Προώθηση συνεργασίας με την Κίνα
Η επιλογή του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ να ανοίξει τον κύκλο επαφών του στο Μιλάνο με τους Ευρωπαίους ομολόγους του από τον Ελληνα κ. Αντώνη Σαμαρά σηματοδοτεί, αν μη τι άλλο, την ισχυρή σχέση των δύο χωρών, οικονομική και πολιτική, αλλά και τη βούλησή τους για εμβάθυνση αυτής της συνεργασίας.
Οι κ. Σαμαράς και Λι συναντήθηκαν, για μισή ώρα, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής Ε.Ε. - Ασίας στην Ιταλία, τρεισήμισι μήνες μετά την τελευταία επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στην Ελλάδα στις αρχές του καλοκαιριού. Ο κ. Λι εξέφρασε στον Ελληνα πρωθυπουργό την ικανοποίησή του για την επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και, φυσικά, το ζωηρό ενδιαφέρον του Πεκίνου για την επέκτασή της, ενώ επαναβεβαίωσε το ενδιαφέρον του ασιατικού γίγαντα για το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», τους σιδηροδρόμους και το αεροδρόμιο στο Καστέλλι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδική αναφορά έγινε στις δυνατότητες ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και σύμπραξης στον τομέα των σπανίων γαιών στην Ελλάδα. Ομάδα Κινέζων εμπειρογνωμόνων έχει ήδη επισκεφθεί την Ελλάδα προκειμένου να αξιολογήσει τα περιθώρια αξιοποίησης του σπάνιου ορυκτού πλούτου. Οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν και τη στρατηγική, πολιτική τους σχέση. Ο κ. Λι επανέλαβε ότι η Ελλάδα παραμένει η βασική πύλη εισόδου των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πολιτική στήριξη που παρέχει η Αθήνα, στο πλαίσιο της Ε.Ε. προς την Κίνα. Ο κ. Σαμαράς επιβεβαίωσε τη διάθεση της ελληνικής πλευράς να στηρίξει την Κίνα σε όλα τα θέματα που άπτονται των σχέσεών της με την Ε.Ε.
Σαμαράς: Κομβικός ενεργειακός ρόλος
Τον κομβικό ρόλο της χώρας μας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, με το άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου, ο οποίος θα ενώσει τις ενεργειακές πηγές της Κασπίας με την αγορά ενέργειας της Ευρώπης, ανέδειξε κατά την ομιλία του στη σύνοδο ο πρωθυπουργός. Ο κ. Σαμαράς τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα προωθεί τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους διεθνείς διαγωνισμούς για έρευνα και εκμετάλλευση στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης.
ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ
Πηγή: kathimerini.gr
14
Σχόλια (0 σχολιάστηκε):
Σχολιάστε το άρθρο