Οριακή υποχώρηση της ανεργίας στο 26,5% τον Φεβρουάριο

Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Οριακή υποχώρηση της ανεργίας στο 26,5% τον Φεβρουάριο
image

Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα καταδεικνύουν για τον Φεβρουάριο μείωση του εποχικά διορθωμένου ποσοστού ανεργίας κατά 0,2% (από το 26,7% τον Φεβρουάριο του 2013 μειώθηκε στο 26,5% τον περασμένο Φεβρουάριο) αλλά και πτώση της ανεργίας για ένα συνεχές πεντάμηνο μέσα στο έτος και μάλιστα για πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό. Τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ –του πληροφοριακού συστήματος στο οποίο υποβάλλουν όλα τα στοιχεία προσλήψεων και απολύσεων– για τον μήνα Απρίλιο που, επίσης, δημοσιοποιήθηκαν χθες καταδεικνύουν ότι για τον συγκεκριμένο μήνα οι προσλήψεις που έγιναν όχι μόνον υπερέβησαν τις απολύσεις του ιδίου μήνα, αλλά ήταν και διπλάσιες (60.600) του περυσινού αντίστοιχου μήνα (29.298 θέσεις).

Ροές απασχόλησης

Μετά και την έκδοση των στοιχείων του Απριλίου, το θετικό πρόσημο για τις προσλήψεις διατηρείται καθ’ όλο το πρώτο τετράμηνο του 2014, οπότε οι προσλαμβανόμενοι αυξήθηκαν σε 101.476, έναντι 20.460 το 2013, ενώ το 2012 και το 2011 οι ροές μισθωτής απασχόλησης ήταν αρνητικές, καθώς υπερίσχυαν οι απολύσεις κατά -32.691 και -29.523 αντιστοίχως για το πρώτο τετράμηνο της διετίας.

Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γ. Βρούτσης, σχολιάζοντας τα διαθέσιμα στατιστικά ευρήματα, δήλωσε ότι «η ανεργία, μετά τη σταθεροποίηση που έδειξε κατά τη διάρκεια του 2013, έχει μπει για τα καλά σε μία φάση αποκλιμάκωσης, σε ένα κανάλι πτώσης». Επίσης, σχολιάζοντας ειδικότερα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σημείωσε πως «το ποσοστό ανεργίας μειώνεται συνεχώς για πέντε συνεχόμενους μήνες για πρώτη φορά από το ξεκίνημα της κρίσης το 2009 και μάλιστα στην καρδιά του χειμώνα. Από το 27,7% τον Σεπτέμβριο του 2013 μειώθηκε στο 26,5% τον Φεβρουάριο του 2014».

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι ναι μεν αυξάνεται η απασχόληση, αλλά κυρίως για θέσεις εργασίας προσωρινής και ευέλικτης εργασίας και άρα χαμηλά αμειβόμενης στον ευρύτερο χώρο των υπηρεσιών. Σε ποια επαγγέλματα; Πρωτίστως σε επαγγέλματα των υπηρεσιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ίδια η ΕΡΓΑΝΗ καταγράφει τα εξής δέκα επαγγέλματα με τα υψηλότερα θετικά ισοζύγια προσλήψεων - απολύσεων: σερβιτόροι και βοηθοί σερβιτόρων, μάγειροι ξενοδοχείων και εστιατορίων, καμαριέρες σε ξενοδοχεία και οικίες, υπάλληλοι υποδοχής και ενημέρωσης πελατών και ρεσεψιονίστ, λαντζέρηδες, οδηγοί φορτηγών, λεωφορείων και ταξί, καθαριστές, αλλά και μπάρμαν, καθώς και παρασκευαστές... κοκτέιλ. Κατά κανόνα, πρόκειται για επαγγέλματα που συνδέονται με τον τουρισμό, ενώ αν εξεταστεί και η εικόνα των προσλήψεων με βάση το είδος της σύμβασης, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα πως τη μεγαλύτερη αύξηση, έναντι των συμβάσεων μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, εμφανίζουν πλέον οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.

Ευέλικτη εργασία

Είναι χαρακτηριστικό ότι από 51.987 τον Ιανουάριο του 2014 οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης ανήλθαν σε 89.616 τον Απρίλιο. Αύξηση αλλά μικρότερη αυτής των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης εντοπίζεται για τη μερική απασχόληση (από 32.674 σε 41.164 μέσα στο τετράμηνο) και ακόμη μικρότερη για την εκ περιτροπής εργασία (από 10.789 σε 15.032 συμβάσεις). Το γεγονός της αυξητικής τάσης στην πλήρη απασχόληση αποτελεί ενθαρρυντικό στοιχείο και για τη μείωση της «μαύρης» εργασίας, εκτός κι αν συνδέεται με το ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο των αμοιβών και την κατάργηση των συμβάσεων ή τις νέες περικοπές σε μισθούς. Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ και οι 12 επιχειρησιακές συμβάσεις που υπεγράφησαν τον Απρίλιο προέβλεπαν μειώσεις μισθών από 3,31% έως 37,78%. Αφορούσαν 1.960 εργαζομένους, με τη μείωση στους μισθούς να υπολογίζεται στο 4,65%.

 

 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΨΙΝΗ

Πηγη: kathimerini.gr

 

 

10




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας