Αριστα παίρνει η Ελλάδα στην προώθηση μεταρρυθμίσεων
O καλύτερος «μαθητής» μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της ελαστικότερης αγοράς εργασίας και τη δημοσιονομική προσαρμογή παραμένει η Ελλάδα, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη έκθεση «Εuro Plus Monitor» που συγγράφουν το Lisbon Council (πρόκειται για δεξαμενή σκέψης) και η Berenberg Bank. Οι καλές επιδόσεις χαρακτηρίζουν όλη την περιφέρεια της Ευρώπης, ενώ αντιθέτως η Γαλλία παραμένει ο «μεγάλος ασθενής».
Οι συγγραφείς της έκθεσης εμφανίζονται κάτι παραπάνω από αισιόδοξοι για την πορεία της Ευρωζώνης, υποστηρίζοντας ότι «η κρίση του ευρώ τελείωσε» και ότι οι τέσσερις χώρες που βρέθηκαν στο «μάτι του κυκλώνα» (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία) έχουν ήδη ξεκινήσει να δρέπουν τους καρπούς των μεταρρυθμίσεων.
Στο πλαίσιο της έκθεσης εξετάζονται 17 από τις 18 χώρες της Ευρωζώνης (η 18η είναι η Λεττονία, η οποία υιοθέτησε το ευρώ από 1/1/2014) και τρεις ακόμη χώρες της Ε.Ε. (Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία και Σουηδία). Οι χώρες εξετάζονται ως προς τις επιδόσεις των οικονομιών τους σε τέσσερις επιμέρους κατηγορίες: εξωστρέφεια, δημοσιονομική προσαρμογή, προσαρμογή κόστους εργασίας και μεταρρυθμίσεις. Με βάση τις επιδόσεις στις παραπάνω κατηγορίες προκύπτει και η συνολική επίδοση σε μία κλίμακα από το 0 έως το 10 με το 1 να αποτελεί τη χειρότερη και το 10 την καλύτερη επίδοση. Η Ελλάδα συγκεντρώνει για μια ακόμη φορά την υψηλότερη συνολική βαθμολογία, 8,7, όσο είχε και στο τέλος του 2013. Ως προς τις επιμέρους κατηγορίες η βαθμολογία της ελληνικής οικονομίας έχει ως εξής:
• Στην εξωστρέφεια η Ελλάδα βαθμολογείται με 6,7 και αποτελεί τη μοναδική από τις τέσσερις κατηγορίες στις οποίες δεν έχει την πρωτιά και ταυτόχρονα καταγράφει υποχώρηση 0,1 βαθμών σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση (Δεκέμβριος 2013). Ειδικότερα, η Ελλάδα κατατάσσεται 6η με πρώτη την Ιρλανδία. Σύμφωνα, πάντως, με την έκθεση, όλες οι χώρες που μέχρι το 2007 ή το 2009 είχαν υπερβολικά ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τα έχουν μειώσει σημαντικά.
• Στη δημοσιονομική προσαρμογή η Ελλάδα βελτίωσε ακόμη περισσότερο τη βαθμολογία της, από 9,5 τον Δεκέμβριο του 2013 σε 9,7 τώρα. Στις χαμηλότερες θέσεις βρίσκονται οι ισχυρές οικονομίες όπως αυτές της Γερμανίας, της Φινλανδίας, του Λουξεμβούργου. «Αυτό υποδεικνύει ότι οι χώρες αυτές έχουν εφησυχάσει. Εως ένα βαθμό αυτό είναι μέρος της αλλαγής ισορροπιών στην Ευρώπη. Μακροπρόθεσμα όμως αυτό μπορεί να τις καταστήσει ευάλωτες σε μελλοντικές κρίσεις», επισημαίνουν οι συγγραφείς της έκθεσης.
• Ως προς την προσαρμογή στο κόστος εργασίας η Ελλάδα βαθμολογείται με 8,3, με αύξηση 0,1 βαθμού από τον Δεκέμβριο. Η επίδοση αυτή οφείλεται στη δραματική συρρίκνωση του πραγματικού μοναδιαίου κόστους εργασίας, πάνω από 12% από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, κατά την περίοδο 2009-2013. Η Ιταλία είναι η μοναδική από τις χώρες της κρίσης που αύξησε το μοναδιαίο κόστος εργασίας, αντισταθμίζοντας όμως τις όποιες απώλειες σε ανταγωνιστικότητα με αναβάθμιση της ποιότητας των εξαγόμενων προϊόντων της.
• Αριστα, δηλαδή 10, συνεχίζει να παίρνει η Ελλάδα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, κάτι άλλωστε που πρόσφατα έδειξε και έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Η Ελλάδα έχει διαφορά 1,5 βαθμών από τη δεύτερη Ιρλανδία, ενώ ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωζώνης είναι 5,2.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ
Πηγή: kathimerini.gr
10
Σχόλια (0 σχολιάστηκε):
Σχολιάστε το άρθρο