Πρόσκληση σε μεγάλους πετρελαϊκούς ομίλους για υδρογονάνθρακες

Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Πρόσκληση σε μεγάλους πετρελαϊκούς ομίλους για υδρογονάνθρακες
image

Στην έλευση πολύ μεγάλων πετρελαϊκών ομίλων στοχεύει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) σε Ιόνιο και Κρήτη, όπως προκύπτει από τους όρους της προκήρυξης του διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση των 20 θαλάσσιων περιοχών που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και αναμένεται εντός της εβδομάδας να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Την έναρξη του διαγωνισμού θα σηματοδοτήσει η δημοσίευση της προκήρυξης στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που αναμένεται μέσα στον Σεπτέμβριο και από εκείνη τη στιγμή οι επενδυτές θα έχουν στη διάθεσή τους έξι μήνες για να υποβάλουν αιτήσεις.

Ανώτατα στελέχη του ΥΠΕΚΑ εκτιμούν ότι τουλάχιστον 4 πολύ μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για το Ιόνιο και την Κρήτη. Το ενδιαφέρον των 4 κολοσσών που δεν κατονομάζονται προς το παρόν, θεωρείται κάτι παραπάνω από δεδομένο, με τους αρμόδιους παράγοντες του ΥΠΕΚΑ να εκτιμούν ότι ο αριθμός θα μεγαλώσει. Μεσαίου μεγέθους εταιρείες θα μπορούν να προσέλθουν στον διαγωνισμό μόνο μέσα από κοινοπρακτικά σχήματα, αφού η προκήρυξη θέτει προδιαγραφές που έχουν μόνο πολύ μεγάλες εταιρείες. Οι υποψήφιοι επενδυτές θα πρέπει να έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία σε θαλάσσιες περιοχές μεγάλου και εξαιρετικά μεγάλου βάθους θάλασσας (άνω των 1.000 μέτρων), αποδεδειγμένα πιθανά αποθέματα τα τελευταία 5 έτη, εκτάσεις παραχώρησης τα τελευταία 5 έτη, παραγωγή υδρογονανθράκων σε εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου τα τελευταία 5 έτη, είναι μερικές από τις προϋποθέσεις που θέτει η προκήρυξη. Επίσης, μεγάλη βαρύτητα δίνεται στα περιβαλλοντικά θέματα, καθώς ζητείται από τους επενδυτές, εμπειρία λειτουργίας σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές και διατήρησης υψηλού επιπέδου ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος. Ενδεικτική της βαρύτητας του περιβαλλοντικού είναι και η απαίτηση για κατάθεση από τους επενδυτές λεπτομερειών σχετικά με πρόστιμα ή άλλες ποινές από οποιοδήποτε ρυθμιστικό όργανο για βλάβη περιβάλλοντος, αποκατάσταση και προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος με οποιαδήποτε δραστηριότητα του αιτούντος.

Η προκήρυξη προβλέπει μίσθωμα για το ελληνικό Δημόσιο που θα ανέρχεται σε ποσοστό 4% επί της παραχθείσας ποσότητας υδρογονανθράκων σε χρήμα ή σε είδος, το οποίο εκπίπτει για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος. Ο συντελεστής του φόρου εισοδήματος ορίζεται στο 20%, ενώ ο μισθωτής υποχρεούται σε πρόσθετο περιφερειακό φόρο με συντελεστή 5%.

Η σύμβαση ορίζει 8ετή περίοδο ερευνών σε τρία στάδια, που μπορεί να παραταθεί. Κάθε στάδιο ερευνών σχετίζεται με χωριστό δεσμευτικό πρόγραμμα, ενώ κατά τη μετάβαση από τη μια φάση στην άλλη ο επενδυτής υποχρεούται να αποδεσμεύει ποσοστό μεταξύ 20% και 50% της αρχικής συμβατικής περιοχής και στο τέλος της τελευταίας φάσης θα αποδεσμεύεται όλη η περιοχή ερευνών.

Το στάδιο εκμετάλλευσης αρχίζει με τη δήλωση περί εντοπισμού εμπορικά εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος υδρογονανθράκων που διαρκεί 25 έτη με δυνατότητα παράτασης για δύο περιόδους 5 ετών εκάστη. Η προκήρυξη προβλέπει και οικονομικές προϋποθέσεις για την υποβολή αίτησης από τους ενδιαφερόμενους. Κάθε επενδυτής μαζί με την αίτηση θα πρέπει να υποβάλει στο υπουργείο τέλος υποβολής αίτησης 2.000 ευρώ. Θα πρέπει επίσης να αγοράσει κατ’ ελάχιστον 1.500 χλμ. σεισμικών γραμμών από την PGS συμπεριλαμβανομένων όλων των σεισμικών δεδομένων εντός της προς παραχώρηση περιοχής. Εάν πρόκειται για κοινοπραξία, στην περίπτωση που αποτελείται από δύο μέλη, θα ισχύσει έκπτωση της τάξης του 10% στο σύνολο του κόστους της αγοράς δεδομένων, ενώ στην περίπτωση που αποτελείται από τρία ή τέσσερα μέλη, η έκπτωση θα είναι της τάξης του 20% ή 30% αντίστοιχα.

Ο υποψήφιος επενδυτής θα πρέπει επιπλέον να αγοράσει την έκθεση της ερμηνείας δισδιάστατων δεδομένων του 2014 έναντι ποσού 50.000 ευρώ. Για τις κοινοπραξίες προβλέπεται, ότι κάθε μέλος αποδέχεται ευθύνη αλληλεγγύως και εις ολόκληρον για τις υποχρεώσεις του συμμετέχοντος στον διαγωνισμό, θα πρέπει ένα μέλος να ορίζεται εντολοδόχος, ενώ το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής για κάθε μέλος θα είναι 10%. Η προκήρυξη δίνει τη δυνατότητα υποβολής από τον ίδιο υποψήφιο πάνω από μιας αίτησης - προσφοράς, υπό την προϋπόθεση ότι η κάθε μία θα είναι ανεξάρτητη και θα αφορά μόνο μία περιοχή. Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό μαζί με την υποβολή αίτησης θα πρέπει να παράσχουν εγγύηση σοβαρής πρόθεσης/ομόλογο προσφοράς ύψους 100.000 ευρώ, η οποία θα εκπίπτει σε περίπτωση που ο υποψήφιος παραιτηθεί της αίτησης εντός της περιόδου ισχύος της (180 ημερών), αρνηθεί να υπογράψει και να θέσει σε ισχύ τη σύμβαση μίσθωσης ή δεν παράσχει την τραπεζική εγγύηση για την πρώτη φάση ερευνών όταν αυτή καταστεί απαιτητή. Ο υποψήφιος θα πρέπει να καταθέσει ηλεγμένες οικονομικές καταστάσεις των τελευταίων τριών ετών.

Αναψε «πράσινο» για τις τρεις χερσαίες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα

Ο υποψήφιος επενδυτής για την εκμετάλλευση κοιτάσματος υδρογονανθράκων θα πρέπει να προτείνει ένα ετήσιο ποσό που ορίζεται κατ’ ελάχιστον στα 80.000 ευρώ για εκπαίδευση και τεχνική υποστήριξη προς το ανθρώπινο δυναμικό της δημόσιας διοίκησης που εμπλέκεται στην επίβλεψη του τομέα υδρογονανθράκων κατά τη φάση ερευνών και τη φάση εκμετάλλευσης. Η προκήρυξη εμπεριέχει και τα κριτήρια αξιολόγησης των υποψηφίων από επιτροπή που θα συσταθεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθώς και τη διαδικασία αυτής.

Το υπουργείο με βάση την προκήρυξη διατηρεί το δικαίωμα για το διάστημα πριν από την υποβολή των αιτήσεων να αποσύρει, ή προσθέσει ή αντικαταστήσει όλες ή μερικές από τις προσφερόμενες περιοχές, να ανακαλέσει οποιοδήποτε όρο ως προς την αξιολόγηση και να αναθεωρήσει τα χρονοδιαγράμματα και τις διαδικασίες της παρούσης πρόσκλησης. Επιπλέον το υπουργείο διατηρεί το δικαίωμα ανά πάσα στιγμή να κηρύξει οποιαδήποτε αίτηση ή όλο τον διαγωνισμό άκυρο ή να αποκλείσει οποιοδήποτε πρόσωπο πληροί τις προϋποθέσεις.

Το ΥΠΕΚΑ δημοσίευσε χθες και την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού υποβολής προσφορών για τις τρεις χερσαίες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα, «Αρτα - Πρέβεζα», «Αιτωλοακαρνανία» και «Βορειοδυτική Πελοπόννησο». Πρόκειται για τις περιοχές που είχε καταθέσει εκδήλωση ενδιαφέροντος η ιταλική Enel στα μέσα Απριλίου. Στο πλαίσιο του νόμου, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης υπέγραψε τη σχετική υπουργική απόφαση για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να συμμετάσχουν. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν προσφορές σε διάστημα 90 ημερών από τη δημοσίευση της προκήρυξης στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

«Οι σημερινές Αποφάσεις είναι η κορύφωση της σκληρής δουλειάς των τελευταίων τριών ετών. Δεσμευτήκαμε να ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί στα μέσα του 2014, κρατήσαμε αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα, ξεπεράσαμε τις προκλήσεις και σήμερα αποδεικνύουμε ότι η Ελλάδα στον χώρο των ερευνών υδρογονανθράκων τηρεί απόλυτα τις δεσμεύσεις της», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης. «Διανύσαμε πολύ δρόμο. Δημιουργήσαμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις και το αναγκαίο ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον για επιτυχείς, αποτελεσματικές και ασφαλείς εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελληνική Επικράτεια από σοβαρές εταιρείες της διεθνούς πετρελαϊκής αγοράς. Με διαφάνεια, ταχύτητα και σεβασμό στο περιβάλλον αξιοποιούμε τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας και διαμορφώνουμε το νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο», πρόσθεσε ο υπουργός.

 

 

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

10




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας