Αύξηση της παράνομης μετανάστευσης στην Ε.Ε.
ΛΟΝΔΙΝΟ. Το θέμα της μετανάστευσης έχει καταστεί καίριας σημασίας στην ευρωπαϊκή εκλογική αναμέτρηση της ερχόμενης εβδομάδας.
Η εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, που επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων εντός των συνόρων της Ενωσης, προσέφερε δημοσκοπική ώθηση στα αντιμεταναστευτικά ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, που ζητούν επίμονα τη θέσπιση ποσόστωσης στην εισροή μεταναστών, έστω και αν αυτοί προέρχονται από κράτη-μέλη. Την ίδια στιγμή, δεκάδες χιλιάδες Αφρικανοί και Ασιάτες πρόσφυγες ταξιδεύουν προς την Ευρώπη, χάνοντας πολλές φορές τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της επικίνδυνης θαλάσσιας ή επίγειας διαδρομής.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, 35.000 άνθρωποι έχουν αποπειραθεί μέχρι στιγμής το 2014 να φθάσουν στην Ευρώπη από την Αφρική, έναντι 43.000 για όλο το 2013. Η υπηρεσία εκτιμά μάλιστα ότι ο αριθμός τους για το τρέχον έτος θα υπερβεί τις 60.000 Αφρικανών που αναζήτησαν καταφύγιο στην Ευρώπη το 2011, εποχή χαλάρωσης των συνοριακών ελέγχων ως αποτέλεσμα της Αραβικής Ανοιξης.
Την Κυριακή, τουλάχιστον 40 άνθρωποι πνίγηκαν -στην πλειονότητά τους πρόσφυγες από την Ερυθραία, λόγω της πολιτικής βίαιης στρατολόγησης των κατοίκων στις ένοπλες δυνάμεις από το δικτατορικό καθεστώς- στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Λιβύης και της ιταλικής νήσου Λαμπεντούζα.
Από τη μεριά του, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο απείλησε την Ε.Ε. λέγοντας ότι αν η Ενωση δεν αναλάβει τις ευθύνες της στη Νότια Μεσόγειο διασφαλίζοντας τα θαλάσσια σύνορα, η Ιταλία θα επέτρεπε στους πρόσφυγες που βρίσκονται στο έδαφός της να μετακινηθούν προς τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης.
Οφέλη
Παρά την ανησυχία που προκαλεί στα εκλογικά σώματα το ζήτημα της μετανάστευσης, έκδηλη στη Βρετανία, όπου 25% των ερωτηθέντων τη χαρακτηρίζουν μεταξύ των κυριότερων ανησυχιών τους, οι περισσότερες οικονομικές μελέτες υπογραμμίζουν τα πολλά οφέλη της.
Σε περσινή του μελέτη, ο ΟΟΣΑ αποδεικνύει ότι οι μετανάστες στη Βρετανία κατέβαλαν μεγαλύτερα ποσά σε εισφορές από όσα εξασφάλισαν υπό μορφή συντάξεων και κοινωνικών βοηθημάτων.
Η Γερμανία, από τη μεριά της, που αντιμετωπίζει πραγματική δημογραφική κρίση λόγω γήρανσης του πληθυσμού, επιτρέπει στις βιομηχανίες της να αναζητούν μετανάστες. Περισσότεροι από 7,6 εκατομμύρια αλλοδαποί ήταν καταγεγραμμένοι σε γερμανικά μητρώα ως μόνιμοι κάτοικοι της χώρας στα τέλη του 2013, αριθμός-ρεκόρ από την εποχή της πρώτης καταγραφής, το 1967. Τα επιχειρήματα των αντιμεταναστευτικών κομμάτων διαψεύδουν στο μεταξύ τα επίσημα γερμανικά στοιχεία, που δείχνουν ότι οι μετανάστες αυτοί δεν διεκδικούν τις ίδιες θέσεις εργασίας με τον τοπικό πληθυσμό.
Ανάλογη τάση διαπιστώνει και στη Βρετανία ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Οικονομικής και Κοινωνικής Ερευνας (NIESR), Τζόναθαν Πορτς: «Η μετανάστευση έχει προσφέρει σημαντικά οφέλη στη βρετανική οικονομία, ενώ οι αρνητικές της επιπτώσεις στην απασχόληση υπήρξαν αμελητέες».
REUTERS
Πηγή: kathimerini.gr
10
Σχόλια (0 σχολιάστηκε):
Σχολιάστε το άρθρο