F.T.: Το πρωτογενές πλεόνασμα αλλάζει τα δεδομένα

Αρχική | Οικονομία | Η κρίση του χρέους | F.T.: Το πρωτογενές πλεόνασμα αλλάζει τα δεδομένα
image

Το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της χώρας μας αλλάζει τα δεδομένα της ελληνικής κρίσης, συμπεραίνει, σε χθεσινό αναλυτικό ρεπορτάζ της, η εφημερίδα Financial Times. Σύμφωνα με τον συντάκτη της σχετικής ανταπόκρισης, Πίτερ Σπίγκελ, επικεφαλής των F.T. στις Βρυξέλλες, τα στελέχη της τρόικας έχουν αρχίσει και θέτουν στον εαυτό τους το ερώτημα «τι συμβαίνει όταν μία χώρα αποφασίζει να πει τελικά όχι». Ο λόγος που ένα τέτοιο ερώτημα τίθεται τώρα είναι ότι, πλέον, η Ελλάδα χρειάζεται χρήματα μόνο για να αποπληρώνει τα παλαιά της χρέη. Το πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει ότι μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες του προϋπολογισμού της εκ των ενόντων. Ο Σπίγκελ μάλιστα προσθέτει πως, αν δεν υπήρχε η ανάγκη στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα, τότε η Ελλάδα θα είχε «ελάχιστα κίνητρα» να συνεχίζει να αποπληρώνει τα χρέη της, τα οποία κατέχουν, στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τους, οι επίσημοι πιστωτές (ΔΝΤ, ΕΚΤ, κράτη-μέλη Ευρωζώνης, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας). Επιπλέον, «ιστορικά έχει διαπιστωθεί ότι όταν μία χώρα φτάνει στο σημείο να μπορεί να πληρώνει για την καθημερινή λειτουργία του κράτους, γίνεται πολύ λιγότερο συνεργάσιμη με τους δανειστές της».

Το πρωτογενές πλεόνασμα, πάντως, έχει αλλάξει και τη στάση της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τους F.T. Ο συστημικός κίνδυνος έχει παρέλθει και το επόμενο ελληνικό ομόλογο λήγει τον Μάιο και πρέπει να αποπληρωθεί στην ΕΚΤ. «Μέχρι τότε, δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι λόγοι να εκταμιευθεί η επόμενη δόση προς την Ελλάδα».

Το πρόβλημα το αντιμετωπίζει κυρίως η Αθήνα, καθώς γνωρίζει πλέον ότι πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει ότι κάθε επιπλέον ευρώ που βγαίνει από τις τσέπες των φορολογουμένων καταλήγει στους πιστωτές της χώρας, τονίζει ο Σπίγκελ και προσθέτει πως οι ελληνικές κυβερνήσεις εξαρχής υπέφεραν από «μεταρρυθμιστική κόπωση». Επιπλέον, οι απώλειες στις ψηφοφορίες στη Βουλή για τη φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση έχουν αρχίσει να γίνονται εμφανείς, σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων της τρόικας που μίλησαν στην εφημερίδα υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας. Σε αντίθεση με την Πορτογαλία, όμως, που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα κυβερνητικής σταθερότητας, η αντιπολίτευση στην Ελλάδα αποτελείται από τον «αντιμνημονιακό» ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, «είναι το μεγαλύτερο κόμμα στην Ελλάδα». «Το ΠΑΣΟΚ, στον επιθανάτιο ρόγχο του, έρχεται τέταρτο, πίσω ακόμη και από την ακροδεξιά Χ.Α.». Με άλλα λόγια, καταλήγει το ρεπορτάζ, η πτώση της κυβέρνησης θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του προγράμματος διάσωσης όπως το ξέρουμε. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; «Υπάρχουν κάποιοι στην τρόικα και στα εθνικά υπουργεία Οικονομικών που πάντοτε πίστευαν ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι αναπόφευκτη. Αν η Αθήνα και οι πιστωτές της δεν βρουν μία οδό συμβιβασμού, οι χειρότεροι αυτοί φόβοι μπορεί να γίνουν πραγματικότητα».

 

 

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

 

9




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας