Στα χαρτιά παραμένουν τα σχέδια για πάταξη της φοροδιαφυγής

Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Στα χαρτιά παραμένουν τα σχέδια για πάταξη της φοροδιαφυγής
image

Το σύστημα εισροών - εκροών στις δεξαμενές καυσίμων δεν λειτουργεί, το taxis υπολειτουργεί, οι ταμειακές μηχανές θα καθυστερήσουν να συνδεθούν με τα συστήματα του ΥΠΟΙΚ.

Εξαγγελίες που διατυπώνονται συνήθως με στόμφο, και οι οποίες έχουν στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες, αποδεικνύονται συνήθως γράμμα κενό περιεχομένου. Για παράδειγμα, το σύστημα εισροών - εκροών στις δεξαμενές καυσίμων των πρατηρίων ακόμα δεν λειτουργεί, οι ταμειακές μηχανές θα καθυστερήσουν να συνδεθούν με τα συστήματα του υπουργείου Οικονομικών, το περιουσιολόγιο εξακολουθεί να... εξαγγέλλεται (από το 1998), ενώ το ακριβότερο ηλεκτρονικό σύστημα του ελληνικού Δημοσίου, το taxis, υπολειτουργεί.

Αντίθετα, η γραφειοκρατία ζει και βασιλεύει, ακυρώνοντας σε αρκετές περιπτώσεις τις προσπάθειες κάποιων που επιχειρούν να αλλάξουν το status quo. Νόμοι που ψηφίσθηκαν από τη Βουλή μένουν στα συρτάρια, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

Η αδράνεια, στην καλύτερη περίπτωση, που θα μπορούσε από κάποιους να εκληφθεί και ως σκοπιμότητα, εξοργίζει τους φορολογούμενους που ειδικά τα τελευταία χρόνια καλούνται να καταβάλλουν όλο και περισσότερους φόρους.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου και πρώην πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλη Ράπανο, μέχρι και τον Οκτώβριο του 2013 έχουν εκδοθεί 695 εγκύκλιοι για να ερμηνεύσουν τους πολύπλοκους νόμους του υπουργείου Οικονομικών, γεγονός που καταδεικνύει ότι πλέον για να μπορέσει κάποιος να αποκρυπτογραφήσει ένα φορολογικό νομοσχέδιο, θα πρέπει να έχει γνώσεις νομικού και λογιστή.

Ενδεικτικό της τεράστιας γραφειοκρατίας είναι ότι από το 2010 μέχρι και σήμερα έχουν ψηφισθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο 20 νόμοι για τη φορολογία!

Ψηφίσθηκε το 2009 αλλά ακόμα να εφαρμοσθεί

Από το 2009 είναι νόμος του κράτους και αμέσως θα έπρεπε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να εγκατασταθεί το ηλεκτρονικό σύστημα εισροών - εκροών στα πρατήρια καυσίμων. Το μέτρο αυτό κρίθηκε απαραίτητο για την πάταξη του λαθρεμπορίου. Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα ακριβούς καταγραφής των διακινούμενων ποσοτήτων καυσίμων. Τα στοιχεία από τα πρατήρια θα αποστέλλονταν ηλεκτρονικά στο κεντρικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών. Αν και ψηφίσθηκε το 2009, μόλις το 2012, κι ύστερα από πιέσεις της τρόικας, εκδόθηκε η σχετική υπουργική απόφαση που προέβλεπε την εγκατάσταση του συστήματος στα πρατήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης μέχρι τον Μάρτιο του 2013 και ένα χρόνο αργότερα στην υπόλοιπη χώρα. Ωστόσο, το σύστημα αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει ακόμα, καθώς το ηλεκτρονικό σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων δεν είναι έτοιμο να δεχθεί τα στοιχεία και να γίνουν οι έλεγχοι.

Πρώτη φορά εξαγγέλθηκε το 1998

Το σύστημα εισροών - εκροών τείνει να θυμίζει το περιβόητο περιουσιολόγιο, το οποίο για πρώτη φορά ανακοινώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την καταγραφή των ακινήτων που κατέχουν οι Ελληνες. Ωστόσο, με την πάροδο των χρόνων αποφασίσθηκε να εμπλουτιστεί και με άλλα πληροφοριακά στοιχεία των φορολογουμένων προκειμένου να γίνει η βάση για τον πραγματικό προσδιορισμό των εισοδημάτων και των περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων. Αρχικά η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει ότι θα εφαρμοσθεί από το τρέχον έτος, ωστόσο όπως όλα δείχνουν το περιουσιολόγιο δεν θα είναι έτοιμο πριν από το 2015.

Αναβολή επ’ αόριστον

«Η υποχρέωση αποστολής online αναλυτικών στοιχείων ανά συναλλαγή δεν θα υλοποιηθεί προς το παρόν». Αυτό αναφέρει η προχθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών σχετικά την αποστολή online στοιχείων στο κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών. Ενα μέτρο το οποίο θα βοηθούσε το ελληνικό Δημόσιο να γνωρίζει τις συναλλαγές των καταστημάτων και κατ’ επέκταση τον οφειλόμενο ΦΠΑ. Προς το παρόν και αυτό το μέτρο παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.

Το ακριβότερο σύστημα του ελληνικού Δημοσίου εξόργισε για ακόμα μία φορά τους φορολογούμενους. Το σύστημα κατέρρεε με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ηλεκτρονικές ουρές για την υποβολή των δηλώσεων. Οχι μόνο της φορολογικής δήλωσης, αλλά και του ΦΠΑ, ακόμα και του Ε9. Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώθηκε στην έκδοση ανακοίνωσης προς τους φορολογούμενους προκειμένου να μην υποβάλλονται μαζικά οι δηλώσεις και καταρρεύσει το σύστημα.

Το μόνο που φαίνεται να παράγεται με ευκολία στο ελληνικό Δημόσιο είναι νόμοι και εγκύκλιοι.

 

 

 

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

 

9




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας