Τουρκική λίστα απαιτήσεων προς Τwitter

Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Τουρκική λίστα απαιτήσεων προς Τwitter
image

O Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει το Τwitter «τη μεγαλύτερη απειλή για την κοινωνία», ένα εργαλείο ξένων συνωμοτών. Παράλληλα, έχει κατηγορήσει τον επιχειρηματικό κολοσσό για φοροδιαφυγή. Αφότου διέταξε την αναστολή λειτουργίας του μέσου κοινωνικής δικτύωσης τον περασμένο Μάρτιο, απρόθυμα το επέτρεψε σε εκατομμύρια Τούρκους χρήστες πριν από δύο εβδομάδες, μόνο και μόνο επειδή το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας το απαίτησε. Το γραφείο του όμως σταμάτησε να ποστάρει μηνύματα στο μέσο υπό τον δικό του λογαριασμό, παρόλο που έχει 4,2 εκατ. followers, σχεδόν όσους και ο Λευκός Οίκος. Αυτή ήταν η ατμόσφαιρα που συνάντησε μια αποστολή αξιωματούχων του Τwitter όταν έφτασε στην πρωτεύουσα της χώρας, την Αγκυρα, για σειρά συναντήσεων με Τούρκους αξιωματούχους και στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων.

Οι Τούρκοι κάθισαν στο τραπέζι με μία λίστα απαιτήσεων: το Τwitter να ανοίξει γραφείο στην Τουρκία, να αποκαλύψει την ταυτότητα όσων δημοσιοποίησαν τις διαρροές από μια έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και να πληρώσει φόρους για διαφημιστικά έσοδα, που έχει αποκομίσει στην Τουρκία. Το Τwitter συμφώνησε να αποτρέψει κάποια ποστ να είναι ορατά στην Τουρκία, αν και θα παραμείνουν στη θέση τους σε άλλα σημεία του κόσμου. Ωστόσο, δεν πρόκειται να ανοίξει γραφείο στην Τουρκία, αν και διόρισε τοπικό εκπρόσωπο για να χειρίζεται τις διαμαρτυρίες της τουρκικής κυβέρνησης. Η επιχείρηση αρνήθηκε να σχολιάσει το αίτημα για αποκάλυψη της ταυτότητας των χρηστών, στο παρελθόν όμως έχει αρνηθεί να παράσχει στοιχεία που θα επέτρεπαν την άρση του απορρήτου κάποιου χρήστη. Τέλος, δεσμεύτηκε ότι θα πληρώσει τους φόρους που αναλογούν στα διαφημιστικά έσοδα που είχε μια συνεργαζόμενη εταιρεία στην Τουρκία. Η τουρκική κυβέρνηση υπολογίζει ότι το Τwitter έχει κάθε χρόνο 35 εκατ. δολάρια διαφημιστικά έσοδα.

«Οι αποφάσεις για περαιτέρω επενδύσεις και άνοιγμα γραφείων λαμβάνονται παντού στον κόσμο με βάση το οικονομικό κλίμα και άλλα κίνητρα για νέες επενδύσεις», εξήγησε ο Κόλιν Κράουελ, αντιπρόεδρος της επιχείρησης και αρμόδιος για την παγκόσμια πολιτική της. «Προφανώς η αναστολή λειτουργίας μας δεν ενισχύει τη διάθεσή μας για επενδύσεις και το επενδυτικό κλίμα για μια εταιρεία σαν τη δική μας πρέπει να περιλαμβάνει κάποια κατανόηση για την ανάγκη απρόσκοπτης συνέχειας των δραστηριοτήτων μας», συμπλήρωσε σε συνέντευξή του στην Κωνσταντινούπολη.

Αξιωματούχος στο πρωθυπουργικό γραφείο, θέλοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε: «Αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι η εγκαθίδρυση μιας υγιούς επικοινωνίας και εκπροσώπησης, που επετεύχθη». Ο ίδιος ανέφερε ότι το Τwitter διόρισε δικηγόρο από μία τουρκική εταιρεία για να επιθεωρήσει τις δικαστικές αποφάσεις, που διατάσσουν την αφαίρεση συγκεκριμένου υλικού, ενώ ένας υπάλληλος του γραφείου της εταιρείας στο Δουβλίνο ανέλαβε να εξετάσει τις προσφυγές που κατέθεσαν Τούρκοι πολίτες κατά του Τwitter, ισχυριζόμενοι παραβίαση του απορρήτου.

Η υπόθεση γύρω από το Τwitter ξεκίνησε από μία έρευνα διαφθοράς που έβαλε στο στόχαστρο τον ίδιο τον Ερντογάν και τον στενό οικογενειακό του κύκλο. Ο Τούρκος πρωθυπουργός θεωρεί πως τα κίνητρα είναι πολιτικά, από στελέχη της Δικαιοσύνης και της αστυνομίας που παραμένουν πιστά στον πάλαι ποτέ σύμμαχο του Ερντογάν, τον μουσουλμάνο πνευματικό ηγέτη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια.

 

 

CEYLAN YEGINSU – TIM ARANGO / THE NEW YORK TIMES

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

10




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας