Δέκα αραβικές χώρες δεσμεύτηκαν στο πλευρό των ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών
Συνεχίζονται οι επαφές του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι στο πλαίσιο του αγώνα κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού κράτους.
Ο Κέρι, την Παρασκευή., θα συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στην Άγκυρα, επισήμανε το υπουργείο.
«Σε αυτές τις συναντήσεις» θα συζητηθούν «διμερή, περιφερειακά και διεθνή θέματα» και θα αναλυθούν «οι ευκαιρίες για επιπλέον ανάπτυξη των σχέσεών και της συνεργασίας μας» προστίθεται στην ανακοίνωση, χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.
Το Σάββατο ο Τζον Κέρι θα επισκεφθεί το Κάιρο όπου θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Νάμπιλ Αλ Αράμπι, επιβεβαίωσε αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού.
Ηδη, δέκα αραβικές χώρες, περιλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, δέχθηκαν την Πέμπτη να δεσμευτούν στο πλευρό των ΗΠΑ στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε έπειτα από τη σύνοδο στην Τζέντα, όπου παρέστη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.
Η δέσμευση αυτή μπορεί να σημαίνει τη συμμετοχή σε μία «συντονισμένη στρατιωτική επιχείρηση» διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
Η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ, το Κατάρ, το Ομάν, η Αίγυπτος, το Ιράκ, η Ιορδανία, ο Λίβανος και οι ΗΠΑ «εξέφρασαν την κοινή δέσμευσή τους να παραμείνουν ενωμένες ενάντια στην απειλή που συνιστά για την περιοχή και τον κόσμο η τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές, μεταξύ αυτών το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Η Σύνοδος της Τζέντας, στη δυτική Σαουδική Αραβία, πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, περιλαμβανομένου του Αμερικανού Τζον Κέρι, την επόμενη ημέρα μετά το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα που δήλωσε έτοιμος να πλήξει το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και να εντείνει τις επιδρομές που πραγματοποιεί στο Ιράκ εδώ και ένα μήνα.
Τα κράτη που συμμετείχαν στη σύνοδο δέχθηκαν «να συμμετάσχουν (. . .) στον παγκόσμιο αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους» αναφέρεται.
«Αυτό περιλαμβάνει να αναχαιτίσουμε τη ροή των ξένων μαχητών που μεταβαίνουν (στο Ιράκ και στη Συρία) μέσω γειτονικών χωρών, να καταπολεμήσουμε την χρηματοδότηση του Ισλαμικού Κράτους και άλλων βίαιων εξτρεμιστών, να απορρίψουμε την ιδεολογία του μίσους, να βάλουμε ένα τέλος στην ατιμωρησία και να τους οδηγήσουμε ενώπιον της δικαιοσύνης».
Οι συμμετέχοντες δεσμεύονται επίσης να «συμβάλουν στις προσπάθειες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας» προς όφελος των κοινοτήτων «που υπέστησαν διωγμούς από το Ισλαμικό Κράτος», να βοηθήσουν τα Κράτη που είναι περισσότερο εκτεθειμένα στην απειλή του Ισλαμικού Κράτους και ανάλογα με την περίπτωση να «συμμετάσχουν στις πολλές διαστάσεις μιας συντονισμένης στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται η Τουρκία, που επίσης συμμετείχε στη σύνοδο της Τζέντας.
Στην Άγκυρα μια κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι η Τουρκία δεν θα πάρει μέρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ.
«Η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει σε καμία στρατιωτική επιχείρηση αλλά θα επικεντρωθεί πλήρως στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις» διευκρίνισε αυτή η πηγή.
Δεν θα σταλούν χερσαίες δυνάμεις
Ο Τζον Κέρι δήλωσε ότι τα αραβικά κράτη θα παίξουν σημαντικό ρόλο στον συνασπισμό εναντίον των ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, αλλά καμία χώρα που συμμετέχει στο συνασπισμό αυτό δεν συζητά το ενδεχόμενο να στείλει χερσαίες δυνάμεις για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις.
Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου μετά τις συναντήσεις που είχε με ομολόγους του από διάφορες αραβικές χώρες και την Τουρκία σήμερα στη Τζέντα, ο Κέρι προσέθεσε ότι του προκάλεσε κατάπληξη το γεγονός ότι η Ρωσία εξέφρασε επιφυλάξεις για τη νομιμότητα των επιδρομών εναντίον των ανταρτών στο έδαφος της Συρίας.
Ειρωνεύτηκε τη Ρωσία για την κριτική που άσκησε αλλά και το ότι η Μόσχα επικαλέστηκε το διεθνές δίκαιο μεσούσης της ουκρανικής κρίσης.
«Εάν αυτό που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία δεν ήταν τόσο σοβαρό, σχεδόν θα γελάγαμε για αυτήν την ιδέα ότι η Ρωσία εγείρει ζήτημα διεθνούς δικαίου» επισήμανε ο ίδιος.
«Μου προκαλεί αληθινή κατάπληξη το ότι η Ρωσία τολμάει να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο διεθνές δίκαιο μετά τα γεγονότα στην Κριμαία και στην ανατολική Ουκρανία», πρόσθεσε ο Κέρι.
Πηγή: tovima.gr
10
Σχόλια (0 σχολιάστηκε):
Σχολιάστε το άρθρο