Δείτε ποιοι δεν κουρεύτηκαν και γιατί...

Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Δείτε ποιοι δεν κουρεύτηκαν και γιατί...
image

Λευκωσία: Γραπτές εξηγήσεις έδωσε στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης για τα νομικά πρόσωπα που έχουν εξαιρεθεί από το κούρεμα των καταθέσεων της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου καθώς και τους λόγους που επέβαλαν κάτι τέτοιο. Την ενημέρωση της Βουλής ζήτησε ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον κ. Γεωργιάδη, οι κατηγορίες καταθέσεων που εξαιρέθηκαν από το κούρεμα με διατάγματα, είναι οι ακόλουθες:

* Πιστωτικά Ιδρύματα: Σε περίπτωση µη εξαίρεσής τους υπήρχε µεγάλος κίνδυνος άρνησης των ξένων πιστωτικών ιδρυμάτων να συναλλάσσονται µε κυπριακά πιστωτικά ιδρύματα για διεκπεραίωση διατραπεζικών συναλλαγών, όπως πράξεις συναλλάγματος, πράξεις σε παράγωγα χρηµατοοικονοµικά µέσα για κάλυψη κινδύνων, αλλά και τήρηση λογαριασμών. Μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τα κυπριακά πιστωτικά ιδρύματα δεν θα μπορούσαν να διενεργούν χρηματαποστολές από και προς το εξωτερικό, αλλά ούτε και θα µπορούσαν να καλύπτουν κινδύνους αγοράς όπως συναλλαγματικό και επιτοκιακό. Κάτι τέτοιο θα έθετε σε µεγάλο κίνδυνο τη σταθερότητα του ευρύτερου τραπεζικού συστήματος.

* Ασφαλιστικές εταιρείες: Σε περίπτωση µη εξαίρεσής τους ήταν ορατός ο κίνδυνος να επηρεαστούν τα τεχνικά αποθέματα των ασφαλιστικών εταιρειών και στη συνέχεια, το ελάχιστο περιθώριο φερεγγυότητάς τους (κεφαλαιουχική επάρκεια) που είναι υποχρεωμένες να διατηρούν σύµφωνα µε την ασφαλιστική νομοθεσία. Σε αυτή τη περίπτωση, οι ασφαλιστικές εταιρείες κινδύνευαν µε ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους. Αυτό θα άφηνε εκτεθειμένους πολλούς ασφαλιζοµένους και θα είχε αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλο τον ασφαλιστικό και χρηµατοοικονοµικό τοµέα.

* Κρατικές καταθέσεις: Αφορούσαν κυρίως εισπράξεις του Κράτους από φόρους και πληρωµές σε υπηρεσίες για διενέργεια έργων. Σε περίπτωση που δεν εξαιρούνταν θα έπρεπε το Κράτος να επανεξεύρει νέες πηγές εισοδημάτων. - See more at: * Οργανισμοί και Φορείς: Αφορούσαν τις καταθέσεις του Ταμείου Αποζημίωσης Πελατών Κ.Ε.Π.Ε.Υ., του Ταµείου Προστασίας Καταθετών, του ΧΑΚ, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και της Παγκύπριας Συνεργατικής Εταιρείας Ασφαλιστικών Υπηρεσιών. * Συμφωνίες Επαναγοράς Χρηματοοικονομικών Μέσων: Σε περίπτωση µη εξαίρεσής τους υπήρχε κίνδυνος άρνησης ξένων αντισυµβαλλοµένων (counterparties) να διενεργούν συμφωνίες επαναγοράς (repos) µε κυπριακά πιστωτικά ιδρύματα. Σε περίπτωση που τα πιστωτικά ιδρύματα δεν θα µπορούσαν να διενεργούν συμφωνίες επαναγοράς θα έκλεινε αυτή η πηγή βραχυπρόθεσμου δανεισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων. Ενδεχόμενο, που θα είχε αρνητική εξέλιξη στην ήδη βεβαρημένη τραπεζική και οικονομική κρίση.

* JCC Payments Systems ltd: Η κατηγορία αυτή αφορά τις εταιρείες διακανονισμού συναλλαγών µε πιστωτικές κάρτες που χρησιμοποιούνται στην Κύπρο από ντόπιους και ξένους επισκέπτες. Η σταθερότητα των οργανισμών αυτών θεωρείται συστηµικής σημασίας για το πιστωτικό σύστημα.

* Φιλανθρωπικά ιδρύματα: Εξαιρέθηκαν λόγω του φιλανθρωπικού τους χαρακτήρα για να µην πληγεί το έργο τους.

* Ιδιωτικά Σχολεία: Εξαιρέθηκαν οι καταθέσεις τους προκειμένου να τύχουν του ίδιου χειρισμού µε τα κρατικά σχολεία αλλά και για να µην πληγεί η εκπαίδευση εν γένει. Αξίζει να σημειωθεί ότι, εξαίρεση από το κούρεμα των καταθέσεων ζήτησαν μεταξύ άλλων και τα ορφανά της «Ήλιος». Χρήματα τα οποία έλαβαν ως αποζημίωση για τον θάνατο των γονιών τους και που ήταν κατατεθειμένα στις δυο τράπεζες με σκοπό να τα χρησιμοποιήσουν για τις σπουδές τους. Δυστυχώς, τα διαβήματα των συγγενών και των δικηγόρων τους έπεσαν στο κενό.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή του προς τη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, οι κατηγορίες των εξαιρέσεων οριστικοποιήθηκαν με διατάγματα κατόπιν συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ του ίδιου, του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη και της Τρόικας. Με τον κ. Γεωργιάδη να τονίζει ότι «είχε γίνει σαφές από την Τρόικα, διαμέσου των εκπροσώπων της, ότι δεν θα ήταν αποδεκτή η περίληψη νέων εξαιρέσεων πέραν αυτών που συμφωνήθηκαν. Συνεπώς, δεν ήταν δυνατή η εξέταση νέων αιτημάτων για εξαιρέσεις από τα μέτρα εξυγίανσης».

Στην κατακλείδα της επιστολής του, ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι η Κεντρική Τράπεζα, ως Αρχή Εξυγίανσης προχώρησε στην επιβολή των μέτρων εξυγίανσης σύμφωνα με τα διατάγματα που εκδόθηκαν, διευκρινίζοντας πως η εφαρμογή των διαταγμάτων δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Οικονομικών.

 

 

 

 

Μιχάλης Χατζηστυλιανού

Πηγή: philenews.com




9




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας