Η Κίνα αμφισβητεί την κυριαρχία ΔΝΤ, Παγκόσμιας Τράπεζας
Σε μια στιγμή που οξύνονται εκ νέου οι γεωπολιτικές εντάσεις, η Κίνα φαίνεται να επελαύνει σε παραδοσιακά οχυρά της αμερικανικής κυριαρχίας, κερδίζοντας απρόβλεπτους συμμάχους από την Ευρώπη.
Τουλάχιστον αυτήν την εντύπωση δημιουργεί η προσχώρηση τεσσάρων ευρωπαϊκών δυνάμεων σε διεθνή αναπτυξιακή τράπεζα που έχει δημιουργηθεί από πρωτοβουλία της Κίνας και εντάσσεται στη σφαίρα επιρροής της. Αγνοώντας τις επίμονες πιέσεις της Ουάσιγκτον να απόσχουν από ένα τέτοιο σχήμα και να προτιμήσουν να το επηρεάζουν εκ των έξω, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία ανακοίνωσαν μέσα στην εβδομάδα ότι θα συμμετάσχουν στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών λίγες ημέρες ύστερα από ανάλογη ανακοίνωση εκ μέρους της Βρετανίας. Πρόκειται για την τράπεζα που ίδρυσε πέρυσι ο Κινέζος πρόεδρος και η οποία έχει τη δυναμική να απειλήσει την πρωτοκαθεδρία των δύο μεγάλων πιστωτικών ιδρυμάτων δημιουργημάτων του Bretton Woods, του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η εν λόγω αναπτυξιακή τράπεζα στοιχειοθετεί ήδη ένα αντίστοιχο δίδυμο πιστωτικών οργανισμών μαζί με την αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS, που επίσης δημιουργήθηκε πέρυσι από Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Βραζιλία και Νότια Αφρική, όταν οι αναδυόμενες οικονομίες αποφάσισαν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τους θεσμούς της Δύσης. Και δεν είναι, βέβαια, μόνον αυτό το δίδυμο που απειλεί την πρωτοκαθεδρία των πιστωτικών οργανισμών επιρροής της Ουάσιγκτον. Ηδη στο Πεκίνο προσφεύγουν χώρες αποκλεισμένες από τις αγορές όπως η Αργεντινή και η Βενεζουέλα, οι πρόεδροι των οποίων, Κριστίνα Φερνάντες Κίρχνερ και Νικολάς Μαδούρο, επισκέφτηκαν σχετικά προσφάτως την κινεζική πρωτεύουσα αναζητώντας οικονομική στήριξη. Ακόμη και η Ουκρανία, που προ ημερών διασφάλισε δάνειο από το ΔΝΤ, είχε προς στιγμήν εκφράσει την πρόθεσή της να προσφύγει στην αρωγή του ασιατικού οικονομικού γίγαντα. Στην αγκαλιά της Κίνας φαίνεται, άλλωστε, να καταλήγει η Ρωσία αντιδρώντας στην απομόνωσή της εξαιτίας της αναμέτρησής της με τη Δύση στην κρίση της Ουκρανίας. Ενα χρόνο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, οι εκτιμήσεις του Πεκίνου είναι πως οι συναλλαγές της Κίνας με τη Ρωσία στο επίπεδο του εμπορίου, του τουρισμού και των μεγάλων έργων θα φθάσουν φέτος στα 100 δισ. δολάρια.
Η προσχώρηση, όμως, μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών σε πιστωτικό ίδρυμα κινεζικής επιρροής καταδεικνύει πλέον το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων χωρών να προσεγγίσουν το Πεκίνο. Ιδιαιτέρως η Βρετανία έχει σαφώς θέσει στόχο της να διασφαλίσει για το Λονδίνο τον ρόλο του πρωταρχικού προορισμού των κινεζικών επενδύσεων. Ετσι οι αμερικανικές αντιρρήσεις φαίνεται να πέφτουν στο κενό μαζί με την επιχειρηματολογία ότι η επίμαχη αναπτυξιακή τράπεζα θα έχει χαλαρά κριτήρια στη χορήγηση δανείων.
ΡΟΥΜΠΙΝΑ ΣΠΑΘΗ
Πηγή: kathimerini.gr
14
Σχόλια (0 σχολιάστηκε):
Σχολιάστε το άρθρο