Κρίσιμη η αξιολόγηση της άνοιξης

Αρχική | Οικονομία | Η κρίση του χρέους | Κρίσιμη η αξιολόγηση της άνοιξης
image

Οι Βρυξέλλες διαμηνύουν πως εκείνη τη χρονική περίοδο θα κριθούν οι παρεμβάσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Ενόσω το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προετοιμάζεται πυρετωδώς για την επιστροφή των ελεγκτών της τρόικας, στα μέσα Ιανουαρίου, η εκτίμηση που διαμορφώνεται στις Βρυξέλλες είναι ότι «η μητέρα των μαχών» δεν θα λάβει χώρα στην τρέχουσα αξιολόγηση του Προγράμματος Στήριξης προς την Ελλάδα, αλλά στην επόμενη.

Και αυτό διότι οι όποιες παρεμβάσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους και την αποκατάσταση της βιωσιμότητάς του θα βασιστούν στα μεγέθη που θα προκύψουν από την αξιολόγηση της άνοιξης. Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα του Eurogroup για το α΄ εξάμηνο του 2014, η συζήτηση γι’ αυτήν την «πέμπτη αξιολόγηση του δεύτερου ελληνικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής», όπως επισήμως ονομάζεται, προβλέπεται να ξεκινήσει στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, την 1η Απριλίου, στην Αθήνα και να συνεχιστεί στις 5 Μαΐου, στις Βρυξέλλες.

Η εμπειρία φυσικά έχει δείξει ότι η Ελλάδα συνήθως καθυστερεί να ανταποκριθεί στις καταγεγραμμένες στο μνημόνιο δεσμεύσεις της και οι αξιολογήσεις της τρόικας αποδεικνύονται κατά κανόνα μαραθώνιες. Ωστόσο, αν η Αθήνα επιθυμεί να διασφαλίσει μία σαφέστερη δέσμευση των εταίρων της για την ελάφρυνση του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησης δημοσίου χρέους πριν από τις ευρωεκλογές, τότε αυτή τη φορά δεν θα έχει περιθώρια καθυστερήσεων. Οπως συνέβη και με την επαναγορά χρέους, τον Νοέμβριο του 2012, η γραμμή των δανειστών μας προβλέπεται να είναι ότι καμία απόφαση δεν θα ληφθεί αν «δεν υπάρχουν αξιόπιστα νούμερα», κάτι που προϋποθέτει ολοκληρωμένη αξιολόγηση από την τρόικα που θα συνοδεύεται από μελέτη βιωσιμότητας του χρέους (DSA).

Εξυπακούεται ότι προϋπόθεση για τον νέο γύρο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είναι και η πιστοποίηση της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό του 2013 από τη Eurostat, κάτι που επίσης αναμένεται τον Απρίλιο. Με άλλα λόγια, η «πολιτική δέσμευση» των Ευρωπαίων για το ζήτημα του χρέους που επιδιώκει η Αθήνα πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου φαίνεται θεωρητικά εφικτή, αλλά θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εσωτερικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τα τεκμήρια αξιοπιστίας που θα έχει δώσει έως τότε η χώρα μας, μέσω της εφαρμογής των συμπεφωνημένων.

Σημειώνεται, πάντως, ότι το επίσημο ορόσημο για τη συζήτηση επί του ελληνικού χρέους, σύμφωνα πάντα με το πρόγραμμα του Eurogroup, είναι η 19η Ιουνίου, ενώ μία εβδομάδα μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, ακολουθεί και σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης, στις 27 Ιουνίου (μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε).

Εκείνη την περίοδο αναμένεται να εξαντλούνται και τα τελευταία χρήματα από το τρέχον ευρωπαϊκό πρόγραμμα δανειοδότησης προς την Ελλάδα, σύμφωνα τουλάχιστον με τον υφιστάμενο προγραμματισμό, ενώ δεν αποκλείεται να ολοκληρώνεται χωρίς πρόσθετη στήριξη και το πρόγραμμα της Πορτογαλίας.

Ενδεχόμενη ταυτόχρονη έξοδος της Ελλάδας και της Πορτογαλίας από τον «γύψο», χωρίς νέα δάνεια, θα αποτελούσε ιδανικό σενάριο για την Ευρωζώνη.

Το συγκεκριμένο «στοίχημα» για την Ελλάδα θα κριθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες και πάντως νωρίτερα από το θέμα του χρέους. Οι προϋποθέσεις είναι δύο: πρώτον, οι δοκιμασίες αντοχής των ελληνικών τραπεζών να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι θα απομείνουν χρήματα στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τα οποία δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίησή τους, αλλά θα είναι διαθέσιμα για άλλους σκοπούς και συγκεκριμένα για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στο ελληνικό πρόγραμμα. Και δεύτερον, το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει για το 2014 στο ελληνικό πρόγραμμα, ύστερα από την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης να είναι μικρότερο από αυτά τα αδιάθετα κεφάλαια.

Σε μία τέτοια περίπτωση, η επόμενη δόση θα καταβληθεί από την Ευρωζώνη, συνοδευόμενη από μία ρητή δέσμευση των εταίρων μας ότι θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την Ελλάδα «για όσο χρειαστεί, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρεί τις υποχρεώσεις της». Στόχος της Ευρωζώνης είναι η δέσμευση αυτή να ικανοποιήσει και το ΔNT.

 

 

 

 

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες Νικου Χρυσολωρα

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

 

9





Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας