«Κουρεύουν» το ποσοστό πώλησης του ΟΛΠ για να μετριαστούν οι αντιδράσεις
Ζήτημα πώλησης ποσοστού μικρότερου του 67,7% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ στον σχετικό διαγωνισμό του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), ενδεχομένως στην περιοχή του 51%, ανακύπτει με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, προκειμένου να μετριαστούν οι ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις και να παραμείνει το Δημόσιο μεταξύ των μετόχων.
Κυβερνητικές πηγές, μετά την ανακοίνωση της απόφασης της κυβέρνησης να προχωρήσει ο διεθνής διαγωνισμός που έχει προκηρυχθεί για τον ΟΛΠ και σε συνέχεια των ενστάσεων στελεχών όπως ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, διευκρινίζουν πως ναι μεν «θα προχωρήσει κανονικά, όμως ορισμένα πράγματα θα γίνουν με την οπτική της νέας κυβέρνησης». Το Δημόσιο θα παραμείνει ως μέτοχος, «προκειμένου να καρπωθεί και την όποια ανάπτυξη επιτευχθεί, και η παρέμβαση που θα γίνει θα αφορά ζητήματα όπως τα εργασιακά αλλά και την εκπροσώπηση του Δημοσίου στη διοίκηση, ακόμα και ως κατόχου μειοψηφικού πακέτου». «Δεν είπαμε για ιδιωτικοποίηση, αλλά για μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, οι δηλώσεις του οποίου από το Πεκίνο προκάλεσαν τις εσωκομματικές αντιδράσεις.
Το θέμα έχει τεθεί στην κινεζική πλευρά και, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η Cosco ενδεχομένως να συναινούσε στη μεταβολή των όρων της προκήρυξης του διαγωνισμού, που κάνουν ρητή αναφορά στο 67,7%. Οι συζητήσεις επ’ αυτού του ζητήματος φέρεται μάλιστα να βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Η Cosco όμως έχει θέσει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ως κόκκινη γραμμή το 51%, που διασφαλίζει τον έλεγχο της εταιρείας.
Αγνωστο παραμένει κατά πόσο συναινούν σε μια τέτοια αλλαγή των όρων του διαγωνισμού οι άλλοι υποψήφιοι επενδύτες που έχουν επίσης προκριθεί στη 2η φάση του διαγωνισμού, και κυρίως η θυγατρική της Maersk, APM Terminals. Η APM είναι εκ των πιο ενεργών υποψηφίων με βάση τις μέχρι τώρα ενέργειές της ενώ στη δεύτερη φάση συμμετέχουν επίσης και η Ports America, η ICTS και η Utilico.
Στους όρους της προκήρυξης του διαγωνισμού περιλαμβάνεται η πρόβλεψη πως οι όροι μπορεί να αλλάξουν μονομερώς. Σημειώνεται πως το ελληνικό Δημόσιο στην παρούσα φάση ελέγχει το 74,140% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ διά του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Ενα ποσοστό 8,41% ελέγχεται, άμεσα ή έμμεσα, από το βρετανικό hedge fund Lansdowne Partners International Limited. Το υπόλοιπο 17,45% βρίσκεται στην ελεύθερη διασπορά, με σημαντικό τμήμα του να κατέχεται από χαρτοφυλάκια μεγάλων ελληνικών ΑΕΔΑΚ. Σημειώνεται πως όποιος εκ των υποψηφίων πλειοδοτήσει και αποκτήσει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου έχει δικαίωμα, αλλά όχι υποχρέωση –καθώς οι αποκρατικοποιήσεις είναι μία από τις εξαιρέσεις του σχετικού νόμου– υποβολής δημόσιας πρότασης για το υπόλοιπο ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου.
Σημειώνεται πως για να προχωρήσει ο διαγωνισμός και να υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές, πρέπει να ολοκληρωθεί η διαβούλευση μεταξύ των υποψηφίων επενδυτών και του ΤΑΙΠΕΔ επί της σύμβασης παραχώρησης (master concession) του ΟΛΠ με το ελληνικό Δημόσιο. Είναι αυτή η σύμβαση –βάσει της οποίας ο ΟΛΠ διαχειρίζεται τις λιμενικές υποδομές που ήταν, παραμένουν και θα παραμείνουν ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου– την οποία θα κληθεί να υπογράψει όποιος υποψήφιος αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής. Με αυτή τη σύμβαση, την επίσπευση και την ολοκλήρωση της οποίας έχει αναλάβει σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, θα δεσμεύεται ο νέος βασικός μέτοχος.
ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Πηγή: kathimerini.gr
16
Σχόλια (0 σχολιάστηκε):
Σχολιάστε το άρθρο