Η συμφωνία προκαλεί κραδασμούς στον ΣΥΡΙΖΑ

Αρχική | Ειδήσεις | Πολιτική | Η συμφωνία προκαλεί κραδασμούς στον ΣΥΡΙΖΑ
image

Επιχείρηση κατευνασμού των σφοδρών επικρίσεων που εκδηλώνονται σε κάθε επίπεδο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, όσο και για τα αποτελέσματα της έως τώρα διαπραγματευτικής τακτικής, και κλιμακώνονται διαρκώς, βρίσκεται σε εξέλιξη από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους στενούς συνεργάτες του.

Σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο, οι εσωτερικές τριβές εκδηλώθηκαν χθες στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, όπου ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, διατύπωσε ισχυρές επιφυλάξεις έναντι των δεσμεύσεων που αναλαμβάνει η κυβέρνηση με τη λίστα μεταρρυθμίσεων που απέστειλε προς τους εταίρους και ζήτησε διευκρινίσεις, κυρίως για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, που αφορούν το χαρτοφυλάκιό του αλλά και της αναφοράς σε «εναρμόνιση της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου με τις καλύτερες πρακτικές της Ε.Ε. και τη νομοθεσία», που παραπέμπει στο ζήτημα της ΔΕΗ. Η κ. Νάντια Βαλαβάνη έθεσε θέμα ταχείας υλοποίησης της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Και από άλλους υπουργούς, πάντως, υπήρξε μουρμούρα για το γεγονός ότι δεν είχαν δει το κείμενο στην τελική του μορφή πριν αποσταλεί.

Ιδιωτικοποιήσεις

Στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζαν χθες ότι το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, όπου θεωρούν ότι αποτυπώνεται πλήρης υπαναχώρηση από την ατζέντα που προέβαλε το κόμμα, «θα είναι το πιο δύσκολο να το δικαιολογήσουμε στον δικό μας κόσμο», καθώς, σε ιδεολογικό επίπεδο, αγγίζει τον πυρήνα της αριστερής προσέγγισης για την οικονομία και τη λειτουργία του κράτους. Ο κ. Λαφαζάνης είχε διατυπώσει αντιρρήσεις για τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup ήδη κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου το περασμένο Σάββατο, όπου είχε ζητήσει, ενόψει διαμόρφωσης της λίστας μεταρρυθμίσεων, να εφαρμοσθεί πλήρως το πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η σκυτάλη του «πολιτικού μασάζ» για κατευνασμό των ενστάσεων επρόκειτο να περάσει χθες βράδυ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει στις 8 το βράδυ, ωστόσο υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση λόγω της εμπλοκής που σημειώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την εκρηκτική συζήτηση για την άρση της ασυλίας του βουλευτή της Ν.Δ. Αδωνι Γεωργιάδη. Τελικώς αποφασίστηκε η αναβολή της συνεδρίασης για σήμερα το πρωί.

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει επίσης η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από επαναλαμβανόμενα αιτήματα στελεχών της, που, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, έθεσαν θέμα λειτουργίας της κυβέρνησης ερήμην του κόμματος και ζήτησαν καλύτερη ενημέρωση και συμμετοχή των κομματικών οργάνων στη λήψη αποφάσεων. Μάλιστα, χθες, το μέλος της Π.Γ., Ρούντι Ρινάλντι, έσπευσε σε δήλωσή του να αναφέρει ότι «η συμφωνία στην οποία υποχρεώνεται η χώρα, είναι προβληματική, τόσο με τα σημερινά δεδομένα, όσο και σε ό,τι αφορά την προοπτική της» και πρόσθεσε ότι απαιτείται επαναπροσδιορισμός της πολιτικής, των στόχων, των μέσων και των προϋποθέσεών της. «Κυρίως, αναδεικνύεται επιτακτικά η ανάγκη να μιλήσουν τα μέλη και η κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Αναδεικνύεται, επίσης, η ανάγκη να ειπωθεί από την κυβέρνηση όλη η αλήθεια στον λαό, αφού στο τέλος ο λαός θα σφραγίσει με τη ζωντανή παρουσία του τις όποιες πολιτικές εξελίξεις», πρόσθεσε. Την ίδια στιγμή, περίπου 60 στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής ζήτησαν, υπογράφοντας σχετικό κείμενο, τη σύγκληση του οργάνου, με επίκληση της κρίσιμης πολιτικής συγκυρίας και των εξελίξεων και αίτημα για ενημέρωση για τις εξελίξεις και τη συμφωνία με τους εταίρους.

Είχε προηγηθεί, ήδη από το Σαββατοκύριακο, καταιγισμός τοποθετήσεων αμφισβήτησης των κυβερνητικών χειρισμών από στελέχη του κόμματος. Ο κ. Μανώλης Γλέζος τόνισε σε άρθρο του ότι «η μετονομασία της Τρόικας σε Θεσμούς, του Μνημονίου σε Συμφωνία και των Δανειστών σε εταίρους, όπως και όταν βαφτίζει το κρέας ψάρι, δεν αλλάζεις την προηγούμενη κατάσταση», ανέφερε ότι ένα μήνα μετά τις εκλογές δεν έχει γίνει πράξη η εξαγγελία για κατάργηση της τρόικας και των Μνημονίων, ενώ πρόσθεσε ότι «ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, διότι συνήργησα σε αυτή την ψευδαίσθηση». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης χαρακτήρισε τη δήλωση Γλέζου «άστοχη». Ο βουλευτής κ. Κώστας Λαπαβίτσας ζήτησε μέσα στο Σαββατοκύριακο άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, διατυπώνοντας «βαθιές ανησυχίες» για τη συμφωνία του Eurogroup.

«Ο λαός δεν θα αντέξει»

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αλέξης Μητρόπουλος, αναφερόμενος στη συμφωνία του Eurogroup, είπε ότι «αν υλοποιηθεί κατά το γράμμα, το ύφος, την περιγραφή, τη σκληρότητα αυτό το προσύμφωνο, ο λαός δεν θα αντέξει». Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να μείνει στο υπουργείο αν δεν μείνουν οι καθαρίστριες. Η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, τέλος, ανέφερε σε ανάρτησή της στο twitter ότι «ο λαός έδωσε εντολή για ακύρωση του μνημονίου. Δεν έχουμε καμία πολιτική νομιμοποίηση για να πράξουμε το αντίθετο».

 

 

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

14




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας