«Η κόλαση του Δάντη»
Του Άγγελου Στάγκου
Με την «κόλαση του Δάντη» είχε παρομοιάσει τον Ιούλιο του 2013 ο διευθυντής της Γιούροστατ, Βάλτερ Ραντερμάχερ αυτά που τραβούσε στην Αθήνα ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου. Εννοώντας βέβαια τις διώξεις σε βαθμό κακουργήματος που υφίστατο τότε από εισαγγελείς με την κατηγορία ότι διόγκωσε το έλλειμμα με πλαστά στοιχεία για να δικαιολογήσει την ένταξη της χώρας στον μηχανισμό στήριξης και το μνημόνιο. Ο διώξεις ασκήθηκαν στη βάση καταγγελιών του μέλους του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ Ζωής Γιωργαντά -που τοποθετήθηκε εκεί από το ΠΑΣΟΚ και στις τελευταίες ευρωεκλογές ήταν υποψήφια των «Ανεξάρτητων Ελλήνων»- και δύο υπαλλήλων της υπηρεσίας.
Οι κατηγορίες απορρίφθηκαν, ο Α. Γεωργίου αθωώθηκε, αλλά η «κόλαση του Δάντη» δεν τέλειωσε γι’ αυτόν. Προς μεγάλη ικανοποίηση και χαρά μιας ομάδας πολιτικών παραγόντων και άλλων που έχουν αποδυθεί σε ευγενή προσπάθεια απόσεισης οποιασδήποτε ευθύνης από την κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή, για την ουσιαστική χρεοκοπία της χώρας, το Συμβούλιο Εφετών με βούλευμά του ζήτησε να κληθεί και πάλι ως κατηγορούμενος ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ.
Ο Α. Γεωργίου αγανάκτησε πλέον και έβγαλε μία «σκληρή» ανακοίνωση, οπότε ο βουλευτής και πρώην υπουργός Π. Παυλόπουλος έφερε το θέμα στην επιτροπή θεσμών της Βουλής ζητώντας την κατακεραύνωση του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ. Περιέργως, αμέσως οι αιθέρες και το Ιντερνετ κατακλύστηκαν από την «είδηση» ότι ομόφωνα η συγκεκριμένη επιτροπή κατήγγειλε τον... άθλιο Γεωργίου και απαιτεί την αποπομπή του από την ΕΛΣΤΑΤ, η οποία είναι πλέον ανεξάρτητη αρχή και χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης και υποστήριξης των Βρυξελλών. Για την ιστορία, ούτε πάρθηκε ομόφωνη απόφαση, ούτε ανακοινώθηκε κάτι σχετικό από την επιτροπή της Βουλής. Αντίθετα, τα αδιάσειστα και επίσημα στοιχεία υπάρχουν και δεν μπορούν να ανατραπούν. Σύμφωνα λοιπόν με αυτά:
• Το χρέος της γενικής κυβέρνησης (δίχως το εσωτερικό χρέος), ήταν 183,2 δισ. ευρώ ή 99,8% του ΑΕΠ, το 2004, 239,3 δισ. ή 107,2% του ΑΕΠ το 2007, 263,3 δισ. ή 112,9% του ΑΕΠ το 2008 (όταν η χώρα μπήκε στην ύφεση) και 299,7 δισ. ή 129,7%, το 2009.
• Η κυβέρνηση ήθελε να κλείσει το έλλειμμα στο 3,7% του ΑΕΠ το 2009, όμως τον Απρίλιο του ίδιου έτους η Κομισιόν εκτίμησε ότι θα φτάσει στο 5,1% και τον Ιούλιο ειδοποιούσε ότι βαδίζει ταχύτατα προς το 10%. Λίγο πριν από τις εκλογές η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή εκτίμησε ότι το έλλειμμα θα φτάσει στο 8%, αλλά δύο μέρες πριν από τις εκλογές υποστηρίζει με επιστολή στην Κομισιόν ότι θα κυμανθεί στο 6%, μόλις. Πέντε μέρες μετά τις εκλογές, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας δήλωσε ότι το έλλειμμα μπορεί να πιάσει το 12% το 2009 και όταν συμπεριλήφθηκε το έλλειμμα των ΔΕΚΟ, κάτι που εφαρμοζόταν σε όλη την Ευρώπη κατ’ απαίτηση της Γιούροστατ, πήδηξε στο 13,6%, όπως ανακοίνωσε η ίδια τον Απρίλιο του 2010. Τον Μάιο η Ελλάδα μπήκε στον μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης, τον Νοέμβριο, πάλι η Γιούροστατ ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα του 2009 ήταν 15,4% του ΑΕΠ και τελικά «σταμάτησε» στο 15,8%.
Επισήμανση, για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους, ο Ανδρέας Γεωργίου ανέλαβε την ΕΛΣΤΑΤ την 1η Αυγούστου, 2010, όταν η Ελλάδα ήταν ήδη στον μηχανισμό στήριξης και στο μνημόνιο!
Πηγή: kathimerini.gr
11
Σχόλια (0 σχολιάστηκε):
Σχολιάστε το άρθρο