Μικρά και έμμεσα θα είναι τα οφέλη για την ελληνική οικονομία
Η επίδραση της ποσοτικής χαλάρωσης στην ελληνική οικονομία θα είναι μικρή και τα όποια οφέλη θα έρθουν έμμεσα, είναι το συμπέρασμα τραπεζικών στελεχών που μίλησαν στην «Κ» υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας. Το κυριότερο όφελος που θα έχει η ελληνική οικονομία θα προέλθει από την εξασθένηση του ευρώ, γεγονός που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων σε αγορές εκτός Ευρωζώνης, κυρίως στην αμερικανική, τη βρετανική και την κινεζική. Οφέλη θα μπορούσαν να προκύψουν και από την ενίσχυση της ανάπτυξης και της κατανάλωσης που μπορεί να φέρει η ποσοτική χαλάρωση στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.
Για δύο λόγους θα έχει περιορισμένη επίδραση η ποσοτική χαλάρωση στην ελληνική οικονομία: ο πρώτος είναι ότι η Ελλάδα μένει ουσιαστικά εκτός προγράμματος, αφού οι αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων θα ανέλθουν σε μόλις 1,2 δισ. ευρώ μέχρι τη λήξη του προγράμματος. Ο δεύτερος λόγος αφορά τη διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή το γεγονός ότι ο εξαγωγικός τομέας είναι αδύναμος και σε μεγάλο βαθμό προσανατολισμένος προς τις χώρες της Ευρωζώνης (και της Ε.Ε.) όπου ισχύει μόνο μερικώς το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που δίνει η εξασθένηση του ευρώ.
Ο μεγάλος κερδισμένος πιθανότατα θα είναι ο ελληνικός τουριστικός τομέας. «Το αποτέλεσμα της ποσοτικής χαλάρωσης δεν θα είναι συνταρακτικό. Η μόνη επίδραση θα είναι μέσω της εξασθένησης του ευρώ», εξηγεί στέλεχος μεγάλης ελληνικής τράπεζας. «Η όποια θετική επίπτωση δεν θα έρθει μέσω της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού, αλλά μέσω της ανάπτυξης που θα δημιουργήσει το QE στην Ευρωζώνη, κάτι που θα αυξήσει τη ζήτηση για ελληνικά προϊόντα», εκτιμά το τραπεζικό στέλεχος. Το βασικό χαρακτηριστικό της ποσοτικής χαλάρωσης είναι ότι μειώνει το κόστος χρηματοδότησης του κράτους. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει για την Ελλάδα παρόλο που οι αγορές άρχισαν να στοιχηματίζουν υπέρ της ποσοτικής χαλάρωσης από τα τέλη του Αυγούστου του 2014.
Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου ήταν 5,64% στις 10 Ιουνίου του 2014 και έχει εκτιναχθεί στο 10,57% στις 12 Μαρτίου του 2015. Στο ίδιο διάστημα η απόδοση του πορτογαλικού δεκαετούς ομολόγου μειώθηκε από το 3,34% τον περασμένο Ιούνιο στο 1,53% προχθές. Μια εξήγηση γι’ αυτό το φαινόμενο είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αγοράσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 πορτογαλικά κρατικά ομόλογα αξίας 20,7 δισ. ευρώ. Η προσδοκία και μόνο για αύξηση της ζήτησης εξηγεί την υποχώρηση της απόδοσης για την Πορτογαλία. Μια δεύτερη εξήγηση είναι ότι η ποσοτική χαλάρωση δεν αποτελεί πανάκεια, δεν μπορεί να εξουδετερώσει τον πολιτικό κίνδυνο. Το πορτογαλικό πολιτικό σύστημα φρόντισε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα προσαρμογής σε αντίθεση με το ελληνικό που έχασε την ευκαιρία το περασμένο φθινόπωρο, επειδή τα ελληνικά κόμματα είναι εθισμένα στο να σπρώχνουν το ένα το άλλο σε όλο και πιο ακραίες θέσεις για μικροπολιτικούς λόγους. Από μια άποψη αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται εκτός Ευρωζώνης αν κρίνει κανείς από την απόδοση των κρατικών ομολόγων της και από τη (μη) συμμετοχή της στην ποσοτική χαλάρωση. Είναι δε πιθανό η ελληνική οικονομία να πιεστεί, αφού θα πρέπει να αντιμετωπίσει την ενισχυμένη ανταγωνιστικότητα των υπολοίπων εταίρων της στην Ευρωζώνη και ιδίως στον Νότο. Συνοψίζοντας, τα οφέλη της ελληνικής οικονομίας από το τύπωμα χρήματος θα είναι περιορισμένα και θα προκύψουν έμμεσα.
Περισσότερο ωφελημένες θα είναι οι επιχειρήσεις που εξάγουν προϊόντα και υπηρεσίες και ιδίως όσες δραστηριοποιούνται σε αγορές εκτός Ευρωζώνης. Μείωση της απόδοσης των ελληνικών κρατικών ομολόγων θα μπορούσε να προκύψει μόνο αν υπάρξει ενδιαφέρον από επενδυτές που κυνηγούν υψηλότερες αποδόσεις.
Πηγή: kathimerini.gr
15
Σχόλια (0 σχολιάστηκε):
Σχολιάστε το άρθρο