«Κλειδί» η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων
Tην αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και τη συμβολή στην αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων ξεχωρίζει ως τις δύο μεγαλύτερες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει το τραπεζικό σύστημα ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γ. Προβόπουλος στην έκθεση για τη νομισματική πολιτική. Σύμφωνα με την ΤτΕ, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου στο 31,9% έναντι 24,5% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2012.
Αναλυτικότερα, οι καθυστερήσεις ανήλθαν στο 26,1% στη στεγαστική πίστη (από 21,4% τον Δεκέμβριο 2012), στο 31,8% στην επιχειρηματική πίστη (από 23,4%) ενώ στην καταναλωτική πίστη οι καθυστερήσεις ανήλθαν στο 47,3% (από 38,8%). Στην έκθεση σημειώνεται ότι ο τραπεζικός κλάδος καλείται να βελτιστοποιήσει τη διαχείριση των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού, ώστε αφενός να ελαφρυνθούν οι συνεργάσιμοι δανειολήπτες που δυσκολεύονται προσωρινά να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους και αφετέρου να ανακτηθούν σε μακροπρόθεσμη βάση κεφάλαια των τραπεζών που βρίσκονται δεσμευμένα σε προβληματικά δάνεια. Με την ίδρυση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και την προετοιμασία από την ΤτΕ του πλαισίου εποπτικών υποχρεώσεων των τραπεζών στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και του Κώδικα Δεοντολογίας, τέθηκαν οι βάσεις για τη δημιουργία ενός μηχανισμού επίλυσης του μη εξυπηρετούμενου χρέους.
Παράλληλα, τονίζεται ότι οι τράπεζες οφείλουν να συμβάλουν στην ανασυγκρότηση του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα και στην εμπέδωση του νέου προτύπου οικονομικής ανάπτυξης. «Οφείλουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν στην ενίσχυση των πραγματικά βιώσιμων επιχειρήσεων, νέων και παλαιών, στην ενθάρρυνση των επιχειρηματικών συμπράξεων και στην υποστήριξη πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση κλαδικών αναδιαρθρώσεων».
Πηγή: kathimerini.gr
11
Σχόλια (0 σχολιάστηκε):
Σχολιάστε το άρθρο