Σε πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών και παράταση της εισφοράς αλληλεγγύης προτρέπει το ΔΝΤ
Παράταση στην εφαρμογή της εισφοράς αλληλεγγύης σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ για μία ακόμη διετία, σαρωτικές αλλαγές στο σύστημα ΦΠΑ και προτροπή για πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα τόσο για επιχειρήσεις όσο και για φυσικά πρόσωπα ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην πολυσέλιδη έκθεσή που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα.
Παράλληλα, το ΔΝΤ επανέρχεται στο θέμα της κατάργησης των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά αλλά και σε ορισμένες κατηγοριες προϊόντων, ενώ θέτει ζήτημα επανεξέτασης των απαλλαγών του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ενώ κάνει ειδική αναφορά στο νέο σύστημα παρακράτησης φόρου εισοδήματος επί του συνόλου των συντάξεων (κύριων και επικουρικών). Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ από τη στιγμή που θα αθροίζονται η κύρια και επικουρική σύνταξη και θα επιβάλλεται ο φόρος παρακράτησης στο σύνολο των αμοιβών το κράτος θα εισπράττει μέσα στη φορολογική χρήση κάθε έτους πάνω από 400 εκατ. ευρώ. Το βασικότερο όμως είναι ότι δεν θα γίνουν οι φόροι αυτοί ληξιπρόθεσμοι.
Από την άλλη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επισημαίνει τις ανησυχίες του και τις ενστάσεις του για την επιτυχία φορολογικής απόδοσης του νέου φόρου ακινήτων που η κυβέρνηση υπολογίζει ετήσια έσοδα άνω των 3 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ δεν αφήνει περιθώριο στην αύξηση του αριθμού των δόσεων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Περιθώριο μείωσης φορολογικών συντελεστών αφήνει να συμβεί εφόσον αυξηθούν τα έσοδα από τη μείωση της φοροδιαφυγής, ενώ το ΔΝΤ αντιδρά στη διεύρυνση των απαλλαγών από το φόρο υπεραξίας
Ειδικότερα, στην έκθεση του ΔΝΤ αναφέρονται μεταξύ άλλων:
- Νέο σύστημα παρακράτησης: Σταδιακή εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2015 του νέου συστήματος «πληρώνω την ώρα που εισπράττω» (pay as you earn) με το οποίο θα εισπράττεται όλο το ποσό των άμεσων φόρων των φυσικών προσώπων εντός του έτους.
- Νέος φόρος ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.): Το φθινόπωρο η αξιολόγηση των φοροαπαλλαγών με στόχο την κατάργηση όσων θεωρηθούν αναποτελεσματικές ή άδικες.
- Κατάργηση φοροαπαλλαγών: Καταγραφή όλων των φοροαπαλλαγών και κατάργηση το 2015 αυτών που θεωρούνται αναποτελεσματικές και άδικες.
- Έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης: Επέκταση του μέτρου με επανασχεδιασμό ώστε να έχει ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, δηλαδή να μην χάσει το κράτος έσοδα.
- Αλλαγές στο σύστημα ΦΠΑ: Εξορθολογισμό των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ. Στο στόχαστρο μπαίνουν απαλλαγές και μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά.
- Κίνητρα για επενδύσεις: Καταγραφή των φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις και κατάργηση αυτών που θα κριθούν αναποτελεσματικά.
- Επιστροφές ΦΠΑ: Χωρίς έλεγχο σε όσες επιχειρήσεις είναι συνεπείς στην απόδοση του φόρου και δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις την τελευταία διετία.
- Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών: Αναπροσαρμογή στα επίπεδα των εμπορικών τιμών τον Ιανουάριο του 2017.
Σιωμόπουλος Ντίνος
Πηγή: tovima.gr
11
Σχόλια (0 σχολιάστηκε):
Σχολιάστε το άρθρο