Τρ. Αλεξιάδης: «Δεν έχουμε καμία υποχρέωση για εφαρμογή ΕΝΦΙΑ το 2016»
Η εμφατική δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνος Αλεξιάδη ότι «δεν έχουμε καμία υποχρέωση να εφαρμόσουμε τον ΕΝΦΙΑ το 2016» δίνει το στίγμα της φορολογικής πολιτικής που σχεδιάζει η κυβέρνηση το επόμενο έτος. Σε μία εφ’ όλη της ύλης συνέντευξη στην «Κ» ο κ. Αλεξιάδης υποστηρίζει ότι ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από ένα δικαιότερο φόρο, που θα επιβάλλεται στο σύνολο της περιουσίας και όχι ξεχωριστά σε κάθε ακίνητο. Υπογραμμίζει δε, ότι ο νέος φόρος θα έχει τα χαρακτηριστικά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) με μικρό αφορολόγητο όριο. Ο υπουργός τάσσεται υπέρ της καθιέρωσης ενιαίας κλίμακας για μισθούς, συντάξεις και ενοίκια, ενώ προαναγγέλλει την ένταξη στην επόμενη σχολική χρονιά ενός μαθήματος, αυτού της φορολογικής συνείδησης. Σχετικά με τη χρήση πλαστικού χρήματος ανακοινώνει κίνητρα, όπως κληρώσεις ακινήτου του Δημοσίου, τα οποία θα απαλλάσσονται από τη φορολογία.
– Η κυβέρνηση απέσυρε από το πολυνομοσχέδιο τις διατάξεις που προέβλεπαν την αύξηση των συντελεστών στα εισοδήματα από ενοίκια. Τι σκοπεύετε να κάνετε, δεδομένου ότι η αύξηση των συντελεστών περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο;
– Υπάρχει μία σκέψη η κλίμακα για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια να γίνει περισσότερο προοδευτική. Εξετάζουμε διάφορα σενάρια, χωρίς να έχουμε καταλήξει ακόμη.
– Στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα παρέμεινε η διάταξη που προβλέπει την κατάργηση της εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο. Το θεωρείτε κοινωνικά δίκαιο;
– Το ότι καταργούμε την εκχώρηση των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο δεν σημαίνει ότι τα ενοίκια θα προστεθούν στην κλίμακα και ότι θα φορολογηθούν. Οι λύσεις είναι συγκεκριμένες, για παράδειγμα: γράψε την απαίτηση φέτος να ξέρουμε ότι εσύ έχεις λαμβάνειν τόσα και όταν καταβληθούν, θα πληρώσεις και τον σχετικό φόρο. Το αν θα κάνει ο υπόχρεος συμπληρωματική δήλωση στη χρονιά που το δήλωσε είναι κάτι ανοιχτό.
– Τι σχεδιάζετε για τη φορολογία των εισοδημάτων του 2016;
– Σήμερα, χαμηλά και μεσαία εισοδήματα ήδη υπερφορολογούνται. Δεν έχει νόημα να ζητήσεις από αυτά τα εισοδήματα περισσότερους φόρους. Νόημα έχει να μεταφέρεις το φορολογικό βάρος στα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα. Θα πρέπει να δούμε κατά την άποψή μου διαφορετικά το οικογενειακό εισόδημα και διαφορετικά το ατομικό εισόδημα. Αλλο πράγμα είναι ο πολίτης που έχει 25.000 ευρώ εισόδημα, αλλά έχει 1.000 ευρώ στεγαστικό, έχει παιδί που σπουδάζει στην επαρχία και παιδί στην Αθήνα που πάει φροντιστήριο και άνεργη σύζυγο και άλλο ο πολίτης που μένει μόνος του, έχει ένα ιδιόκτητο σπίτι, ένα αυτοκίνητο και παίρνει 15.000 ευρώ. Πρέπει να δούμε, λοιπόν, σε επόμενη φάση τον συνδυασμό οικογενειακού και ατομικού εισοδήματος.
– Ποια είναι τα μεσαία εισοδήματα και ποια τα υψηλά;
– Δεν υπάρχει ένα όριο αυτή τη στιγμή που η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επιβαρύνσεις. Δεν μπορείς να αλλάξεις πολλά στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Γιατί διαφορετικά τα 80 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα θα τα ανεβάσεις στα 85-90 δισ. ευρώ. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να μεταφέρεις φορολογικό βάρος σε αυτούς που δεν πλήρωναν μέχρι τώρα. Βασική μας αρχή είναι να έχουμε μία ενιαία κλίμακα όπου θα αθροίζονται όλα τα εισοδήματα, από μισθούς, συντάξεις και ενοίκια.
– Δηλαδή, οι θεσμοί θα δέχονταν ακόμη και τα εισοδήματα από ενοίκια να φορολογηθούν με μία ενιαία κλίμακα;
– Εγώ βλέπω, με τη μικρή εμπειρία που έχω με τα τεχνικά κλιμάκια σε δύο συζητήσεις που κάναμε, ότι όταν έχεις να πεις κάτι συγκεκριμένο και τεκμηριωμένο, το δέχονται. Δηλαδή, για παράδειγμα, στο θέμα με τα ενοίκια, αυτή τη στιγμή επιβαρύνονται εισοδήματα που αν είχαμε μία ενιαία κλίμακα, δεν θα επιβαρύνονταν. Αναφέρομαι στα χαμηλά εισοδήματα, ενώ, αντίθετα, θα πλήρωναν περισσότερα τα υψηλά εισοδήματα. Γιατί να μην το κάνουμε;
– Πότε θα είναι έτοιμο το φορολογικό νομοσχέδιο για τα εισοδήματα του 2016;
– Οι αλλαγές που πρέπει να κάνουμε για τα εισοδήματα του τρέχοντος έτους θα γίνουν στα μέσα Νοεμβρίου. Οι αλλαγές στα εισοδήματα του 2016 θα αποφασιστούν στις αρχές του 2016.
– Σας υπενθυμίζω ότι το νέο έτος δεν θα πρέπει να υπάρχει αυτόνομη η εισφορά αλληλεγγύης, αλλά θα πρέπει να έχει ενσωματωθεί στη φορολογική κλίμακα.
– Πιθανόν να μην είμαστε έτοιμοι να ψηφίσουμε την ενσωμάτωση. Αλλά θα δεσμευθούμε ότι θα το πράξουμε στις αρχές του έτους. Δηλαδή, θα πληρώσουμε για ένα μήνα την εισφορά και αμέσως μετά θα γίνουν οι αλλαγές.
– Πώς θα γίνει η ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος;
– Νομίζω ότι μία καλή λύση θα είναι η ενσωμάτωση να μην επιβαρύνει το κάτω μέρος της σημερινής εισφοράς αλληλεγγύης και να μεταφερθεί περισσότερο βάρος στο πάνω μέρος της εισφοράς. Η νέα κλίμακα για τα εισοδήματα του 2016 θα γίνει προοδευτικότερη με περισσότερα κλιμάκια. Το αφορολόγητο όριο (των 9.550 ευρώ) είναι λογικό και δεν πρέπει να κατεβεί άλλο. Θα πρέπει να δούμε, όμως, πώς θα συνδυάσουμε το αφορολόγητο με άλλα πράγματα, όπως για παράδειγμα με το πλαστικό χρήμα. Δηλαδή, γιατί να έχουν ίδιο αφορολόγητο δύο πολίτες που ο ένας μαζεύει με πλαστικό χρήμα και προσφέρει τον ΦΠΑ την επόμενη μέρα στα ταμεία του Δημοσίου, ενώ ο άλλος επιλέγει να το κάνει με άλλον τρόπο, που σημαίνει ότι χάνω από εκεί; Να δώσουμε κίνητρο σε αυτόν που χρησιμοποιεί κάρτες.
– Να περάσουμε σε ένα δύσκολο θέμα, αυτό των ακινήτων, που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά. Σκέφτεστε να προχωρήσετε σε αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ το 2016;
– Δεν έχουμε καμία υποχρέωση για ΕΝΦΙΑ το 2016. Η συμφωνία μάς υποχρεώνει στην εφαρμογή τριών πραγμάτων: Πρώτον, στην είσπραξη από τα ακίνητα 2,65 δισ. ευρώ. Δεν μας υποχρεώνει σε βεβαίωση 3,3 δισ. ευρώ. Δεύτερον, στον φόρο στην ακίνητη περιουσία και τρίτον, στην εναρμόνιση μέσα στο 2016 και εφαρμογή από το 2017 νέου συστήματος που θα προβλέπει την αντικατάσταση των αντικειμενικών αξιών από εμπορικές τιμές. Ωστόσο, η δική μας πρόταση είναι ότι πρέπει να εφαρμοσθεί το Σύνταγμα χωρίς διακρίσεις και να συμμετέχουμε στα φορολογικά βάρη αναλογικά με τις δυνάμεις μας. Δεν είναι δυνατόν ένα ακίνητο κατασκευής του 1970 στη Νίκαια, εμπορικής αξίας 50.000 ευρώ, να πληρώνει ΕΝΦΙΑ και το ακίνητο ενός Ελληνα φορολογουμένου στο Λονδίνο αξίας 3 εκατ. ευρώ να μην πληρώνει συμβολικά ένα ευρώ ΕΝΦΙΑ.
– Θα το κάνετε;
– Είναι σε αυτά που εξετάζουμε και σε αυτά που θα τεθούν στον διάλογο.
– Να επιστρέψουμε στις αλλαγές στη φορολογία ακινήτων για το 2016;
– Ο ΕΝΦΙΑ είναι μία λανθασμένη φορολογική διαδικασία. Θεωρώ λάθος να υπάρχουν δύο φόροι ενσωματωμένοι σε έναν για το ίδιο αντικείμενο. Μπορούμε να κάνουμε αυτό που κάνουν άλλες χώρες και να είναι πιο δίκαιος και πιο αναλογικός. Πρέπει να θεσπιστεί ένα αφορολόγητο έστω και πολύ χαμηλό. Για παράδειγμα, για ακίνητο εμπορικής αξίας 50.000 ευρώ δεν χρειάζεται να πληρώνεις φόρο στο Δημόσιο, ας υπάρχουν μόνο τα τέλη αυτοδιοίκησης. Από εκεί και πέρα, ο νέος φόρος πρέπει να έχει προοδευτική κλίμακα και να επιβάλλεται στο σύνολο της περιουσίας. Να μεταφέρει το φορολογικό βάρος στις υψηλές και πολύ υψηλές περιουσίες. Επιστρέφουμε, δηλαδή, στη βασική ιδέα του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας: φόρος στο σύνολο της περιουσίας και όχι σε κάθε ακίνητο.
Για το λαθρεμπόριο στα πετρελαιοειδή
– Θα ήθελα να μου σχολιάσετε την ολιγωρία που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια ως προς την εφαρμογή της νομοθεσίας για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα πετρελαιοειδή.
– Εκκρεμεί πρώτα απ’ όλα δημοσιοποίηση της λεγόμενης λευκής λίστας, που θα καθορίζει τα πρατήρια που δεν έχουν τις προδιαγραφές που προβλέπει ο νόμος. Αυτή η λίστα θα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο. Σε αυτό το σημείο (σ.σ. του λαθρεμπορίου) φαίνεται και η ολιγωρία του ελληνικού κράτους, με ποσοστό ευθύνης να ανήκει σε μένα προσωπικά και στον ΣΥΡΙΖΑ διότι η πολύ σωστή νομοθεσία που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια δεν έχει ακόμη εφαρμοσθεί. Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή του νόμου. Δεν έχουμε αξιολόγηση και διασταύρωση των στοιχείων εισροών - εκροών όπως θα έπρεπε.
– Γιατί δεν έχουν προχωρήσει οι έλεγχοι;
– Δεν υπήρχε η πολιτική βούληση για να γίνουν αυτά τα πράγματα. Εχουμε την ευθύνη των επτά μηνών και εγώ από τις 18 Ιουλίου που είμαι στο υπουργείο Οικονομικών. Αν συγκρίνουμε την κατάσταση της Ελλάδας τελωνειακά σε σχέση με άλλες χώρες, θα διαπιστώσουμε τριτοκοσμικές καταστάσεις. Οι τελωνειακοί είναι λιγότεροι από 2.000, υπάρχουν τελωνεία όπου πραγματικά κάνουν ηρωικές προσπάθειες για να κάνουν τη δουλειά τους.
Πλαστικό χρήμα, κίνητρα για όλους
– Από πότε θα ξεκινήσει να υλοποιείται το σχέδιο για τη χρήση πλαστικού χρήματος;
– Σε ό,τι αφορά το πλαστικό χρήμα, θέλουμε να φέρουμε κίνητρα για να υπερισχύσει. Αν πάμε να επιβάλλουμε από την αρχή μέτρα που θα δημιουργήσουν προβλήματα στους πολίτες, το μέτρο θα αποτύχει. Πρέπει να πάμε σε εθελοντικά μέτρα και να δώσουμε κίνητρα στον πολίτη και στην επιχείρηση. Στόχος μας είναι ο πολίτης να καταναλώνει το 100% του εισοδήματός του με την κάρτα. Στα κίνητρα που σκεφτόμαστε θα είναι το αφορολόγητο όριο, κληρώσεις, ειδικές προσφορές από καταστήματα κ.λπ.
– Οι κληρώσεις θα περιλαμβάνουν ακίνητα;
– Το Δημόσιο έχει ένα σωρό ακίνητα που τα δίνουμε ακόμη και χωρίς υποχρέωση υποβολής δήλωσης Ε9 και θα τα απαλλάξουμε από τον φόρο ακινήτων, για να έχουν ένα κίνητρο παραπάνω οι πολίτες. Για τις επιχειρήσεις θα πρέπει να θεσπιστεί ένας ειδικός επαγγελματικός λογαριασμός, ο οποίος θα είναι επί της ουσίας ακατάσχετος από την εφορία και τους τρίτους. Ο,τι εισπράττει η επιχείρηση θα πηγαίνει απευθείας στον λογαριασμό και ό,τι ξοδεύει θα βγαίνει πάλι από τον ίδιο λογαριασμό.
– Σκέφτεστε κάποιες αλλαγές στη φορολογία που δεν είναι συνδεδεμένες με το μνημόνιο, δεδομένου ότι γνωρίζετε τις παθογένειες από μέσα;
– Εγώ θέλω το υπουργείο Οικονομικών να επενδύσει σε πράγματα που αυτή τη στιγμή δεν είναι στην ατζέντα. Για παράδειγμα, χάσαμε τη φετινή σχολική χρονιά. Πρέπει την επόμενη να επενδύσουμε στα νέα παιδιά. Μάθημα φορολογικής συνείδησης. Αυτό είναι κάτι που δεν υπάρχει στο μνημόνιο και πρέπει να το κάνουμε. Οπως επίσης και στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Θα πρέπει να αλλάξουν πολλά στο υπουργείο Οικονομικών και στον μηχανισμό.
Πηγή: kathimerini.gr
18
Σχόλια (0 σχολιάστηκε):
Σχολιάστε το άρθρο