Προτεραιότητες, προεδρία Ε.Ε. και τρόικα
Ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου κατά τη νέα πολιτική περίοδο
Με το βλέμμα στην επίσημη ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. την επόμενη εβδομάδα τελούν στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο επιτελείο του κ. Αντ. Σαμαρά θεωρούν ότι οι δύο ημέρες (8 και 9 Ιανουαρίου) κατά τις οποίες θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή ανάληψης και θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις υπουργών με περίπου 70 Ευρωπαίους αξιωματούχους και λοιπούς προσκεκλημένους, εγκαινιάζουν μια περίοδο που κρύβει αρκετές ευκαιρίες για το κυβερνητικό στρατόπεδο. Από πολλούς στο επιτελείο του κ. Σαμαρά, η προεδρία γίνεται αντιληπτή ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στο κυνήγι του πρωταρχικού κυβερνητικού στόχου αυτή την περίοδο, της συμφωνίας για απομείωση του χρέους. Παράλληλα, όπως φάνηκε από τις συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου ακόμη και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο κ. Σαμαράς επιθυμεί ταχείες εξελίξεις και στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, που, επίσης, θα ξεκινήσουν σχετικά σύντομα (στις 15 Ιανουαρίου).
Συγκεκριμένα, ως προς τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ο κ. Σαμαράς φαίνεται να επιθυμεί τη γρήγορη ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων. Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν αποδίδουν σε αυτήν την υπόθεση χαρακτηριστικά «θρίλερ» και θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευθεί κατά τα πρότυπα της προηγούμενης φάσης, αναδεικνύοντας τα επιτεύγματα και τα αποτελέσματα που έχει ήδη κατορθώσει να φέρει. Πρόκειται για τακτική από την οποία ο κ. Σαμαράς δεν επιθυμεί να παρεκκλίνει καθ’ όλη την πορεία προς τον Απρίλιο, όταν και αναμένεται η επίσημη στατιστική αποτύπωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, άρα και το άνοιγμα «παραθύρου» για τη διευθέτηση του χρέους.
Η ανεργία των νέων
Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Πρωτοχρονιά στην αυστριακή εφημερίδα Kurier υπό τον τίτλο «Κόκκινο χαλί στους επενδυτές», περιέγραψε τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας αναφερόμενος, κυρίως, στην ανάγκη να υλοποιηθεί η απόφαση για τραπεζική ένωση, αλλά και η εξεύρεση τρόπων ώθησης της οικονομικής ανάκαμψης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Ο κ. Σαμαράς περιγράφει την ανεργία ως το «μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας», παρατηρώντας ότι «η ανεργία των νέων είναι όπως η αγωνία του θανάτου, μια ολόκληρη γενιά πλήττεται από αυτήν».
Ο πρωθυπουργός αναφέρεται και στην παράνομη μετανάστευση, συνδέοντάς την, μάλιστα, με τον αριθμό των ανέργων, κάτι που, όπως λέει, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο απειλεί την κοινωνική συνοχή, αλλά και επιτείνει το πολιτικό πρόβλημα σε μια κατεύθυνση που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τη χώρα. Ο κ. Σαμαράς τονίζει επ’ αυτού ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη πρέπει να αποτραπεί. Αναφερόμενος στα σωρευτικά αποτελέσματα έξι ετών ύφεσης, ο κ. Σαμαράς μίλησε για μείωση του ΑΕΠ κατά 25%, σημαντική απώλεια φορολογικών εσόδων, ενώ τόνισε ότι οι πολίτες έχασαν το 38% του εισοδήματός τους. Ωστόσο, επισήμανε ότι φέτος για πρώτη φορά τα έσοδα του κράτους ξεπέρασαν τα έξοδά του. Επίσης, παρατήρησε ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε όσα έπρεπε να κάνει και εφάρμοσε σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εξαίροντας επί τούτου τον βοηθητικό ρόλο του αυστριακής καταγωγής επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν.
Απαντώντας σε ερώτηση για την πρόθεση ή όχι της κυβέρνησης να απαγορεύσει τη Χρυσή Αυγή, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί τα όπλα που της παρέχει η Δημοκρατία. Επίσης, τόνισε ότι οι ηγέτες του κόμματος βρίσκονται στη φυλακή, ενώ είπε πως θεωρεί ντροπή την ύπαρξη και μόνον ενός νεοναζιστικού κόμματος.
Του Βασιλη Νεδου
Πηγή: kathimerini.gr
9
Σχόλια (0 σχολιάστηκε):
Σχολιάστε το άρθρο