Παρά τη μείωση της ανεργίας, σταθεροί οι μισθοί
Μία εξαετία ύστερα από την έναρξη της αμερικανικής ανάκαμψης, η σχέση ανάμεσα στην υποχώρηση της ανεργίας και την αύξηση των μισθών εξακολουθεί να είναι αδύναμη. Αυτό το φαινόμενο προβληματίζει τον διοικητή του Κολοράντο, Τζον Χάικενλουπερ. Η πολιτεία του παρουσιάζει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στις ΗΠΑ, έναν πληθυσμό πολύ νεότερο και με καλύτερη παιδεία σε σχέση με τον μέσον όρο στις ΗΠΑ και ένα ποσοστό ανεργίας που έχει υποχωρήσει, επίσης, ταχύτερα από τον εθνικό μέσον όρο. Το Κολοράντο φαίνεται να έχει τις ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης.
Ωστόσο, η άνοδος του μέσου μισθού από την τελευταία ύφεση που έληξε στα μέσα του 2009 περιορίζεται σε ένα ετήσιο 1,1%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης. Και η αύξηση αυτών των μισθών δεν είναι μεγαλύτερη από το 1% με 2% που έχει σημειωθεί σε εθνικό επίπεδο. Ποιος είναι ο λόγος;
«Το βασικό πρόβλημα είναι ότι η αύξηση των μισθών είναι υποδεέστερη από τη μείωση της ανεργίας», δήλωσε ο κυβερνήτης του Κολοράντο σε συνέντευξη. «Εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να βρούμε μια λύση», προσέθεσε ο ίδιος. Εάν συνεχιστούν αυτές οι τάσεις, εκατομμύρια Αμερικανοί μπορεί να περιμένουν, σε ατομικό επίπεδο, ολόκληρα χρόνια μέχρι να ανακάμψουν από την τελευταία ύφεση, και να ζήσουν το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής τους σε μια οικονομία που, παρά τη χαμηλή ανεργία, δεν παρουσιάζει την αναγκαία ενίσχυση των μισθών ώστε να υπάρξει ικανοποιητική άνοδος του βιοτικού επιπέδου τους.
Σε εθνικό επίπεδο, το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 5,5% τον Φεβρουάριο, αντανακλώντας το χαμηλότερο επίπεδο στην τελευταία επταετία, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας. Το ίδιο διάστημα, η αύξηση των μισθών ανήλθε στο 0,1% ή στο 3% βάσει ημερομισθίων ανά μήνα.
Η διαφοροποίηση αυτή είναι ακόμη πιο έντονη από πολιτεία σε πολιτεία. Οι μισθοί δεν αυξάνονται ταχύτερα στις πολιτείες όπου η ανεργία είναι αρκετά χαμηλότερη συγκριτικά με όλες τις ΗΠΑ. Μάλιστα, η σχέση ανάμεσα στο ποσοστό ανεργίας και μισθών από πολιτεία σε πολιτεία είχε ήδη εξασθενήσει τις περιόδους ανάπτυξης στις δεκαετίες του 1990 και του 2000. Αυτή την περίοδο οικονομικής επέκτασης έχει εξασθενήσει περαιτέρω.
«Με την αμερικανική οικονομία να παρουσιάζει πληθωρισμό 1% με 2%, οι μισθοί θα πρέπει να αυξάνονται κατά 3% με 4% για να βελτιωθεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών», σχολιάζει ο Γκρέγκορι Χες, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Fed. «Μόνον έτσι ο κόσμος θα αντιληφθεί μια επέκταση της περιουσιακής τους κατάστασης», συμπληρώνει ο ίδιος. Υπάρχει, ωστόσο, και μια άλλη ερμηνεία για την αποδυνάμωση της σχέσης ανάμεσα στην υποχώρηση της ανεργίας και την αύξηση των μισθών. Ερευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως οι εργοδότες δεν μείωσαν τους μισθούς των εργαζομένων που κράτησαν στο προσωπικό τους κατά τη διάρκεια της ύφεση του 2007-09. Σήμερα που αυξάνονται οι προσλήψεις, οι εργοδότες διατηρούν τους μισθούς αμετάβλητους ή τους μειώνουν, γεγονός που διατηρεί σε χαμηλά ποσοστά τη συνολική αύξηση των μισθών. Επισημαίνεται πως αρκετοί νέοι προσλαμβάνονται με χαμηλούς μισθούς σε θέσεις συνταξιούχων που ήταν υψηλά αμειβόμενοι. Μερίδα οικονομολόγων εκτιμά ότι η εξασθένηση της σχέσης ανάμεσα στη χαμηλή ανεργία και τη μικρή αύξηση των μισθών είναι κυκλική, με τις αποδοχές να αυξάνονται αισθητά ύστερα από ένα έτος. «Ηδη αναγνωρίζονται σημάδια μιας ενίσχυσης των μισθών», παρατηρεί ο Μαρκ Ζάντι, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s.
PETER GOSSELIN, JENNIFER OLDMAN / BLOOMBERG
Πηγή: kathimerini.gr
14
Σχόλια (0 σχολιάστηκε):
Σχολιάστε το άρθρο