700 εκατ. ευρώ επιπλέον επιβάρυνση στα ακίνητα εξαιτίας των αντικειμενικών

Αρχική | Φορολογικά | 700 εκατ. ευρώ επιπλέον επιβάρυνση στα ακίνητα εξαιτίας των αντικειμενικών
image

Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο – Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν

Περισσότερους φόρους ύψους 700 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τη μη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Σύμφωνα με παράγοντες της κτηματαγοράς σε όλη την επικράτεια οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είναι μεσοσταθμικά κατά 20% υψηλότερες από τις εμπορικές τιμές πώλησης των ακινήτων.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου για τη φορολόγηση των ακινήτων το 2014, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή Τετάρτη ή Πέμπτη προβλέπει την επιβολή φόρων ύψους 3,2 δισ. ευρώ στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Στην περίπτωση που το υπουργείο Οικονομικών είχε αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες, ο συνολικός φόρος βάσει του σχεδίου θα ανερχόταν στα 2,5 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πλήρωναν λιγότερους φόρους.

Ωστόσο, η διατήρηση των αντικειμενικών αξιών στα ίδια επίπεδα βοηθάει τους ιδιοκτήτες ακινήτων κυρίως της περιφέρειας. Και αυτό διότι σε αρκετές περιοχές (πλην Αθηνών και Θεσσαλονίκης) οι αντικειμενικές αξίες υπολείπονται των εμπορικών τιμών.

Σύμφωνα με κτηματομεσίτες στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι αντικειμενικές αξίες είναι κατά πολύ υψηλότερες από τις εμπορικές τιμές πώλησης. Για παράδειγμα στο Μοσχάτο η μέση τιμή ζώνης ανέρχεται στα 1.675 ευρώ ανά τ.μ., ενώ η μέση εμπορική τιμή στα 1.100 ευρώ ανά τ.μ. Εφόσον λοιπόν το οικονομικό επιτελείο λάμβανε υπόψη τις «πραγματικές» τιμές πώλησης των ακινήτων, ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. τρίτου ορόφου ηλικίας 9 ετών χωρίς πρόσοψη θα ανερχόταν το 2014 στα 448,54 ευρώ. Με το σχέδιο νόμου που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή ο φόρος θα φθάσει το 2014 στα 545,4 ευρώ.

Στο Π. Ψυχικό, η μέση αντικειμενική αξία ανέρχεται στα 7.250 ευρώ, ενώ η μέση εμπορική τιμή πώλησης, σύμφωνα με τα στοιχεία κτηματομεσιτών, ανέρχεται στα 3.000 ευρώ ανά τ.μ. Με βάση το νέο σχέδιο ο φόρος θα ανέλθει το 2014 στα 1.575,6 ευρώ, ενώ αν ο φόρος εφαρμοζόταν στη μέση σημερινή εμπορική τιμή θα μειωνόταν στα 921,12 ευρώ. Δηλαδή θα πλήρωνε μικρότερο φόρο κατά 41%.

1. Ο νέος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων θα επιβαρύνει από το 2014 και εφ’ εξής όλες τις κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή κτίσματα, οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμών και αγροτεμάχια. Θα επιβάλλεται αυτοτελώς σε κάθε ακίνητο και θα υπολογίζεται επί των επιφανειών ως εξής:

Κτίρια: Ο συντελεστής του βασικού φόρου θα κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τ.μ. ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται κάθε ακίνητο. Συνολικά προβλέπονται 12 φορολογικά κλιμάκια. Για τα κτίρια ειδικών συνθηκών (διατηρητέα, υπό απαλλοτρίωση κ.λπ.) προβλέπεται μειωτικός συντελεστής 0,5, ο οποίος θα περιορίζει τον τελικό φόρο κατά 50%. Οι βοηθητικοί χώροι για κάθε είδους κτίριο θα φορολογούνται με το 10% του κανονικού συντελεστή βασικού φόρου. Απαλλάσσονται πλήρως από τον φόρο τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (μαντριά, στάνες, στάβλοι, κοτέτσια, θερμοκήπια, χώροι αποθήκευσης προϊόντων φυτικής παραγωγής κ.λπ.).

Οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμών: Ο βασικός φόρος θα κυμαίνεται από 3 ευρώ το στρέμμα έως 9.000 ευρώ το στρέμμα σε 25 κλιμάκια. Υπολογίζεται ότι θα είναι χαμηλότερος από 70% έως 90% σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που είχε δοθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Αγροτεμάχια: Ο βασικός φόρος ορίζεται στο 1 ευρώ ανά στρέμμα από 1,5 ευρώ το στρέμμα που προβλέπει το προηγούμενο σχέδιο νόμου. Με το νέο σχέδιο, το 90% των αγροτών θα πληρώσει φόρο έως 2,64 ευρώ το στρέμμα.

2. Συμπληρωματικός φόρος. Θα επιβάλλεται στο σύνολο της αξίας των κτισμάτων και των εντός σχεδίου ή οικισμών οικοπέδων με αφορολόγητο όριο και προοδευτική κλίμακα. Το αφορολόγητο όριο θα είναι αυξημένο στις 300.000 ευρώ από 200.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στον ΦΑΠ. Οι συντελεστές θα ξεκινούν από 0,1% για ακίνητα συνολικής αξίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 300.000 ευρώ και θα φθάνουν το 1% για περιουσίες αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

 

 

 

 

Του Προκοπη Χατζηνικολαου

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

9




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας