Νέο «πάγωμα» στις αγοραπωλησίες εν αναμονή της προσαρμογής
Σε αναμονή των αποφάσεων του οικονομικού επιτελείου αναφορικά με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών, στον απόηχο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, που έδωσε προθεσμία έξι μηνών για την αλλαγή των τιμών, βρίσκονται οι επαγγελματίες του κλάδου. Σε μια πρώτη «ανάγνωση», οι φορείς της αγοράς αξιολογούν ως θετική εξέλιξη την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, ωστόσο, σπεύδουν να προειδοποιήσουν ότι τυχόν ολιγωρία ή καθυστερήσεις στην εφαρμογή της απόφασης θα οδηγήσουν την αγορά ακινήτων σε νέο κύκλο αβεβαιότητας.
Σύμφωνα με τον κ. Λευτέρη Ποταμιάνο, γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος (ΟΜΑΣΕ), το ζητούμενο είναι να μην υπάρξει νέος, πολύμηνος κύκλος αβεβαιότητας, καθώς μέχρι να γίνουν οι σχετικές διορθώσεις, θα υπάρξει νέο «πάγωμα» των αγοραπωλησιών, με τους αγοραστές να αναμένουν τις νέες τιμές, προκειμένου, αφενός μεν να έχουν καλύτερη εικόνα των φόρων που θα πληρώνουν ως νέοι ιδιοκτήτες, αφετέρου δε να επωφεληθούν από τον μειωμένο φόρο μεταβίβασης, ο οποίος είναι ένας από τους δεκάδες φόρους που υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές τιμές.
«Η απόφαση του ΣτΕ θα εξορθολογίσει το υφιστάμενο καθεστώς, όπου η συντριπτική πλειονότητα των αγοραπωλησιών γίνεται σε τιμές πολύ χαμηλότερες των αντικειμενικών. Ωστόσο, έως την εφαρμογή της, είναι σαφές ότι οι πράξεις αγοραπωλησίας θα περιοριστούν εκ νέου, καθώς οι ενδιαφερόμενοι θα αναβάλουν τις όποιες αποφάσεις τους», τονίζει ο κ. Ποταμιάνος. Κατά τον ίδιο, μια τέτοια εξέλιξη θα πλήξει ακόμα περισσότερο την αγορά, σε μια περίοδο που είχαν αρχίσει να καταγράφονται τα πρώτα θετικά δείγματα, έπειτα από αρκετούς μήνες, ως αποτέλεσμα της πρόσφατης ρύθμισης για το «πόθεν έσχες», με την οποία δόθηκε λύση σ’ ένα από τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι υψηλές αντικειμενικές αξίες. Συγκεκριμένα, πλέον, όσοι αγοράζουν ακίνητο δεν θα καλούνται να δικαιολογούν «πόθεν έσχες» στην εφορία με βάση την αντικειμενική τιμή, αλλά με βάση την πραγματική αξία, εκείνη δηλαδή που αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοραπωλησίας. Το «πόθεν έσχες» είχε οδηγήσει στη ματαίωση πολλών αγοραπωλησιών, καθώς πολλοί ενδιαφερόμενοι αγοραστές δεν μπορούσαν να καλύψουν το απαιτούμενο ποσό π.χ. επικαλούμενοι εισοδήματα από παρελθόντα έτη, ή μέσω δανεισμού, λόγω της μεγάλης απόκλισης μεταξύ της πραγματικής και της αντικειμενικής τιμής.
Σε κάθε περίπτωση, μια πιθανή εξίσωση των αντικειμενικών με τις πραγματικές τιμές αναμένεται να βελτιώσει, έστω και σε μικρό βαθμό, τις προσδοκίες της κτηματαγοράς. Αυτό ανέφερε σε πρόσφατη τοποθέτησή του σε σχετικό συνέδριο, ο διευθύνων σύμβουλος της GLP Values, κ. Γιώργος Λίτσας, εκτιμώντας ότι η μείωση των αντικειμενικών τιμών θα περιορίσει το φορολογικό βάρος και θα βελτιώσει τις προσδοκίες. Ωστόσο, τόνισε, ότι η εξίσωση αυτή θα πρέπει να γίνει προσεκτικά καθώς υπάρχει κίνδυνος να ακυρωθεί από ανάλογες αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών.
ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ
Πηγή: kathimerini.gr
14
Σχόλια (0 σχολιάστηκε):
Σχολιάστε το άρθρο