«Κολλημένοι» στις συζητήσεις
Τρεις εβδομάδες μετά τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές βρίσκονται ουσιαστικά στο μηδέν, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για την καθυστέρηση.
Η Αθήνα επικρίνει την Ευρωζώνη και κυρίως τη Γερμανία ότι επιδιώκει να ανατρέψει τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου και να σύρει την κυβέρνηση σε 5η αξιολόγηση και ολοκλήρωση του Μνημονίου, χρησιμοποιώντας ως μοχλό πίεσης την έλλειψη ρευστότητας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Ενώ ύστερα από τρία Eurogroup (σ.σ. 11/2, 16/2, 20/2) περάσαμε από την παράταση του προγράμματος σε μια ενδιάμεση συμφωνία, τη συμφωνία Τσίπρα - Ντάισελμπλουμ, κάποιοι θέλουν να μας επαναφέρουν στο πρόγραμμα και την 5η αξιολόγηση», λέει κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, φωτογραφίζοντας το Βερολίνο. Υποστηρίζει δε, ότι επίτηδες υπήρξε αυτή η καθυστέρηση προκειμένου η κυβέρνηση να διαπραγματεύεται με τα ταμειακά διαθέσιμα εξαντλημένα.
Το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος σημειώνει ότι για την Αθήνα η βάση της διαπραγμάτευσης παραμένει η λίστα Βαρουφάκη της 23ης Φεβρουαρίου, η οποία βεβαίως πρέπει να εξειδικευτεί σημείο προς σημείο σε συνεργασία με τους θεσμούς. Ταυτόχρονα, όμως, η κυβέρνηση θα υλοποιεί πολιτικές που δεν περιλαμβάνονται στη λίστα και δεν προκαλούν δημοσιονομικό κόστος.
Ωστόσο, στη λίστα Βαρουφάκη περιλαμβάνονται δεσμεύσεις όπως η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων, ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, η στενότερη συσχέτιση εισφορών και συντάξεων, η αναδιάρθρωση του μισθολογίου στο Δημόσιο, η μείωση των δαπανών για οδοιπορικά και άλλα επιδόματα, κ.λπ.
Το περιεχόμενο της λίστας, όσο και η συμφωνία του Eurogroup, προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Οι πιστωτές από την άλλη κατηγορούν την κυβέρνηση για διγλωσσία, υποστηρίζοντας ότι όχι μόνο καθυστερεί να υλοποιήσει τη λίστα Βαρουφάκη, αλλά θέτει σε εφαρμογή μέτρα που ανατρέπουν το πρόγραμμα και έχουν και δημοσιονομικό κόστος, κατά παράβαση της απόφασης του Eurogroup. Υποστηρίζουν ότι ο γενικός γραμματέας του υπ. Οικονομικών Ν. Θεοχαράκης και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Ελ. Παναρίτη στη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας την περασμένη Τετάρτη δεν είχαν εντολή να συζητήσουν τίποτε άλλο πέραν των επτά μέτρων Βαρουφάκη, μεταξύ των οποίων περιλαμβανόταν και εκείνο για τους τουρίστες και τις νοικοκυρές σε ρόλο φορολογικών ελεγκτών. Οι εκπρόσωποι της τρόικας ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να γίνει συζήτηση σε δόσεις. Η συμφωνία θα είναι μία και θα αφορά όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στην απόφαση του Eurogroup.
Σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους, στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης υπάρχει η εκτίμηση ότι η Αθήνα επιδιώκει να μεταθέσει το πρόβλημα της ρευστότητας του ελληνικού Δημοσίου στην ΕΚΤ, θεωρώντας ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα αναλάβει την ευθύνη να κλείσει τη στρόφιγγα και να οδηγήσει σε πτώχευση ένα κράτος-μέλος, το οποίο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές.
Γι’ αυτό το τελευταίο διάστημα αξιωματούχοι τόσο της ΕΚΤ όσο και της Ευρωζώνης έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι το θέμα της χρηματοδότησης της χώρας είναι αποκλειστικά στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε πως οι κανόνες χρηματοδότησης από την ΕΚΤ είναι σαφείς και αφορούν μόνο το τραπεζικό σύστημα, ενώ ο επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ είπε ότι η Αθήνα μπορεί να βρει ρευστότητα από τα ταμειακά διαθέσιμα δημοσίων φορέων, δείχνοντας προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι επιδιώξεις της χώρας μας
Η βασική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς για να αντιμετωπίσει το βραχυπρόθεσμο πρόβλημα ρευστότητας είναι να άρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το όριο των εντόκων γραμματίων που έχουν οι τράπεζες στο χαρτοφυλάκιό τους, χωρίς ταυτόχρονα να αυξηθεί το όριο των συνολικών εντόκων που μπορεί να εκδώσει το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή τα 15 δισ. ευρώ. Από τα 15 δισ. εντόκων γραμματίων, οι τράπεζες έχουν περί τα 10 δισ. ευρώ, τα οποία δεν μπορούν να αυξήσουν με εντολή της ΕΚΤ. Επίσης, 3 δισ. ευρώ έχει το κοινό κεφάλαιο της ΤτΕ και 2 δισ. ευρώ έχουν ξένοι επενδυτές και ασφαλιστικά ταμεία. Αν οι τράπεζες αναλάβουν να αναχρηματοδοτήσουν τα 3 δισ. ευρώ των εντόκων που κατέχει σήμερα το κοινό κεφάλαιο της ΤτΕ, αποδεσμεύεται αντίστοιχη ρευστότητα που μπορεί να διοχετευτεί στο Δημόσιο μέσω δανεισμού με ρέπος.
Προς το παρόν, το αίτημα της κυβέρνησης προς την ΕΚΤ να άρει τον περιορισμό στα έντοκα που έχουν οι τράπεζες έχει απορριφθεί. Η αποδοχή του θα διευκόλυνε την Αθήνα και θα αποτελούσε μια διακριτική, βραχυπρόθεσμη λύση, δεδομένου ότι δεν θα άλλαζε το γενικό πλαφόν των 15 δισ. ευρώ στις εκδόσεις εντόκων. Η ΕΚΤ υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να κάνει τέτοιες διευκολύνσεις. Ωστόσο, δεδομένων των αντιδράσεων μελών της διοίκησής της, χρειάζεται η Αθήνα να δείξει όχι μόνο ότι αποδέχεται τη συμφωνία του Eurogroup (και οι δηλώσεις υπουργών δεν συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση), αλλά ότι την εφαρμόζει κιόλας.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΗΡΑΣ
Πηγή: kathimerini.gr
15
Σχόλια (0 σχολιάστηκε):
Σχολιάστε το άρθρο