«Πόθεν έσχες» με πολλά ερωτήματα
Αγνωστο πού βρίσκεται η αναδρομική έρευνα για κυβερνητικά στελέχη από το 1974 μέχρι σήμερα
Με την αδικαιολόγητη μεν, παραδοσιακή δε ετήσια καθυστέρηση, δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών, οι οποίες αφορούν το οικονομικό έτος 2011. Το αρνητικά εντυπωσιακό στοιχείο των φετινών δηλώσεων έχει άμεση αναφορά στο κόμμα της Χ.Α., καθώς τα κοινοβουλευτικά στελέχη της, με το «θολό» επαγγελματικό παρελθόν τους, εμφανίζουν εαυτούς απόλυτα φτωχούς, με ορισμένους εξ αυτών να δηλώνουν ακόμα και... μηδενικό εισόδημα!
Είναι η τρίτη φορά που δημοσιοποιούνται ολόκληρες οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» μέσω ανάρτησης στην ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου (θα παραμείνουν αναρτημένες έως 16/1/2014), στο πλαίσιο της γνωστής προσπάθειας να ενισχυθεί η εικόνα της διαφάνειας για τον πολιτικό κόσμο. Ωστόσο, και ενώ παραμένει άγνωστο το έως πού έχει φθάσει η προαναγγελθείσα μεγάλη έρευνα των σχετικών δηλώσεων πρωθυπουργών, αρχηγών κομμάτων και κυβερνητικών στελεχών από το 1974 έως σήμερα, ούτε φέτος υλοποιήθηκε η πρόταση να δημοσιοποιηθούν παραλλήλως και οι πρώτες δηλώσεις των υπόχρεων, ώστε να διαφανεί η μεταβολή της περιουσίας τους από τη στιγμή που εισήλθαν στην πολιτική.
Ο β΄ αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Γ. Καλαντζής σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι «ο έλεγχος που διενεργήθηκε στις δημοσιοποιηθείσες δηλώσεις απέβλεπε στη διακρίβωση του εάν, με βάση τα δηλωθέντα και ελεγχθέντα δεδομένα, η απόκτηση νέων περιουσιακών στοιχείων ή η επαύξηση των υφισταμένων, εκ μέρους των υπόχρεων, δικαιολογείται από το ύψος των πάσης φύσεως εσόδων αυτών, σε συνδυασμό και με τις δαπάνες διαβιώσεών των». Σε προφορική δήλωσή του, απαντώντας στην «Κ», ο κ. Καλαντζής αναφέρει ότι από τον εν λόγω έλεγχο «δεν προέκυψαν παρατυπίες». Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι «η επιτροπή διατηρεί την αρμοδιότητα προς επανέλεγχο των δηλώσεων όποτε αυτό καταστεί αναγκαίο». Από τα συμφραζόμενα προκύπτει, προφανώς, ότι εκ του διενεργηθέντος ελέγχου δεν προέκυψαν ερωτήματα π.χ. για το πώς ζούσαν οι μηδενικού εισοδήματος βουλευτές της Χ.Α.
Από την κατ’ αρχήν ανάγνωση των δηλώσεων προκύπτουν ενδιαφέροντα επιμέρους στοιχεία, όπως η ζημία δύο πολιτικών εξαιτίας του PSI, η αγορά ενός διαμερίσματος στο Λονδίνο από κυβερνητικό στέλεχος που όπως προκύπτει κοστολογήθηκε 9.558 ευρώ/τ.μ., καθώς και το ένα εκατ. που έλαβε συνταξιοδοτούμενος από ιδιωτική τράπεζα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Του Γιωργου Σ. Μπουρδαρα
Πηγή: kathimerini.gr
9
Σχολιάστε το άρθρο