Μειώνεται ο ρυθμός αύξησης των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων
Τη βελτίωση των συνθηκών για το τραπεζικό σύστημα και ευρύτερα για την ελληνική οικονομία αποτυπώνει η επιβράδυνση των ρυθμών δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Οπως επισημαίνουν στην «Κ» στελέχη τραπεζών, στα αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου, που θα δημοσιευτούν αυτή την εβδομάδα, καταγράφεται για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο επιβράδυνση του ρυθμού δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Δηλαδή, το ποσό των καινούργιων δανείων που δεν εξυπηρετούνται είναι μικρότερο από το αντίστοιχο ποσό του προηγούμενου τριμήνου. Ασφαλώς το απόλυτο νούμερο των επισφαλειών συνεχίζει να αυξάνεται, ωστόσο η οριακή μεταβολή μειώνεται. Λιγότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σημαίνει λιγότερες προβλέψεις, γεγονός που ενισχύει το τελικό αποτέλεσμα των τραπεζών. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος Μαρτίου 2013 ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών είχε διαμορφωθεί στο 27,8%. Αναλυτικότερα, οι καθυστερήσεις ανήλθαν στο 22,9% στη στεγαστική πίστη, στο 42,4% στην καταναλωτική πίστη και στο 27,5% στα επιχειρηματικά δάνεια.
Ωστόσο, η ανάσχεση της ταχύτητας δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων ασφαλώς δεν σημαίνει ότι σε απόλυτο μέγεθος οι επισφάλειες δεν αυξάνονται: όπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών, στο τέλος του πρώτου εξαμήνου ο δείκτης των δανείων σε καθυστέρηση προσέγγισε το 29,5% ενώ στο τέλος Σεπτεμβρίου το 31%. Ετσι, τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση φθάνουν τα 70 δισ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο από τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών. Πρόκειται για πολύ υψηλό επίπεδο, που εύλογα δημιουργεί ανησυχία.
Στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» ότι η συγκράτηση των καθυστερήσεων αποτελεί άμεση προτεραιότητα. Η σταθεροποίηση, σημειώνουν, και εν συνεχεία σταδιακή αποκλιμάκωση, των «κόκκινων» δανείων αποτελεί ζήτημα ζωής ή θανάτου για τις τράπεζες. Οπως εξηγούν, αν η οικονομία δεν επανέλθει σε ανοδική τροχιά ώστε αφενός να ανακοπεί η δημιουργία μη εξυπηρετούμενων δανείων και αφετέρου να ενισχυθεί ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης, ο τραπεζικός κλάδος κινδυνεύει να βρεθεί εκ νέου σε εξαιρετικά αδύναμη θέση. Οπως σημειώνουν, ακόμα και αν η δημοσιονομική κατάσταση σταθεροποιηθεί, αν δεν αναζωογονηθεί η οικονομική δραστηριότητα, ώστε να βελτιωθεί η εικόνα των «κόκκινων» δανείων, είναι ορατός ο κίνδυνος το 2014 οι τράπεζες να πρέπει να ενισχύσουν εκ νέου την κεφαλαιακή τους βάση για να αντιμετωπίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Η πορεία της οικονομίας τους τελευταίους μήνες, πάντως, δημιουργεί αισιοδοξία, καθώς όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία εξέρχεται σταδιακά από την ύφεση, κάτι που αποτυπώνεται στη συνεχή αποκλιμάκωση του ποσοστού μείωσης του ΑΕΠ από τρίμηνο σε τρίμηνο. Σημειώνεται πως στο γ΄ τρίμηνο του 2012 το ΑΕΠ «έτρεχε» με ρυθμό συρρίκνωσης της τάξεως του -6,7%, στο δ΄ τρίμηνο του 2012 με -5,7%, στο α΄ τρίμηνο του 2013 με -5,5%, στο β΄ τρίμηνο με -3,7%, ενώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου της φετινής χρονιάς η ύφεση συρρικνώθηκε στο -3%.
Του Γιαννη Παπαδογιαννη
Πηγή: kathimerini.gr
9
Σχόλια (0 σχολιάστηκε):
Σχολιάστε το άρθρο