Σήμα κινδύνου από Νομικό Συμβούλιο

Αρχική | Ειδήσεις | Πολιτική | Σήμα κινδύνου από Νομικό Συμβούλιο
image

Εντονη αναστάτωση στους κόλπους της Δικαιοσύνης αλλά και σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η σχεδιαζόμενη κατάργηση του νόμου περί καταχραστών δημοσίου χρήματος και η -σύμφωνα με ανακοίνωση της Ενωσης Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους- μετατροπή του επί το επιεικέστερον.

Το τοπίο για το «τι μέλλει γενέσθαι» και τις ακριβείς μετατροπές που θα γίνουν στον βασικό αυτό νόμο για την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι νεφελώδες. Τα μηνύματα είναι αντικρουόμενα, με το υπουργείο Δικαιοσύνης να διαβεβαιώνει ότι ουδεμία απόφαση έχει ληφθεί και ότι το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο αποτελεί αντικείμενο επεξεργασίας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Την ίδια ώρα, επιβεβαιώνοντας εν πολλοίς την ανησυχία των δικαστών, στο στόχαστρο των οποίων βρίσκονται μείζονες υποθέσεις διαφθοράς, όπως για παράδειγμα αυτή των εξοπλιστικών προγραμμάτων, η Ενωση Μελών του ΝΣΚ εξέδωσε ανακοίνωση -σε ασυνήθιστα έντονο ύφος- κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Τα μέλη του ΝΣΚ επικαλούνται σχέδιο νόμου του νέου Ποινικού Κώδικα που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Στο άρθρο 324 περιγράφονται οι αλλαγές που θα γίνουν στον νόμο 1608/1950, ο οποίος υπό προϋποθέσεις τιμωρεί επί του παρόντος ακόμα και με ισόβια τους καταχραστές του Δημοσίου.

Αναφερόμενα στις επερχόμενες αλλαγές, τα μέλη του ΝΣΚ καταγγέλλουν «εμφανή προσπάθεια μείωσης ποινών που συνδέονται με την προστασία της δημόσιας περιουσίας» και επικαλούνται συγκεκριμένες διατάξεις που περιλαμβάνονται στο αναρτηθέν νομοσχέδιο. Σύμφωνα με αυτές, τα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, μέλος της κυβέρνησης, περιφερειάρχη, δήμαρχο (129 παρ. 1), δικαστικό λειτουργό (141 παρ. 2 ), υπάλληλο (άρθρο 165), της πλαστογραφίας και κατάχρησης ενσήμων, της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης από κακουργήματα μετατρέπονται σε πλημμελήματα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ούτε το ύψος της ζημίας που προκλήθηκε στο Δημόσιο ούτε το ποσό της δωροδοκίας ούτε η κατ’ επάγγελμα τέλεση του αδικήματος. «Στην περίπτωση δε που ήθελε κριθεί ότι συντρέχουν ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι ο δράστης θα τιμωρηθεί όχι με την ποινή της ισοβίου καθείρξεως που ορίζει σήμερα ο ν. 1608/1950, αλλά με ποινή φυλάκισης έως πέντε έτη!», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, η «μείωση των ποινών» είναι εμφανής και για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, αφού «η ποινή της ισοβίου καθείρξεως όταν συντρέχουν οι επιβαρυντικές περιστάσεις, αντικαθίσταται με κάθειρξη έως 10 ετών, ενώ για τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της υπεξαίρεσης, της απιστίας, της διακεκριμένης κλοπής, η ποινή της ισοβίου καθείρξεως, όταν συντρέχουν οι επιβαρυντικές περιστάσεις, αντικαθίσταται με κάθειρξη έως 15 ετών.

Το ΝΣΚ μνημονεύει τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και πρόεδρο της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος Παναγιώτη Νικολούδη, ο οποίος είχε πει ότι «κανείς δεν μπορεί να κλέβει και να κοιμάται ήσυχος» και προειδοποιεί ότι τυχόν εφαρμογή των συγκεκριμένων διατάξεων θα σημάνει την απαλλαγή λόγω παραγραφής μεγάλου αριθμού καταδικασθέντων δημοσίων λειτουργών, ενώ θα επιφέρει και πλήγμα στα δημόσια ταμεία.

Από την πλευρά τους, πάντως, πηγές της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής έκαναν λόγο για «συμπεράσματα», σημειώνοντας ότι το θέμα βρίσκεται υπό επεξεργασία, δεν έχει παραδοθεί στον υπουργό Δικαιοσύνης και δεν έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο.

 

 

ΕΥΑ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

10




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας