Ο φόβος αναδρομικής φορολόγησης έριξε τα ομόλογα

Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ο φόβος αναδρομικής φορολόγησης έριξε τα ομόλογα
image

Η λανθασμένη μετάδοση μιας είδησης για τη φορολόγηση των κερδών επί των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν κάτοικοι του εξωτερικού, σε συνδυασμό με τον φόβο των επενδυτών για πιθανή πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, επέφερε χθες μεγάλες πιέσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων. Γεγονός το οποίο μαζί με τις ανακοινώσεις για την πορεία του ΑΕΠ των χωρών της Ευρωζώνης, λειτούργησε αρνητικά για τις αγορές ομολόγων και των άλλων περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης.

Με καθυστέρηση 20 ημερών αποδεικνύεται πως οι επενδυτές αντιλήφθηκαν χθες ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έχει εκδώσει ερμηνευτική εγκύκλιο του νόμου 4051/2012 από τις 25 Απριλίου. Σύμφωνα με αυτήν, όσοι είχαν αποκομίσει κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα στην περίοδο 29 Φεβρουαρίου 2012 έως 31 Δεκεμβρίου 2013 και δεν έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα, καλούνται έως τις 25 Ιουνίου να καταβάλουν φόρο ίσο με 20% εάν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και 33% για νομικά πρόσωπα. Και υπό την προϋπόθεση ότι οι χώρες που έχουν την έδρα τους δεν έχει ειδική φορολογική συμφωνία με την Ελλάδα.

Παρά το γεγονός ότι σχετικά ενημερωτικά σημειώματα είχαν δημοσιεύσει διεθνούς βεληνεκούς εταιρείες όπως η KPMG στις 29 Απριλίου, η Clearstream στις 5 Μαΐου και η PriceWaterHouse Coopers στις 13 Μαΐου, με τα οποία εξηγούσαν τι πραγματικά συμβαίνει, οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές (traders) φαίνεται πως δεν τα έλαβαν σοβαρά υπόψη τους και έδωσαν σημασία σε μια πληροφορία ότι στο διαδικτυακό τόπο του γερμανικού χρηματιστηρίου (Deutsche Boerse) έχει αναρτηθεί ανακοίνωση που κάνει λόγο για αναδρομική επιβολή φόρου στους κατόχους των ελληνικών ομολόγων.

Βάσει αυτή της πληροφορίας που δεν καθιστούσε σαφές ότι επρόκειτο για φόρο που έχει ψηφιστεί από το 2012 και ταυτόχρονα άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής αναδρομικού φόρου, ξεκίνησαν να πωλούν ελληνικά ομόλογα, ενώ η είδηση πέρασε από στόμα σε στόμα και οι κινήσεις ξεκίνησαν να έχουν μαζικό χαρακτήρα. Είναι ενδεικτικό ότι χθες το πρωί η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου ήταν 6,1% και έφθασε το μεσημέρι στο 6,83%, ενώ το spread του αυξήθηκε από 476 μονάδες βάσεις σε 553 μονάδες (υψηλό δύο μηνών). Αντίστοιχη ήταν και η πορεία των νέου 5ετούς ομολόγου, η απόδοση του οποίου έφθασε έως και το 5,18% από 4,9% που ήταν νωρίς το πρωί.

Επίσης, στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) ο τζίρος των συναλλαγών ανήλθε στα 197 εκατ. ευρώ χθες, εκ των οποίων τα 188 εκατ. ευρώ αφορούσαν πωλήσεις ελληνικών ομολόγων. Παράλληλα, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών υποχώρησε κατά 4,63%.

Οταν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έγινε αντιληπτός ο λόγος για τον οποίο δεχόταν πιέσεις η ελληνική αγορά ομολόγων, έσπευσαν να εκδώσουν ανακοίνωση και να διευκρινίσουν το τι πραγματικά ισχύει. «Ουδεμία φορολόγηση υφίσταται στην υπεραξία από μεταβιβάσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου για ξένους επενδυτές που λαμβάνουν χώρα από 01/01/2014 και εφεξής» ξεκαθάρισε το υπουργείο και χαρακτήρισε ως «παντελώς αναληθή» τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε αναδρομική φορολόγηση ή πρόθεση αναδρομικής φορολόγησης. Αποτέλεσμα ήταν η αγορά να σταθεροποιηθεί.

 

 

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

10




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας