Το «γαλλικό μοντέλο» αξιολόγησης

Αρχική | Ειδήσεις | Κοινωνία | Το «γαλλικό μοντέλο» αξιολόγησης
image

Οι αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης των δημόσιων υπαλλήλων, αλλά και στον τρόπο επιλογής των προϊσταμένων στο Δημόσιο, θα αποτελέσουν τις βασικές ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται στο δεύτερο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο σε περίπου ενάμιση μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, προτίθεται να αλλάξει άρδην το σύστημα που προώθησε ο προκάτοχός του Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο στο ζήτημα της αξιολόγησης των δημόσιων υπαλλήλων όσο και στην επιλογή στελεχών στο Δημόσιο.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων, ο κ. Κατρούγκαλος προτίθεται να εφαρμόσει το αποκαλούμενο «γαλλικό μοντέλο», το οποίο θα περιλαμβάνει γραπτές εξετάσεις αλλά και σταθερά κριτήρια, όπως, για παράδειγμα, μόρια, πτυχία κ.λπ., για τη μισθολογική και βαθμολογική προαγωγή.

Η συνέντευξη, η οποία στο σύστημα του κ. Μητσοτάκη είχε πρωταρχικό ρόλο, δεν θα καταργηθεί, αλλά θα έχει δευτερεύοντα ρόλο στην όλη διαδικασία και πιθανότατα δεν θα βαθμολογείται.

Οπως έχει τονίσει επανειλημμένως ο κ. Κατρούγκαλος, «στόχος του νέου συστήματος θα είναι να επιβραβεύει και όχι να τιμωρεί». Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να υιοθετηθεί ένα σύστημα βάσει του οποίου ο προϊστάμενος θα επιλέγει τους τρεις καλύτερους υπαλλήλους της υπηρεσίας του και στη συνέχεια οι υπάλληλοι αυτοί θα αξιολογούν τους προτεινόμενους ψηφίζοντας τον καλύτερο.

Οπως έχει επισημάνει ο αναπληρωτής υπουργός, το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημόσιων υπαλλήλων θα είναι συνδεδεμένο και με τα νέα οργανογράμματα, όπως και τις ανάγκες που θα προκύψουν από αυτά.

Επιλογή προϊσταμένων

Ως προς το νέο σύστημα που θα αφορά στην επιλογή των στελεχών του Δημοσίου, σε έγγραφο που απέστειλε προχθές ο αναπληρωτής υπουργός στη Βουλή απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Λευτέρη Αυγενάκη, ανέφερε ότι «θα εισαχθεί σύστημα επιλογής προϊσταμένων που θα διασφαλίζει την αξιοκρατία και την αντικειμενικότητα, με σκοπό την αποτελεσματική λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης». Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως και στην αξιολόγηση των υπαλλήλων, τα βασικά κριτήρια για την επιλογή των προϊσταμένων θα είναι επίσης αντικειμενικά και θα αφορούν τα τυπικά τους προσόντα, τον υπηρεσιακό τους φάκελο, τα πτυχία, τις γνώσεις τους, την προϋπηρεσία κ.ά.

Ως προς τη συνέντευξη, που και σε αυτή τη διαδικασία βάσει του συστήματος Μητσοτάκη ήταν κομβικό εργαλείο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κατρούγκαλος εξετάζει αν θα εξακολουθήσει να υφίσταται. Το θέμα είχε τεθεί και κατά τη διάρκεια συνάντησης του υπουργού με την ΑΔΕΔΥ, η οποία είχε εκφράσει έντονες αντιρρήσεις, επισημαίνοντας ότι «θα λειτουργήσει ως face control για το πελατειακό κράτος».

 

 

ΕΥΑ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

15




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας