Στην Ουάσιγκτον κρίνεται η επόμενη μέρα του μνημονίου Πηγή:www.capital.gr

Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Στην Ουάσιγκτον κρίνεται η επόμενη μέρα του μνημονίου Πηγή:www.capital.gr

Του Αλέξανδρου Κλώσσα

Με στόχο την απεμπλοκή της Ελλάδας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα ταξιδέψει για την Ουάσιγκτον η ελληνική αποστολή, ώστε να συναντηθεί την Κυριακή με την επικεφαλής του Ταμείου, Christine Lagarde, στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ.

Ωστόσο, στην υλοποίηση της στρατηγικής που έχει χαράξει η ελληνική πλευρά, προέκυψε ακόμα ένα εμπόδιο. Η δεδηλωμένη πλέον “απροθυμία” του Ταμείου να αποχωρήσει πριν της ώρας του από την Ελλάδα, έγινε ξεκάθαρη από τα πιο επίσημα χείλη.

Οι δηλώσεις της Lagarde κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, έκαναν σαφές ότι η υπόθεση απεμπλοκής δεν είναι εύκολη, ειδικά από τη στιγμή που η Ελλάδα επιδιώκει μαζί με την αποχώρηση του ΔΝΤ να κερδίσει και την ανεξαρτητοποίηση της από τα δανεικά της τρόικας.

Όπως έγινε προφανές και από τις δηλώσεις της Lagarde, το ΔΝΤ δεν θέλει να αποχωρήσει χωρίς να πάρει πρώτα ευρωπαϊκές εγγυήσεις σχετικά με την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας, ιδίως από την στιγμή που ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς δηλώνει ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές ομολόγων τα επόμενα χρόνια.

Η πρόταση της Lagarde περί “προληπτικής στήριξης” της Ελλάδας, ερμηνεύθηκε ως συνέχεια των δηλώσεων του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Mario Draghi, σχετικά με την ανάγκη η Ελλάδα να παραμείνει σε κάποια μορφή προγράμματος, ώστε να μετέχει στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Lagarde με τις δηλώσεις της  φωτογραφίζει μια εναλακτική γραμμή ρευστότητας είτε μέσω του ΔΝΤ, είτε μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Και στις δύο όμως περιπτώσεις η συμφωνία θα συνοδεύεται από νέους όρους και υποχρεώσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο η παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα και του συμβούλου του πρωθυπουργού, Σταύρου Παπασταύρου, θα έχει αρχικά διερευνητικό χαρακτήρα, αναφορικά με τις προθέσεις του Ταμείου για την επόμενη μέρα.

Η ελληνική γραμμή την οποία έχει χαράξει εδώ και καιρό το Μέγαρο Μαξίμου, παραμένει σταθερή. Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη τις υπόλοιπες δόσεις από το ΔΝΤ και ως εκ τούτου το Ταμείο μπορεί να αποχωρήσει μαζί με τον ευρωπαϊκό βραχίονα της τρόικας, στο τέλος του 2014.

Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες αρκετοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι δείχνουν περισσότερο δεκτικοί, στο σενάριο που θέλει την ύπαρξη μια εναλλακτικής γραμμής χρηματοδότησης από τον EFSF, στη βάση όμως μιας συμφωνίας που δεν θα έχει το χαρακτήρα των μνημονίων.

“Η Ελλάδα μπορεί να καλύψει της χρηματοδοτικές της ανάγκες” έλεγε στο Capital κυβερνητικό στέλεχος, προσθέτοντας ωστόσο ότι “εάν όμως οι εταίροι μας θέλουν τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα μετά το τέλος του προγράμματος να δημιουργήθεί ένας “κουμπαράς” ασφαλείας για τη χώρα, χωρίς όμως την υπογραφή νέου μνημονίου, τότε ας το συζητήσουμε”.

Με αυτά τα δεδομένα η ελληνική αποστολή θα ταξιδέψει για την Ουάσιγκτον, ώστε να ανοίξει την κουβέντα για την επόμενη μέρα του προγράμματος, αλλά και τη διαπραγμάτευση σχετικά με τη διαχείριση του ελληνικού χρέους. Αναφορικά με το χρέος, τα πράματα στην Ουάσιγκτον αναμένονται πιο εύκολα, καθώς η Ελλάδα στηρίζει τις ελπίδες της και στις πιέσεις που ασκεί το ΔΝΤ προς τους Ευρωπαίους ώστε να δοθεί μια λύση που θα καθιστά βιώσιμο το χρέος.

Βέβαια, εκτός από τις αντιστάσεις της Lagarde για την αποχώρηση του ΔΝΤ, η ελληνική αποστολή θα δοκιμάσει και τις προσωπικές της σχέσεις. Ήδη κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, προσπαθούσαν να ρίξουν τους τόνους σχετικά με τις πληροφορίες ότι ο κ. Στουρνάρας αναλαμβάνει επικεφαλής της διαπραγμάτευσης για το χρέος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “ ο κ. Χαρδούβελης έχει πει ότι η προσπάθεια είναι Εθνική και ο ίδιος χρειάζεται όλους όσους μπορούν να συμβάλουν σε αυτή”.

Στο ίδιο κλίμα Γκίκας Χαρδούβελης και Χρύσανθος Λαζαρίδης, φρόντισαν την Τετάρτη να εξέλθουν “αγκαζέ” από το Μέγαρο Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να απαντήσουν σε όσους μιλούν για κακές σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών.

Η σύνοδος

Η διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση στην Ελληνική Βουλή, στέρησε από την ελληνική αντιπροσωπεία τη δυνατότητα να παραβρεθεί στις εργασίες της συνόδου του ΔΝΤ, στην οποία ένα χρόνο μετά την ανακήρυξη επισήμως η λήξη της κρίσης στην ευρωζώνη έχει να αντιμετωπίσει ένα νέο κίνδυνο ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας, με την “ατμομηχανή” της ευρωπαϊκής οικονομίας, την Γερμανία, να εμφανίζεται τουλάχιστον λαχανιασμένη.

Την ίδια ώρα οι γεωπολιτικές εντάσεις “φουντώνουν” προκαλώντας αναταράξεις στις χρηματαγορές και ρίχνοντας βαριά της σκιά τους στις οικονομίες, ενώ η εξάπλωση του ιού Έμπολα προκαλεί πανικό παγκοσμίως.

Σε αυτό το κλίμα αναμένεται και πάλι να συγκρουστούν οι υποστηριχτές της λιτότητας με αυτούς της ανάπτυξης, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, έχοντας όμως και καινούργιους πρωταγωνιστές. Μεταξύ αυτών ο Μάριο Ντράγκι, ο ιταλός πρωθυπουργός, Matteo Renci και ο Γάλλος ομόλογος του Francois Hollande, οι οποίοι επιχειρούν να στήσουν αντάρτικο στην αυλή του Βερολίνου.

 

 

Πηγή: capital.gr

 

 

10




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας