«Φόρο εξόδου» σε κεφάλαια που φεύγουν από τη χώρα εξετάζει η Ισλανδία

Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | «Φόρο εξόδου» σε κεφάλαια που φεύγουν από τη χώρα εξετάζει η Ισλανδία
image

Σε νέες δικαστικές περιπέτειες ενδέχεται να εμπλέξει την Ισλανδία το σχέδιό της να άρει σύντομα τους περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων που επέβαλε στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν κατέρρευσαν οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζές της. Προκειμένου να προστατεύσουν την ισλανδική οικονομία των 15 δισ. δολαρίων από μια κυριολεκτική αιμορραγία ρευστότητας, η κυβέρνηση, η κεντρική τράπεζα και το κοινοβούλιο της χώρας εξετάζουν την προοπτική να επιβάλουν «φόρο εξόδου» σε όσα κεφάλαια αποφασίσουν να την εγκαταλείψουν. Υπολογίζεται πως αν αρθούν οι έλεγχοι στις κινήσεις κεφαλαίων, μπορεί να εγκαταλείψουν τη χώρα κεφάλαια ίσα με το 40% του ΑΕΠ της. Ακούγεται, όμως, πως τα επίπεδα φορολόγησης που εξετάζονται ανέρχονται στο 35% με 40%, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη προκληθεί αντιδράσεις.

Οικονομολόγοι διεθνούς κύρους όπως ο κάτοχος του Νομπέλ Οικονομίας Πολ Κρούγκμαν και οργανισμοί όπως το ΔΝΤ επαινούν την προσπάθεια που καταβάλει τώρα το Ρέικιαβικ να ανταποκριθεί στα αιτήματα των πιστωτών των τραπεζών της. Κι αυτό γιατί όταν οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας αθέτησαν πληρωμές ύψους 85 δισ. δολαρίων το 2008, το σχέδιο για την ανάκαμψη της ισλανδικής οικονομίας αρχικά δεν προέβλεπε καμία αποζημίωση για τους πιστωτές των τραπεζών. Την ίδια στιγμή, όμως, οι πιστωτές των ισλανδικών τραπεζών δηλώνουν αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν κάθε έννομο μέσο για να μπορέσουν να κινήσουν τα κεφάλαια ύψους 6,6 δισ. δολαρίων που παραμένουν δεσμευμένα επί έξι χρόνια χωρίς να καταβάλουν «φόρο εξόδου», ή τουλάχιστον ένα τόσο υψηλό φόρο.

Την πρόθεσή τους αυτή εξέφρασε στο Bloomberg ο Τίμοθι Κόλεμαν, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Blackstone που έχει αναλάβει ρόλο συμβούλου των πιστωτών της τράπεζας Kaupthing. Οι πιστωτές της εν λόγω τράπεζας, που πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση ήταν η μεγαλύτερη της Ισλανδίας, υποστηρίζουν ότι η Kaupthing τους οφείλει συνολικά 23 δισ. δολάρια, ποσό υπερτριπλάσιο του ενεργητικού που αναφέρει η τράπεζα. Δηλώνουν, βέβαια, ότι αντιλαμβάνονται την πρόθεση της Ισλανδίας να προστατεύσει την οικονομία της από μια μαζική εκροή κεφαλαίων γι’ αυτό και υποστηρίζουν πως είναι εφικτή μια συναινετική διευθέτηση του θέματος. Επιμένουν, πάντως, πως θα αγωνιστούν με κάθε νόμιμο τρόπο για να μην τους επιβληθούν υπερβολικά σκληροί όροι.

Σημειωτέον, άλλωστε, ότι την αντίθεσή τους στην επιβολή ενός τόσο υψηλού «φόρου εξόδου» έχουν εκφράσει και μέλη της επιτροπής που έχει αναλάβει την εκκαθάριση της τράπεζας. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ένας εξ αυτών, ο Γιοχάνες Ρούναρ Γιόχανσον, «υπάρχει διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη δικαιολογημένη φορολόγηση και στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων και ένας φόρος εξόδου ύψους 35% είναι πολύ πιο κοντά στην κατάσχεση παρά σε μια νόμιμη φορολόγηση». Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε, πάντως, πως έχει ήδη παραχωρήσει εξαίρεση από τους ελέγχους στην LBI hf που αντιπροσωπεύει την τράπεζα Landsbanki Islands hf επιτρέποντάς της να καταβάλει 3,2 δισ. δολάρια σε δικαιούχους με προτεραιότητα. Στο μεταξύ η κεντρική τράπεζα της Ισλανδίας μείωσε χθες το επιτόκιο στο 5,25% επικαλούμενη την επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 1% τον Νοέμβριο, όταν ο στόχος της για τον πληθωρισμό είναι 2,5%.

 

 

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

15




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας