κάτω του 5%. Σηµειώνεται ότι ήδη η Κοµισιόν αµφισβητεί ταδικαιώµατα βέτο του ελληνικού ∆ηµοσίου όσον αφορά τη διαχείριση του ΟΤΕ από την D.T., ενώ κάθε περαιτέρω µείωση του ποσοστού του ∆ηµοσίου στον ΟΤΕ είναι προφανές ότι ενισχύει τη γερµανική πλευρά.

ΤΕΛΟΣ Η ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ.
Η πώληση επιπλέον ποσοστού του ΟΤΕ στην D.T. θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να καταργήσει µε νόµο και τη µονιµότητα του προσωπικού που έχει προσληφθεί στον ΟΤΕ πριν από το 2005. Ηδη η Οµοσπονδία Εργαζοµένων ΟΤΕ (ΟΜΕ-ΟΤΕ) επισηµαίνει ότι η όποια µείωση του µετοχικού κεφαλαίουτου ∆ηµοσίου στον ΟΤΕ κάτω του 20% οδηγεί στον πλήρη έλεγχο του Οµίλου από την D.T., «µε αρνητικές συνέπειες για το δηµόσιο και εθνικόσυµφέρον και την ανάπτυξη της χώρας». Το δε οικονοµικό όφελος µιας τέτοιας ενέργειας,επισηµαίνειη ΟΜΕ-ΟΤΕ, «είναι εξαιρετικά µηδαµινό και ποινικά ελέγξιµο, ειδικά την περίοδο αυτή που η κεφαλοποίηση της εταιρείας δεν ανταποκρίνεται ούτε στο 1/10 της πραγµατικής αξίας της».

 

Άρθρο του Κώστα Ντελέζου

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ


2




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας