«Φρένο» από ΣτΕ σε νέες προσφυγές

Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | «Φρένο» από ΣτΕ σε νέες προσφυγές
image

Διαφορετική, από εκείνη για τους ένστολους, υπήρξε η κρίση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που συνεδρίασε αργά το βράδυ της Δευτέρας, για τις προσφυγές που είχαν κατατεθεί από υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών αλλά και των ανεξάρτητων Αρχών.

Οι ανώτατοι δικαστικοί, υπό την προεδρία του προέδρου του ΣτΕ Σωτήρη Ρίζου, κατέληξαν ύστερα από διάσκεψη αρκετών ωρών σε απόφαση, ότι οι περικοπές σε επιδόματα -κυρίωςαλλά και σε μισθούς, που επιβλήθηκαν σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους με την εφαρμογή του νόμου για το ενιαίο μισθολόγιο, έγιναν στο πλαίσιο του Συντάγματος και δεν εμφανίζουν προβλήματα αντισυνταγματικότητας.

Η σημασία της απόφασης είναι εξαιρετικά μεγάλη, καθώς το ανώτατο δικαστήριο, απορρίπτοντας τις πρώτες προσφυγές για το ενιαίο μισθολόγιο και κρίνοντας τον σχετικό νόμο συνταγματικό, απέκλεισε αμετάκλητα κάθε δυνατότητα δικαστικής δικαίωσης των εργαζομένων στο Δημόσιο που θίγονται από αυτές.

Η απόφαση της Ολομέλειας του ανωτάτου δικαστηρίου για τις περικοπές από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, όπως τόνιζαν ανώτατες δικαστικές πηγές, δεν έρχεται σε αντίθεση με την ουσία της δικαστικής κρίσης σχετικά με τους ένστολους. Και τούτο, διότι, όπως ανέφεραν, για τους ένστολους (Ενοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας, Λιμενικό και Πυροσβεστικό Σώμα) η απόφαση ελήφθη με την παραδοχή ότι οι εν λόγω δημόσιοι υπάλληλοι και λειτουργοί αποτελούν τον λεγόμενο «σκληρό πυρήνα του κράτους».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο σκεπτικό του δικαστηρίου θα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, το Λιμενικό και το Πυροσβεστικό Σώμα τυγχάνουν ειδικής συνταγματικής μεταχείρισης, καθώς στους υπηρετούντες σε αυτά απαγορεύεται το δικαίωμα της απεργίας και κάθε είδους άλλη απασχόληση. Επιπλέον, ο ειδικός χαρακτήρας των σωμάτων αυτών έγκειται στο γεγονός ότι είναι επιφορτισμένα με τη διασφάλιση των συνόρων της χώρας, την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα για παροχή εργασίας, όποτε και όταν απαιτηθεί.

Οπως τόνιζαν ανώτατοι δικαστικοί μιλώντας στην «Κ», το σκεπτικό της απόφασης για τους ένστολους -αναμένεται σύντομα να καθαρογραφεί- θα οριοθετεί και το εύρος εφαρμογής της. «Με την αντιμετώπιση των ενστόλων ως ειδικής κατηγορίας, ανέφερε δικαστική πηγή, η απόφαση δεν μπορεί να αποτελέσει ισχυρό δικαστικό προηγούμενο για άλλα παρεμφερή αιτήματα». Ανώτατοι δικαστικοί διευκρίνιζαν μάλιστα, σχετικά με τις προσδοκίες που πολλοί καλλιεργούν, ότι η απόφαση για τους ένστολους δεν σηματοδοτεί δικαίωση και άλλων δημοσίων υπαλλήλων και η κάθε υπόθεση θα κριθεί ξεχωριστά. Αλλωστε, όπως τόνιζαν, απάντηση σε αυτό έδωσε ήδη η Ολομέλεια, απορρίπτοντας τα αιτήματα των ενώσεων των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών και των ανεξάρτητων Αρχών.

75 εκατ. κόστος κατ’ έτος

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» πάντως, ξεκαθαρίζεται και το τοπίο για το τι ακριβώς αποφάσισε το ΣτΕ για τους ένστολους. Συγκεκριμένα, έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές σε μισθούς και επιδόματα οι οποίες επιβλήθηκαν με τον νόμο 4093 του 2012, όπως και τις διατάξεις του για αναδρομικότητα των περικοπών από τον Αύγουστο του 2012. Το δημοσιονομικό κόστος που προκαλείται από την απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ανωτάτου δικαστηρίου με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που εστάλησαν στο ΣτΕ, ανέρχεται σε περίπου 75 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.




ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ
Πηγή: kathimerini.gr



9





Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας