Η Ζωή, ο Γιάνης και άλλα μέτωπα του κ. Τσίπρα

Αρχική | Απόψεις | Η Ζωή, ο Γιάνης και άλλα μέτωπα του κ. Τσίπρα
image

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Αν δεν είναι το κόμμα, θα είναι η κυβέρνηση και αν δεν είναι η κυβέρνηση, θα είναι η Βουλή: τα «μέτωπα» που πρέπει να αντιπαλέψει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να εξασφαλίσει συνθήκες ηρεμίας και να στείλει το μήνυμα και προς τους εταίρους και προς το εσωτερικό της χώρας ότι μπορεί απερίσπαστος να εστιάσει στις δύσκολες προκλήσεις της διαπραγμάτευσης και της διακυβέρνησης, δείχνουν ανεξάντλητα. Μέχρι την προηγούμενη Κυριακή, ως κύριος αντίπαλος σε αυτήν την προσπάθεια αναδεικνυόταν το κόμμα, με τις πολλές αντιδράσεις σε επίπεδο κομματικών οργάνων, αλλά και μεμονωμένων στελεχών έναντι της συμφωνίας που επέτυχε η κυβέρνηση με τους εταίρους και της λίστας μεταρρυθμίσεων που έστειλε στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Εστω και δύσκολα, στο κόμμα δείχνει να έχει επιτευχθεί μια (προσωρινή;) ανακωχή και οι τόνοι έχουν πέσει αισθητά. Οι «κακοφωνίες» μεταπήδησαν την εβδομάδα που πέρασε, αρχικά, στην κυβέρνηση. Ο κ. Βαρουφάκης, συνεχίζοντας το κρεσέντο συνεντεύξεων, έδειξε να αγνοεί τις έμμεσες παραινέσεις που του έγιναν ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα να είναι πιο μετρημένος στις εμφανίσεις του και πιο προσεκτικός σε όσα λέει. Το αποτέλεσμα ήταν να ενταθεί η ενόχληση που ήδη είχαν μεταφέρει προς το Μέγαρο Μαξίμου οι εταίροι για πολλές από τις δημόσιες τοποθετήσεις του υπουργού Οικονομικών, ενώ προκλήθηκε σύγχυση και στο εσωτερικό με τις αντιφατικές διαδοχικές τοποθετήσεις του σε ζητήματα, κυρίως, φορολόγησης. Οι έμμεσες παραινέσεις εγκαταλείφθηκαν ως μη αποτελεσματικές και έγινε ευθεία σύσταση προς τον υπουργό Οικονομικών να «μαζευτεί» λιγάκι, η οποία και έφερε αποτέλεσμα.

Σάλος με το έγγραφο

Το έτερο κυβερνητικό μέτωπο αλαλούμ που ανέκυψε, αφορούσε το ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής, μετά τη δημοσιοποίηση του επίμαχου εγγράφου για την απελευθέρωση των κρατούμενων παράνομων μεταναστών και τη μη σύλληψη όσων εντοπίζονται. Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, έσπευσε να επιρρίψει τις ευθύνες σε αυτονόμηση υπηρεσιακών παραγόντων της Αστυνομίας, φρόντισε, ωστόσο, με τα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα, να «δείξει» προς την πλευρά της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, για την προέλευση των επίμαχων παρεμβάσεων προς την Αστυνομία.

Και ενώ βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη το ζήτημα των χειρισμών για τη μεταναστευτική πολιτική, στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, και όχι μόνο, έφτανε, το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, πρόσκληση της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, σε συνέντευξη Τύπου που επρόκειτο να παραχωρήσει την επομένη, με αντικείμενο τη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Η διοργάνωση της συνέντευξης ήταν από μόνη της καινοφανής, καθώς ουδείς πρόεδρος της Βουλής είχε κάνει κάτι ανάλογο στο παρελθόν. Πέραν της έκπληξης που προκάλεσε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, έκπληξη προκάλεσε και στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία μετετράπη σε ενόχληση την επομένη, όταν η κ. Κωνσταντοπούλου έθεσε ζήτημα εγκυρότητας όσων νομοσχεδίων έχουν περάσει από τη Βουλή με πλειοψηφία μικρότερη των 151 ψήφων και ενώ απουσίαζαν οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χ.Α.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που η κ. Κωνσταντοπούλου προκαλούσε έκπληξη στην κυβερνητική ηγεσία, αλλά και στο κόμμα. Και η προαναγγελία συγκρότησης επιτροπής για λογιστικό έλεγχο του χρέους, την οποία επανέλαβε την περασμένη Τετάρτη, θεωρήθηκε «μονομερής» ενέργεια, καθώς δεν είχε προϋπάρξει συνεννόηση. Το ερώτημα «πού το πάει η Ζωή;» δείχνει να απασχολεί και το Μέγαρο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου. Η πρόεδρος της Βουλής έσπευσε να καταστήσει σαφές ότι πρόκειται να λειτουργήσει όσο αυτονομημένα της επιτρέπει ο ρόλος της και δεν είναι λίγοι εκείνοι που άρχισαν να αναρωτιούνται μήπως, τελικά, η επιλογή να προταθεί για το συγκεκριμένο αξίωμα δεν ήταν και η καλύτερη από την πλευρά του κ. Τσίπρα. Ειδικότερα, κομματικά και κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι ουσιαστικά της δόθηκε ο τρίτος τη τάξει θεσμός και τοποθετήθηκε σε μία θέση, όπου η παραμονή της εκεί δεν μπορεί να ελεγχθεί από τον πρωθυπουργό, αλλά συναρτάται απόλυτα με τον βίο της παρούσας Βουλής. Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι με τις κινήσεις της η κ. Κωνσταντοπούλου έχει καταστήσει σαφές προς όλους ότι κινείται με ορίζοντα πολύ πέρα από τις τρέχουσες εξελίξεις και ότι στην πραγματικότητα προετοιμάζει το έδαφος για τις επόμενες δικές της κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα, απευθυνόμενη σε ένα ακροατήριο πολύ ευρύτερο από αυτό που αφορούν στενά οι αρμοδιότητές της.

Το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να λάβει αποστάσεις από τους χειρισμούς της, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που θα αποφασίσει το εάν, πότε και πώς θα καταργηθούν κάποιοι νόμοι. Την ίδια στιγμή, πηγές της Κουμουνδούρου ανέφεραν ότι «ο ρόλος της κ. Κωνσταντοπούλου ως προέδρου της Βουλής είναι αυτόνομος. Διατυπώνει την άποψή της, ωστόσο είναι τα όργανα του κόμματος, Κοινοβουλευτική Ομάδα και η κυβέρνηση που θα τοποθετηθούν συνολικά επί όλων των ζητημάτων», διαμηνύοντας ότι οι συλλογικές διαδικασίες είναι αυτές που θα καθορίσουν τις τελικές αποφάσεις.

 

 

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

15

 




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας