Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα από 200 έως 500 ευρώ για 30.000 δικαιούχους
Ηλεκτρονικά, από τις 15 Νοεμβρίου, άτομα και οικογένειες που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, στους 13 δήμους της χώρας που έχουν επιλεγεί πιλοτικά, θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις προκειμένου να ξεκινήσει η καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. «Σήμερα εγκαινιάζουμε στην Ελλάδα ένα εργαλείο κοινωνικής πολιτικής για την προστασία των πιο αδυνάμων, για την καταπολέμηση της φτώχειας και για την επανένταξη όσων κινδυνεύουν να μείνουν στο περιθώριο», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας χθες, στην εκδήλωση - παρουσίαση του νέου θεσμού, στο Ζάππειο. Και συμπλήρωσε πως με τα πλεονάσματα που βγάζει η χώρα μπορεί και καλύπτει με δικούς της πόρους και όχι με δανεικά τις κοινωνικές ανάγκες.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα. Ασκώντας έμμεσα κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οργανώνουμε τη χώρα μετά το Μνημόνιο, φεύγουμε με σχέδιο και κάποιοι στενοχωριούνται». Ως τη μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση χαρακτήρισε την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ο υπουργός Εργασίας. Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, η κρίση φανέρωσε με τον πιο εμφανή τρόπο τις στρεβλώσεις, τα κενά και τις αντιφάσεις του συστήματος κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα και ο νέος θεσμός έρχεται να καλύψει αυτά τα κενά. «Κάποιοι υπόσχονται μεγέθυνση παροχών, χωρίς πρόταση», εκτίμησε με τη σειρά του ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου.
Το πιλοτικό πρόγραμμα κόστους 30 εκατ. ευρώ θα εφαρμοστεί σε 13 δήμους της χώρας, ήτοι στους Δήμους Δράμας, Εδεσσας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λευκάδας, Μεσολογγίου, Χαλκίδας, Καλλιθέας, Τρίπολης, Σάμου, Σύρου και Μαλεβιζίου Κρήτης. Βάσει του σχεδιασμού θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές για την καταπολέμηση της φτώχειας και του αποκλεισμού, αρχικά θα αφορά περίπου 30.000 ωφελουμένους, ενώ στην πλήρη του εξέλιξη θα επεκταθεί περίπου στο 7% του πληθυσμού και θα αποτελεί τον βασικό κορμό της προνοιακής πολιτικής, στο πλαίσιο της ευρύτερης αναδιάρθρωσης που σχεδιάζεται.
Δικαιούχοι του πιλοτικού προγράμματος είναι άτομα που διαμένουν μόνα τους ή φιλοξενούνται, καθώς και οικογένειες που σωρευτικά πληρούν τρία κριτήρια:
1. Διαμένουν στον πιλοτικό δήμο τους τελευταίους έξι μήνες και στην περίπτωση αλλοδαπών, συνδυαστικά, στην Ελλάδα, τα τελευταία πέντε χρόνια.
2. Το πραγματικό εισόδημα του ωφελουμένου ή της οικογενείας είναι κάτω από το κατώφλι εισοδήματος που αντιστοιχεί, ανάλογα με τον αριθμό των μελών της και την ηλικία τους. Ως πραγματικό νοείται κάθε εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή, ενώ αφαιρούνται το 20% του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και αλληλεγγύης. Δεν υπολογίζονται τεκμαρτά εισοδήματα, η διατροφή ανήλικου τέκνου, προνοιακά επιδόματα αναπηρίας και το εξωιδρυματικό επίδομα.
3. Η ακίνητη περιουσία δεν ξεπερνάει τις 200.000 ευρώ (90.000 ευρώ για ενήλικο, επιπλέον 15.000 ευρώ για κάθε επόμενο ενήλικο και 10.000 ευρώ για κάθε ανήλικο). Η κινητή περιουσία δεν ξεπερνάει τις 6.000 ευρώ.
Η αίτηση - υπεύθυνη δήλωση θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά, σε ειδική πύλη που θα δημιουργηθεί. Ιδιαίτερα σημαντική για την επιλογή των δικαιούχων και την έναρξη πληρωμής τους, για έξι μήνες, θεωρείται η διασταύρωση των στοιχείων, κυρίως των οικονομικών. Για τον λόγο αυτό, έχουν ήδη ξεκινήσει δοκιμές μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών των 13 δήμων, της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) και του υπουργείου Εργασίας, καθώς απαιτείται έλεγχος όλων των στοιχείων της κάθε αίτησης, ηλεκτρονικά, με το σύνολο των διαθέσιμων μητρώων και στοιχείων, με παραστατικά και αποδεικτικά στοιχεία.
ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ
Πηγή: kathimerini.gr
14
Σχόλια (0 σχολιάστηκε):
Σχολιάστε το άρθρο