Δάνειο 1,8 δισ. από την Ευρωπαϊκή Ενωση εξασφάλισε η Ουκρανία
Δύο εβδομάδες μετά την έγκριση δανείου ύψους 17,5 δισ. δολαρίων που συμφώνησε το Κίεβο με το ΔΝΤ, η Ουκρανία εξασφάλισε ένα ακόμη δάνειο ύψους 1,8 δισ. ευρώ, αυτή τη φορά από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το δάνειο, που θα έχει διάρκεια αποπληρωμής 15 ετών και στόχο τη βραχυπρόθεσμη κάλυψη του ελλείμματος στο ισοζύγιο πληρωμών, ανακοινώθηκε χθες μετά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιάτσενιουκ, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Η Κομισιόν ήταν, άλλωστε, αυτή που είχε κάνει τη σχετική πρόταση.
Στο ίδιο πνεύμα με εκείνο του ΔΝΤ, το δάνειο από την Ε.Ε. συνοδεύεται από όρους που πρόκειται να οριστικοποιηθούν με την υπογραφή μνημονίου ανάμεσα στις δύο πλευρές αλλά θα αφορούν προπαντός ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, όμως, το σχέδιο συμφωνίας που θα υπογραφεί ανάμεσα στις δύο πλευρές περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις δημοσιονομικής φύσης, μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στον ενεργειακό τομέα αλλά και μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Το Κίεβο έχει, άλλωστε, δεσμευθεί παράλληλα σε ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομικών, Ναταλία Γιαρέσκο, μία ημέρα μετά τη σύναψη του δανείου με το ΔΝΤ οπότε και εξέφρασε την ελπίδα πως μέσα στο έτος θα μειωθεί το χρηματοδοτικό κενό της μεγαλύτερης κρατικής εταιρείας της χώρας.
Σημειωτέον, πάντως, ότι το δάνειο της Ε.Ε. έρχεται να προστεθεί στα δύο δάνεια που έχει ήδη χορηγήσει στο Κίεβο το ΔΝΤ σε διάστημα μικρότερο του έτους προκειμένου να αποτραπεί μια άτακτη χρεοκοπία της Ουκρανίας. Παράλληλα με τον δανεισμό του, το Κίεβο προτίθεται να έρθει σε συμφωνία με τους κατόχους ομολόγων της Ουκρανίας και να επιδιώξει μια αναδιάρθρωση του χρέους της με στόχο τη μείωσή του κατά 15,4 δισ. δολάρια.
Σύμφωνα, πάντως, με ρωσικά ΜΜΕ εχθρικά διακείμενα προς το Κίεβο, τα οικονομικά προβλήματα της Ουκρανίας που έχουν οξυνθεί από τον παρατεταμένο εμφύλιο δεν προέρχονται μόνον από διαρθρωτικές αδυναμίες της αλλά και από τη διαφθορά.
Οπως αναφέρουν, η χώρα δεν κατορθώνει να ορθοποδήσει οικονομικά καθώς έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δάνεια ολιγάρχες που τα χρησιμοποιούν για προσωπικό κέρδος με τη στήριξη του Κιέβου. Σημειωτέον ότι το περασμένο έτος η αρμόδια υφυπουργός για την πάταξη της διαφθοράς Τετιάνα Τσορνόβολ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν λαμβάνει μέτρα κατά των ολιγαρχών.
Πηγή: kathimerini.gr
17
Σχόλια (0 σχολιάστηκε):
Σχολιάστε το άρθρο