Η πολιτική αβεβαιότητα ανησυχεί τις αγορές

Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Η πολιτική αβεβαιότητα ανησυχεί τις αγορές
image

Την άποψη των σκεπτικιστών ότι θα είναι καλύτερα για την Ελλάδα να συνεχίσει να έχει οικονομική στήριξη από τους επίσημους δανειστές και να βρίσκεται υπό κάποιου είδους επιτήρηση, δείχνουν να ενισχύουν οι αγορές. Αν και η αγορά ελληνικών ομολόγων είναι «ρηχή» και αρκούν λίγες κινήσεις για να επηρεαστεί, η χθεσινή άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων αναδεικνύει τον φόβο που επικρατεί στην αγορά εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και λόγω των σχεδίων για πλήρη απεμπλοκή από το Μνημόνιο.

Χθες, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου ανήλθε ενδοσυνεδριακά έως το 7,14% από 6,8% που ήταν προχθές, φθάνοντας στα επίπεδα του Απριλίου του 2012 και του Μαρτίου του 2014, αλλά και σε εκείνα που βρίσκονταν λίγο πριν από την είσοδο της χώρας στο Μνημόνιο. Την ίδια ώρα, η απόδοση του πορτογαλικού δεκαετoύς ομολόγου (είναι το μοναδικό της Ευρωζώνης που μπορεί να συγκριθεί ευθέως με το ελληνικό, λόγω της κατάστασης της Πορτογαλίας) ήταν χθες μόλις στο 3,07% και είχε αυξηθεί ανεπαίσθητα από το 3,05% της Δευτέρας. Παρόμοια ήταν και η εικόνα στα τριετή και πενταετή ελληνικά ομόλογα.

Διεθνείς αναλυτές αποδίδουν τη συγκεκριμένη εξέλιξη σε τρεις βασικούς παράγοντες:

1. Η πολιτική αβεβαιότητα μεγαλώνει. Οσο πλησιάζει η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και συνεχίζει να μην είναι ξεκάθαρη η δυνατότητα συγκέντρωσης 180 βουλευτών που θα στηρίξουν την πρόταση της κυβέρνησης, τόσο οι επενδυτές θα ανησυχούν για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Μάλιστα, οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μπροστά από τη Ν.Δ. επιτείνουν την ανησυχία τους για το πότε θα «ηρεμήσει» η πολιτική ζωή της Ελλάδας.

2. Στο εξωτερικό περιβάλλον. Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν αρκετές ειδήσεις που προκαλούν προβληματισμό για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης. Και σε τέτοιες περιπτώσεις, η Ελλάδα έχει αποδειχθεί ότι πλήττεται άμεσα, καθώς συνεχίζει να αποτελεί τον πιο «αδύναμο κρίκο» στη Ζώνη του Ευρώ.

3. Το θολό τοπίο που υπάρχει ακόμη σε ό,τι αφορά τη μεταμνημονιακή εποχή. Η κυβέρνηση επιδιώκει ένα πλαίσιο που θα σηματοδοτεί αλλαγή σελίδας. Η Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θέλουν την παροχή ενός προληπτικού προγράμματος που θα παρέχει οικονομική βοήθεια εάν απαιτηθεί και που θα συνοδεύεται με όρους και προϋποθέσεις. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι αρκετοί επενδυτές δείχνουν να συγκλίνουν προς αυτή την άποψη, αν και ακόμη είναι νωρίς για να δηλώσει κανείς ότι οι αγορές έχουν αποκρυσταλλώσει τη θέση τους.

Μάλιστα, στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι η αντίδραση των αγορών δεν σηματοδοτεί την άρνησή τους στα κυβερνητικά σχέδια. Και αυτό επειδή οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεν αυξήθηκαν λόγω ενός «μαζικού ξεπουλήματος». Αντιθέτως, πρόκειται για κινήσεις ορισμένων επενδυτών, οι οποίες λόγω του ότι η αγορά δεν έχει «βάθος», προκαλούν έντονα αποτελέσματα.

Πάντως, παραδέχονται πως ο πολιτικός κίνδυνος είναι υπαρκτός στους επενδυτές και είναι ένας από τους παράγοντες που αποτρέπει τους επενδυτές να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι δύο σημαντικοί λόγοι που οι αγορές δεν στρέφονται στους ελληνικούς τίτλους.

• Πρώτον, η χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση των ελληνικών ομολόγων δεν επιτρέπει σε αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες και άλλους επενδυτές (λόγω του καταστατικού τους) να επενδύσουν στην Ελλάδα.

• Δεύτερον, πολλοί επενδυτές έχουν ήδη τοποθετηθεί στα ελληνικά ομόλογα και δεν μπορούν να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αν και η κυβέρνηση επιθυμεί να εκδώσει νέα επταετή ομόλογα, δεν θα προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση με τόσο υψηλές

 

 

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

14




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας