Αμνηστία ζητούν 300 ελβετικές τράπεζες
Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν κυρώσεις για όσες διευκόλυναν Αμερικανούς πελάτες τους να φοροδιαφύγουν
Bloomberg
Τριακόσιες ελβετικές τράπεζες έχουν επιστρατεύσει πραγματικό «στρατό» από λογιστές, νομικούς συμβούλους και εργαζομένους, έχοντας αποδυθεί σε αγώνα δρόμου ώστε να προλάβουν να υποβάλουν αίτηση αμνήστευσής τους, για τη διευκόλυνση που παρείχαν σε Αμερικανούς πελάτες τους προκειμένου να φοροδιαφύγουν. Ζητούμενο είναι η συμμετοχή των τραπεζών αυτών στο πρόγραμμα που συμφώνησε το καλοκαίρι η ελβετική κυβέρνηση με το αμερικανικό κράτος και δίνει στις ελβετικές τράπεζες τη δυνατότητα να αποφύγουν την ποινική δίωξη. Καθώς η προθεσμία για την υποβολή αίτησης εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου, οι ελβετικές τράπεζες εξετάζουν πυρετωδώς κατά πόσον «συντρέχουν λόγοι για να εκτιμηθεί» πως παραβίασαν φορολογικές νομοθεσίες. Οροι για την αμνήστευσή τους είναι η δημοσιοποίηση των σχετικών στοιχείων, η ενημέρωση των αμερικανικών αρχών για τον τρόπο με τον οποίο βοήθησαν τους Αμερικανούς πελάτες τους να κρύψουν περιουσιακά τους στοιχεία, αλλά και η καταβολή προστίμων ίσων με το 20% της αξίας όσων λογαριασμών δεν έχουν δηλωθεί από την 1η Αυγούστου 2008 και εντεύθεν. Το 30% των επίμαχων λογαριασμών άνοιξε από τον Αύγουστο του 2008 ώς τον Φεβρουάριο του 2009, ενώ το 50% μετά τον Φεβρουάριο του 2009. Μέχρι στιγμής έχουν εκφράσει την πρόθεση να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα 32 τράπεζες, μεταξύ των οποίων και 19 τράπεζες ελβετικών καντονιών ή περιφερειακές τράπεζες που ανήκουν στις τοπικές κυβερνήσεις. Ανάμεσά τους οι Edmond de Rothschild Group του μεγιστάνα Μπέντζαμιν ντε Ρότσιλντ, EFG International AG του Σπύρου Λάτση και η Valiant Holding, τράπεζα της Βέρνης. Το επίμαχο πρόγραμμα έχει προκαλέσει έντονη διαμάχη στο εσωτερικό της Ελβετίας σχετικά με το κατά πόσον οι αμερικανικές αρχές υπήρξαν υπερβολικά επιθετικές προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελβετίας και την πάγια πολιτική του τραπεζικού απορρήτου. Η πρώτη ρωγμή στο τραπεζικό απόρρητο άνοιξε μετά το 2009, όταν οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την ελβετικής τράπεζας UBS AG ότι διευκόλυνε Αμερικανούς πελάτες της να κρύψουν περιουσιακά στοιχεία ύψους 20 δισ. δολαρίων. Η εν λόγω ελβετική τράπεζα απέφυγε την ποινική δίωξη ομολογώντας τη συνυπαιτιότητά της και καταβάλλοντας πρόστιμο 780 εκατ. δολαρίων.
Οι ενστάσεις
Η ελβετική κυβέρνηση ενθαρρύνει τις τράπεζες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με τις αμερικανικές αρχές στη διάρκεια του καλοκαιριού και ανακοινώθηκε επισήμως στις 29 Αυγούστου. Η Ενωση Ελβετών Τραπεζιτών, πάντως, επικρίνει το πρόγραμμα τόσο για το κόστος του όσο και για τις ασάφειές του. Επισημαίνει ειδικότερα ότι δεν διευκρινίζεται ποιος θεωρείται Αμερικανός πελάτης μιας τράπεζας και σε ποια ακριβώς περίπτωση εκτιμάται ότι τα περιουσιακά του στοιχεία έχουν διαφύγει τη φορολόγηση. Τα ερωτήματα αυτά είναι εξαιρετικά κρίσιμα, καθώς από αυτά μπορεί να κριθεί το ύψος των προστίμων που θα καταβληθούν.
Οι τράπεζες έχουν, άλλωστε, σύγχυση ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα υπολογίσει τα πρόστιμα το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και με ποιον τρόπο θα χειριστεί όσα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα φέρουν περιορισμένη ευθύνη. Παραμένουν, εξάλλου, αστάθμητος παράγοντας για τις τράπεζες οι 38.000 Αμερικανοί πελάτες τους, που έσπευσαν να ενημερώσουν τις αμερικανικές φορολογικές αρχές για τους λογαριασμούς τους στην Ελβετία, όταν άρχισε να κλιμακώνεται η αντιπαράθεση με το ελβετικό τραπεζικό σύστημα.
Πηγή: kathimerini.gr
9
Σχόλια (0 σχολιάστηκε):
Σχολιάστε το άρθρο