Θολό παραμένει το τοπίο για τη φορολόγηση των αγροτών
Βιβλία εσόδων- εξόδων από το 2014 χωρίς μία ερμηνευτική εγκύκλιο
Πορεία στα τυφλά για τον αγροτικό κόσμο το 2014… Χωρίς ερμηνευτικές εγκυκλίους, χωρίς οδηγίες για ναυτιλλόμενους και χωρίς πυξίδα, οι αγρότες ετοιμάζονται από 1/1/2014 να τηρήσουν βιβλία εσόδων - εξόδων.
Μία μόνο δήλωση του υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα παραμονές Χριστουγέννων, ότι εξαιρούνται από την τήρηση βιβλίων όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ δεν έκανε σοφότερους τους αγρότες, αφού δεν διευκρινίζεται αν αυτό αναφέρεται σε τζίρο, σε κέρδη, σε εισόδημα, αν περιλαμβάνονται οι επιδοτήσεις, αν…
Υπάρχουν πολλοί αγρότες που καλλιέργησαν το 2013 και έχουν αποθηκευμένα τα προϊόντα τους (μήλα, πατάτες, φασόλια, καλαμπόκι, βαμβάκι, κ.α.) προκειμένου να διαπραγματευτούν καλύτερες τιμές το 2014, αλλά αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στη χρονιά αυτή θα παρουσιάσουν μόνο έσοδα, αφού τα έξοδα τα έκαναν την προηγούμενη. Τα θέματα που πρέπει να διευκρινιστούν είναι τόσα πολλά ώστε οι λογιστές να σηκώνουν τα χέρια ψηλά και να δηλώνουν ότι μάλλον θα πάρει παράταση ένα χρόνο το μέτρο της τήρησης βιβλίων, δεδομένου ότι οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι θα έρχονται ετεροχρονισμένα και αναδρομικά.
Κάποιοι μάλιστα ακόμη πιο πονηροί επισημαίνουν ότι πιθανόν αυτό (δηλαδή ο ένας χρόνος παράταση) να είναι το «προεκλογικό δώρο» της κυβέρνησης ενόψει ευρωεκλογών, ή ίσως και εθνικών εκλογών. Με δεδομένο όμως ότι το 2013 εκπνέει και κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται σίγουρος για τις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου, οι αγρότες είναι υποχρεωμένοι να σπεύσουν στην εφορία για έναρξη βιβλίων με βάση τον κώδικα Φορολογικών Στοιχείων και ταυτόχρονα οφείλουν να ζητούν πλέον τιμολόγια για όλα τα έξοδα της καλλιεργητικής χρονιάς, η οποία όμως είναι π.χ. για τα χειμερινά σιτηρά «σπασμένη στα δύο», αφού υπάρχουν καλλιεργητικές φροντίδες μέσα στο 2013 (σβάρνισμα, όργωμα, σπορά) και άλλες μέσα στο 2014 (λίπανση, άρδευση κλπ).
Πάντως, συνεταιριστές και συνδικαλιστές από τη Θεσσαλία ζητούν να περάσει τροπολογία, με την οποία να εξαιρεί την περσινή σοδειά που θα πουληθεί το 2014, από το φορολογητέο εισόδημα… Πρακτικά αυτό δεν είναι δύσκολο. Η εφορία, με βάση τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ μπορεί να προχωρήσει σε διασταύρωση των στοιχείων για τις αποθηκευμένες ποσότητες.
Μία άλλη παρενέργεια από το θολό τοπίο για τη φορολόγηση των αγροτών, είναι ότι οι έμποροι και οι μεσίτες γνωρίζοντας ότι οι παραγωγοί επείγονται να πουλήσουν μέσα στο 2013, προκειμένου να μην παρουσιάσουν επιπλέον εισόδημα το 2014, αλλά και να μπορέσουν να λάβουν επιστροφή ΦΠΑ για τελευταία χρονιά, έχουν ρίξει τις τιμές και τις κρατούν σε επίπεδα απαγορευτικά χαμηλά σε μία σειρά από προϊόντα.
Τέλος, και αυτό ίσως είναι το πιο σημαντικό, κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν πως με την ένταξη των αγροτών στα βιβλία εσόδων-εξόδων, ανοίγει ο δρόμος για την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων των εμπόρων και των αγροτών, της συγχώνευσης δηλαδή του ΟΓΑ με τον ΟΑΕΕ. Στόχος είναι τα ελλείμματα του προβληματικού ταμείου των εμπόρων (όπου 3 στους 5 αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές) να καλυφθούν από τη «φρέσκια ρευστότητα» που καταφθάνει κάθε χρόνο από τις Βρυξέλλες με τις επιδοτήσεις ύψους 2,2 δις ευρώ για τη χώρα. Ένα μέρος από αυτή μπορεί να δεσμεύεται από τον ΟΓΑ με βάση και τις προτάσεις Βεργίνη προς τον κ. Στουρνάρα (αφού γίνεται η εκχώρηση στον ΟΓΑ από τον αγρότη να δεσμεύεται το ποσό από τον τραπεζικό λογαριασμό) κι έτσι να καλύπτονται και οι τρύπες του ΟΑΕ.
Πηγή: tovima.gr
9
Σχόλια (0 σχολιάστηκε):
Σχολιάστε το άρθρο