Ποιοι επέστρεψαν χρήματα στο κράτος

Αρχική | Ειδήσεις | Κοινωνία | Ποιοι επέστρεψαν χρήματα στο κράτος
image

Περί τα 33 εκατομμύρια ευρώ ο Βίκτωρ Ρέστης, άλλα 51 εκατομμύρια ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, 16 εκατομμύρια ο Αντώνης Κάντας, πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών, το όνομα του οποίου ήρθε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα. Μόνο από τρεις περιπτώσεις η ελληνική Δικαιοσύνη «συγκέντρωσε» 100 εκατομμύρια ευρώ, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αργά αλλά σταθερά η Εισαγγελία Αθηνών «αμερικανοποιείται».

Ωστόσο, ενώ η ελληνική κυβέρνηση διακηρύττει σε όλους τους τόνους ότι θα επιδιώξει την επανάκτηση των κεφαλαίων, που, ως προϊόντα εγκληματικής δραστηριότητας, είναι «παρκαρισμένα» σε τράπεζες της αλλοδαπής, πρακτικά πολύ λίγα κάνει για τον συντονισμό του τρόπου με τον οποίο μπορούν να επαναπατρισθούν, με βάση τις έρευνες των εισαγγελικών αρχών. Εν αντιθέσει με ό,τι ισχύει στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, πριν από περίπου ένα μήνα, η ελβετική συνομοσπονδία κατέσχεσε 50 εκατομμύρια ευρώ από τους ορφανούς λογαριασμούς της Siemens. Τα λεφτά αυτά ήταν διασκορπισμένα «στο όνομα» δύο εταιρειών ενός κατηγορουμένου για το ελληνικό σκέλος του σκανδάλου της Siemens σε ελβετική τράπεζα.

Ειδικός λογαριασμός

Η υπόθεση του πρώην γενικού διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα δείχνει ότι η επιστροφή των χρημάτων δεν αποτελεί πάντα εύκολη υπόθεση. Οι συνήγοροί του αναζήτησαν ένα λογαριασμό στον οποίο θα μπορούσαν να επιστραφούν τα χρήματα από τις «μίζες» που είχαν καταλήξει στη Σιγκαπούρη και την Ελβετία. Ενας από τους συνηγόρους του κ. Κάντα, μάλιστα, εκπροσωπεί και πρώην αξιωματικό που πριν από εβδομάδες είχε εκδηλώσει την πρόθεση να επιστρέψει 400.000 ευρώ, χωρίς να είναι σε θέση να απευθυνθεί σε «ώτα ακουόντων».

Κάπου εκεί αποφασίσθηκε να δοθεί μια λύση στο θέμα. Ισως επειδή τα χρήματα του κ. Κάντα ήταν περισσότερα, ίσως επειδή ο συνήγορός του Ι. Μαντζουράνης είχε θέσει νωρίς το ζήτημα της επιστροφής και είχε συμπαραστάτες του τους ειδικούς ανακριτές, ο κρατικός μηχανισμός κινήθηκε πιο γρήγορα. Και κάπως έτσι, χάρη στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, δημιουργήθηκε λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδος, στον οποίο είναι δυνατόν να επαναπατρισθούν τα κεφάλαια από την παράνομη δραστηριότητα του κ. Κάντα, αλλά και άλλων που θα δεχθούν να συνεργασθούν με τις εισαγγελικές αρχές.

Η διαχείριση του ζητήματος, όμως, αποδείχθηκε στη συνέχεια αρκετά περίπλοκη. Αρχικά, οι συνεργάτες του κ. Σταϊκούρα, που κινήθηκαν τάχιστα, εισηγήθηκαν να δημιουργηθεί ένας λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδος για την επανάκτηση κεφαλαίων με τον κωδικό «από εγκληματική δραστηριότητα». Οι συνήγοροι του κ.Κάντα, ωστόσο, αλλά και εισαγγελικοί λειτουργoί παρατήρησαν ότι μία τέτοια ή παρόμοια διατύπωση θα έδινε τη δυνατότητα στις Αρχές άλλων χωρών να «ενθυλακώσουν» τα κεφάλαια αυτά, όπως ακριβώς έκαναν οι Ελβετοί με τα κεφάλαια της Siemens.

Τελικά, η διατύπωση που αφορά το κυρίως έγκλημα απαλείφθηκε και απλά δημιουργήθηκε ειδικός λογαριασμός για την επανάκτηση των κεφαλαίων του κ. Κάντα. Πρόκειται για χρήματα που είναι τοποθετημένα σε τίτλους, οι οποίοι θα ρευστοποιηθούν και το προϊόν τους θα καταλήξει... αισίως στο ταμείο του ελληνικού Δημοσίου.

Δύο άλλες περιπτώσεις

Η πρακτική αυτή ακολουθήθηκε για πρώτη φορά από τον ανακριτή της υπόθεσης Λαυρεντιάδη, Γιάννη Δραγάτση, που είχε διαπραγματευθεί με την υπεράσπιση του προφυλακισμένου επιχειρηματία την αρχική καταβολή 51 εκατομμυρίων ευρώ και στη συνέχεια 150 εκατομμυρίων, έναντι απαλλαγής από τα συγκεκριμένα ποσά σε σχέση με το ύψος της παρανομίας. Τόσο ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης όσο και ο επιχειρηματίας απέρριψαν –ο πρώτος το πρώτο μέρος και ο δεύτερος το δεύτερο μέρος της– τη συναλλαγή.

Μόλις πρόσφατα ο ειδικός ανακριτής Χρ. Παπακώστας ζήτησε από τον πρώην επικεφαλής του ομίλου «Ασπίδος» Παύλο Ψωμιάδη να επιστρέψει ένα μέρος των κεφαλαίων, που οι Αρχές θεωρούν ότι κατέχει, είτε απευθείας είτε μέσω μελών της οικογενείας του. Για τον σκοπό αυτό επικαλούνται στο κατηγορητήριο λογαριασμούς στην Ελβετία, στην Deutsche Bank και τη Μ. Βρετανία, που φέρονται να διατηρούν οι συγγενείς του κ. Ψωμιάδη. Οι τελευταίοι αμφισβήτησαν ότι οι λογαριασμοί αυτοί περιέχουν επακριβή κεφάλαια, αφού σύμφωνα με το κατηγορητήριο προκύπτει ότι από τους λογαριασμούς διήλθαν μεγάλα ποσά με άγνωστο τελικό παραλήπτη. Ωστόσο, χρήματα που αφορούσαν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του ασφαλιστικού ομίλου κατευθύνθηκαν σε προσωπικούς λογαριασμούς της οικογένειας Ψωμιάδη.

 

 

 

Του Τασου Τελλογλου

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

 

9






Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας