Σε πολλά «γιατί» θα πρέπει να απαντήσει ο Γ. Βαρουφάκης
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με σκληρά ερωτήματα θα υποδεχθούν τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών στο αυριανό Eurogroup οι εταίροι, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι καμία απόφαση δεν αναμένεται να ληφθεί, καθώς θεωρούν ότι δεν έχει γίνει κάποιο βήμα προσέγγισης από την Αθήνα. Τα ερωτήματα που αναμένεται να δεχθεί ο κ. Βαρουφάκης θα είναι δύσκολα και θα αφορούν μία σειρά θεμάτων, όπως:
Γιατί η Ελλάδα χάνει πολύτιμο χρόνο και δεν έχει ξεκινήσει τις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών; Γιατί αποσύρονται μέτρα; Και γιατί δεν συμβουλεύονται τους θεσμούς στη σύνταξη των νομοσχεδίων; Σε αυτά θα κληθεί να απαντήσει, μεταξύ άλλων, ο Ελληνας υπουργός. Η ενόχληση για τη στάση που έχει κρατήσει η κυβέρνηση, ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες –μετά την απόφαση του Eurogroup για επέκταση του προγράμματος– είναι πια αισθητή, καθώς ακόμη και η επιστολή που έστειλε ο κ. Βαρουφάκης με τις μεταρρυθμίσεις προκάλεσε αρνητικά, μέχρι και σκωπτικά σχόλια (ιδιαίτερα για την αξιοποίηση τουριστών στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής).
Ευρωπαίος αξιωματούχος έλεγε στην «Κ» ότι η επιστολή παρουσιάζεται στην Αθήνα σαν το μέσο που μπορεί να ξεκλειδώσει την εκταμίευση μέρους των δόσεων των 7,2 δισ. ευρώ, «ενώ στην πραγματικότητα με αυτόν τον τρόπο απομακρύνεστε από τα χρήματα».
Πιο συγκεκριμένα, για οποιαδήποτε εκταμίευση δόσης απαιτείται συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο των εκπροσώπων των θεσμών, αλλά και οι προαπαιτούμενες ενέργειες να έχουν περάσει από τη Βουλή. Τότε μπορεί να εκταμιευθεί οποιαδήποτε δόση και όχι μόνον από μία απόφαση του Eurogroup. «Οι υπουργοί της Ευρωζώνης μπορεί να έχουν πτυχία και μεταπτυχιακά σε οικονομικά, αλλά δεν έχουν ούτε τον χρόνο ούτε τις τεχνικές γνώσεις για να μπουν σε λεπτομέρειες του ελληνικού προγράμματος», έλεγε Ευρωπαίος αξιωματούχος, θέλοντας να τονίσει ότι αυτή δεν είναι μία απόφαση που μπορεί να ληφθεί σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών. Γι’ αυτό και η πρόταση Βαρουφάκη απλώς θα παρουσιαστεί στο Eurogroup και τίποτα παραπάνω. Το θέμα, άλλωστε, του να σπάσει η δόση των 7,2 δισ. σε υποδόσεις δεν είναι ακόμη στο τραπέζι, ενώ πηγές των Βρυξελλών έλεγαν ότι η αναφορά Ντάισελμπλουμ σε ενδεχόμενο εκταμίευσης υποδόσεων ήταν περισσότερο διερευνητική ώστε να τεστάρει «πόσο δυνατά θα ακούγονταν οι αντιδράσεις από το Βερολίνο».
Αυτό που τονίζουν αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι το θέμα του χρόνου, καθώς αντιλαμβάνονται ότι οι δανειακές υποχρεώσεις του Μαρτίου μπορούν να καλυφθούν με κάποιον τρόπο από την Αθήνα, αλλά θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί το ίδιο τον Απρίλιο. Γι’ αυτό και άμεση προτεραιότητα είναι να ξεκινήσουν οι τεχνικές συζητήσεις των κλιμακίων των θεσμών για να υπάρξει έστω και μια μικρή πιθανότητα για κάποια συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες.
Δυστυχώς, ακόμη και μέχρι την Πέμπτη το υπ. Οικονομικών δήλωνε ότι οι αναφορές περί έλευσης κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα «είναι εκτός πραγματικότητας». Και για την Αθήνα μπορεί σε επίπεδο συμβολισμών να είναι όντως απαγορευτική, αλλά Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ξεκαθαρίσει επανειλημμένως ότι μία διαπραγμάτευση μπορεί να φτάσει ώς ένα σημείο μέσω τηλεφώνων, email και φυσικής παρουσίας στις Βρυξέλλες (κάτι το οποίο είναι και ιδιαίτερα ακριβό, άλλωστε). Χωρίς φυσική παρουσία των κλιμακίων στην Αθήνα, όμως, δεν μπορεί να γίνει ολοκληρωμένη αξιολόγηση, καθώς τα τεχνικά κλιμάκια αποτελούνται από μεγάλη ομάδα ανθρώπων που πρέπει κάποια στιγμή να συναντηθούν με τους αντίστοιχους ομολόγους τους στα διάφορα υπουργεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο περασμένο Eurogroup ο Ελληνας υπουργός είχε συμφωνήσει σε μια τέτοια συνάντηση, όμως, όταν έφτασε στην Αθήνα, φαίνεται ότι υπαναχώρησε. Ενόχληση έχει, επίσης, προκαλέσει και το γεγονός ότι δεν έγινε καμία επικοινωνία ως προς τα πρώτα νομοσχέδια που κατατέθηκαν στη Βουλή, παρ’ όλο που είχε προηγηθεί συνεννόηση νωρίτερα μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε. «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν ήθελαν να ρωτήσουν», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος, αναφέροντας ότι τελικά μόνο το νομικό τμήμα της ΕΚΤ –το οποίο δεν έχει σχέση– είδε κάποιο προσχέδιο νομοσχεδίων.
Το θέμα της έλλειψη επικοινωνίας είναι σοβαρό. Ενδεικτική είναι η αναφορά άλλου Ευρωπαίου αξιωματούχου που έλεγε πως «για να μαθαίνω ποια είναι η πραγματική κατάσταση της ρευστότητας της χώρας χρησιμοποιώ το Google». Προβληματική χαρακτηρίζεται και η στάση της κ. Νάντιας Βαλαβάνη, που οι τελευταίες αποφάσεις της να ζητήσει παραιτήσεις από το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ φαίνονται σαν να πηγαίνουν το πρόγραμμα βήματα πίσω. Ομως μερικοί αξιωματούχοι δικαιολογούν τη στάση αυτή λόγω απειρίας της κυβέρνησης. Ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε ότι το Eurogroup και οι θεσμοί έχουν δείξει μεγάλο βαθμό προσαρμοστικότητας για να δημιουργήσουν το περιβάλλον ώστε να εργαστεί η κυβέρνηση. Ομως δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο γεγονός ότι σε όλη την κυβέρνηση ένας υπουργός έχει κυβερνητική εμπειρία και αυτή ήταν πριν από 25 χρόνια.
ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
Πηγή: kathimerini.gr
15
Σχόλια (0 σχολιάστηκε):
Σχολιάστε το άρθρο