Στο εδώλιο 64 άτομα για την υπόθεση της Siemens
Περίπου δέκα χρόνια από τότε που ξεκίνησαν οι έρευνες από την ελληνική δικαιοσύνη για την πολύκροτη υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens, η υπόθεση, που παραμένει ακόμα δικαστικά εκκρεμής, παραπέμπεται σε δίκη με απόφαση (βούλευμα) του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας που υιοθέτησε την εμπεριστατωμένη πρόταση του εισαγγελέα εφετών, Γαληνού Μπρη.
Συνολικά, 64 πρόσωπα, υψηλόβαθμα στελέχη της θυγατρικής του γερμανικού κολοσσού στη χώρα μας, αλλά και 13 Γερμανοί, κορυφαία στελέχη της Siemens στη Γερμανία, όπως και στελέχη του ΟΤΕ, συγκροτούν τον μακρύ κατάλογο των κατηγορουμένων που παραπέμπονται, κυρίως, για παθητική και ενεργητική δωροδοκία· ορισμένοι με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, που εκτοξεύει τις επαπειλούμενες ποινές ως τα ισόβια.
Από το σύνολο των συμβάσεων που συνήψε η Siemens στην Ελλάδα και ελέγχθηκαν είτε από τις ελληνικές δικαστικές αρχές είτε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, το παραπεμπτικό βούλευμα αφορά μόνον την περίφημη σύμβαση του 1997 (με αριθμό 8002) ανάμεσα στον ΟΤΕ και τη γερμανική εταιρεία για την ψηφιακοποίηση του δικτύου τηλεπικοινωνιών της χώρας, τη σημαντικότερη απ’ όσες η γερμανική εταιρεία συνήψε στη χώρα μας και πλέον ενδεικτική για την παροχή τεράστιων χρηματικών ποσών, από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens.
Στο πολυσέλιδο βούλευμα και στην πρόταση του εισαγγελέα Γαληνού Μπρη (2.368 σελίδες!) καταγράφονται δαιδαλώδεις διαδρομές «μαύρου» χρήματος, που διακινήθηκε έως ότου επιλεγεί ως ανάδοχος του έργου για τα ψηφιακά του ΟΤΕ η γερμανική εταιρεία. Κατά την πολυετή δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης που πέρασε από σαράντα... κύματα, ανοίχθηκαν εκατοντάδες λογαριασμοί, φυσικών και νομικών προσώπων. Τα ποσά που διακινήθηκαν από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens αποτελούσαν «ωφέλιμες πληρωμές» - μίζες που εκτιμάται ότι αγγίζουν συνολικά τα 70 εκατ. ευρώ. Το ποσό, που αποτελεί και τη ζημιά –κατά το βούλευμα– που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο προσδιορίζει το ύψος για τις μίζες που εντοπίστηκαν, καθώς δεκάδες χρηματορροές δεν μπόρεσαν να εξιχνιαστούν.
Στο εδώλιο αναμένεται να καθίσουν κυρίως υψηλόβαθμα και μεσαία στελέχη, τότε, του ΟΤΕ (που καλούνται να λογοδοτήσουν επιπροσθέτως και γιατί δεν προστάτεψαν τα συμφέροντα του Οργανισμού και δεν κινήθηκαν με βάση την κάλυψη των πραγματικών αναγκών τού τότε κρατικού ΟΤΕ), στελέχη της Siemens σε Αθήνα και Γερμανία, αν και ο επικεφαλής της Siemens στην Ελλάδα, Μιχάλης Χριστοφοράκος, έχει δικαστεί στη Γερμανία, όπου και διέφυγε και δεν αναμένεται να προσέλθει. Επιπλέον, ο Χρήστος Καραβέλας, επίσης υψηλόβαθμο στέλεχος της Siemens, παραμένει φυγόδικος από τότε που εξαφανίστηκε από τη χώρα μας. Στη δίκη παραπέμπεται και ο Θ. Τσουκάτος, για το ένα εκατ. γερμανικά μάρκα που πήρε για λογαριασμό των ταμείων του ΠΑΣΟΚ από τον επικεφαλής της Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκο.
ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ
Πηγή: kathimerini.gr
15
Σχόλια (0 σχολιάστηκε):
Σχολιάστε το άρθρο