Ο Πούτιν απειλεί εκ νέου με το φυσικό αέριο το Κίεβο

Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Ο Πούτιν απειλεί εκ νέου με το φυσικό αέριο το Κίεβο
image

Κλιμακώνοντας την πίεση της Μόσχας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε χθες τo Kίεβο ότι, αρχής γενομένης από 2ας Ιουνίου, η χώρα του θα παραδίδει ρωσικό φυσικό αέριο μόνο επί προπληρωμή εάν η Ουκρανία δεν έχει αρχίσει μέχρι τότε να αποπληρώνει το χρέος της. Ο Ρώσος πρόεδρος είχε εξαπολύσει την πρώτη προειδοποιητική βολή τον Απρίλιο, με επιστολή του προς τους ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών που προμηθεύονται φυσικό αέριο μέσω Ουκρανίας από το ρωσικό ενεργειακό μεγαθήριο Gazprom. Στη δεύτερη επιστολή του, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο, σημειώνει ότι το ουκρανικό χρέος συνεχίζει να αυξάνεται, έχοντας φτάσει στο δυσθεώρητο ύψος των 3,5 δισ. δολαρίων, παρά το γεγονός ότι το Κίεβο έλαβε εν τω μεταξύ βοήθεια ύψους 3,2 δισ. από το ΔΝΤ. Αν και ο Ρώσος ηγέτης προσπάθησε να εμφανίσει τη διαμάχη για το φυσικό αέριο ως ζήτημα αποκλειστικά οικονομικού χαρακτήρα, είναι δύσκολο να μη συνδεθεί η σκλήρυνση της στάσης του με την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία στην ουκρανική κρίση, ενόψει των προεδρικών εκλογών που έχει προκηρύξει η κυβέρνηση του Κιέβου για τις 25 Μαΐου. Πάντως, ο Πούτιν άφησε ανοιχτό ένα παράθυρο συνδιαλλαγής, σημειώνοντας ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει διαβουλεύσεις και να συνεργασθεί με τις χώρες της Ευρώπης για την ομαλοποίηση της κατάστασης.

Την ίδια ώρα, στο Λονδίνο, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι ενημέρωνε τους ομολόγους του από Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και Ιταλία για τις θέσεις της κυβέρνησής του αναφορικά με τον νέο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που θα επιδιώξουν οι ΗΠΑ εφόσον το Κρεμλίνο προσπαθήσει να εμποδίσει την ομαλή διεξαγωγή των ουκρανικών εκλογών της 25ης Μαΐου. Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε μετά το τέλος της σύσκεψης, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, ότι υπήρξε ευρεία σύγκλιση απόψεων, αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Η Αγκελα Μέρκελ, με συνέντευξή της στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, δήλωσε ότι, παρά την κρίση στην Ουκρανία, επιθυμεί «στενή εταιρική σχέση» με τη Ρωσία, «μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα». Η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στο ουκρανικό πρόβλημα και τάχθηκε υπέρ της διπλωματικής επίλυσής του. Αναφορικά με το ενδεχόμενο κυρώσεων, δήλωσε ότι «δεν αποτελούν αυτοσκοπό, αλλά αν καταστούν αναπόφευκτες θα λάβουμε αποφάσεις σε συνεννόηση με τους εταίρους μας».

Σε αυτό το φόντο, όπου κυριαρχούν οι αποχρώσεις της αβεβαιότητας και της ανησυχίας, το ενδιαφέρον στρέφεται στις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, που άρχισαν την Τετάρτη στο Κίεβο, προς αναζήτηση πολιτικής επίλυσης της κρίσης στην Αν. Ουκρανία. Στις διαβουλεύσεις, ο πρόεδρος του Κόμματος των Περιοχών, από το οποίο προερχόταν ο ανατραπείς πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, δήλωσε ότι η Αν. Ουκρανία δεν θεωρεί νόμιμη την κυβέρνηση του Κιέβου. Ως προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση πρότεινε τη δημιουργία ομοσπονδιακού κράτους, χωρίς ωστόσο να προβλέπεται δικαίωμα απόσχισης των ρωσόφωνων, ανατολικών περιφερειών. Ο προσωρινός πρόεδρος της χώρας, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, δήλωσε ότι το Κίεβο μπορεί να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Αν. Ουκρανία εφόσον οι αυτονομιστές καταθέσουν τα όπλα.

 

 

AFP, REUTERS

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

10




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας