Διαμεσολαβητής μεταξύ οφειλετών και πιστωτών για τη ρύθμιση δανείων

Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Διαμεσολαβητής μεταξύ οφειλετών και πιστωτών για τη ρύθμιση δανείων
image

Κυβέρνηση και τρόικα αναζητούν λύσεις προκειμένου να αποφευχθεί η δικαστική προσφυγή για τα χρέη

Η αναζήτηση λύσεων στο διογκούμενο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων πριν ο οφειλέτης διαβεί την πόρτα του δικαστηρίου βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων που συνεχίζει η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Το «οπλοστάσιο» περιλαμβάνει τον θεσμό του διαμεσολαβητή, υπό την έννοια ότι θα καταστεί υποχρεωτική η διαμεσολάβηση μεταξύ οφειλετών και πιστωτών σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί δικαστική ρύθμιση των χρεών, καθώς και τους όρους του λεγόμενου «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και των «αποδεκτών ορίων διαβίωσης». Την ίδια ώρα η απελευθέρωση των πλειστηριασμών θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ και από τις δύο πλευρές. Η κατάχρηση του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας από δανειολήπτες οι οποίοι δεν έχουν πραγματική αδυναμία πληρωμής μπορεί να λειτουργήσει ως ωρολογιακή βόμβα: επιπλέον χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν μπορούν να δοθούν, επομένως σε περίπτωση που χρειαστεί νέα διάσωσή τους αυτή αναγκαστικά θα περάσει μέσα από το «κούρεμα» των καταθέσεων. Δοκιμάστηκε, άλλωστε, ήδη μια φορά, στην Κύπρο.

Ενήμερα δάνεια

Η ρύθμιση για την ειδική διαμεσολάβηση (μεταξύ οφειλετών και τραπεζών δηλαδή, διότι η διαμεσολάβηση ισχύει για την επίλυση αστικών και εμπορικών διαφορών) επρόκειτο αρχικά να εισαχθεί στον νόμο για το πρόγραμμα διευκόλυνσης των ενήμερων δανείων. Αυτό δεν συνέβη λόγω των ενδοκυβερνητικών διαφωνιών που ανέκυψαν μεταξύ των υπουργείων Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης σχετικά με το ύψος της αμοιβής των διαμεσολαβητών. Η ρύθμιση και μάλιστα έχοντας πλέον τον χαρακτήρα της υποχρεωτικότητας επανέρχεται ξανά στο προσκήνιο και αναμένεται να εισαχθεί σε κάποιο από τα επόμενα νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης. Με άλλα λόγια, οφειλέτες και πιστωτές θα πρέπει υποχρεωτικά να αναζητούν τρόπο ρύθμισης των οφειλών, έτσι ώστε ο οφειλέτης να μην προσφεύγει στο δικαστήριο κάνοντας χρήση του «νόμου Κατσέλη». Για την ώρα διαμεσολαβητές γίνονται μόνο δικηγόροι (έχουν περάσει από σχετική εκπαίδευση περί τα 400 άτομα) αλλά εξετάζεται το ενδεχόμενο να ασκούν τον ρόλο και άλλες ειδικότητες, όπως οικονομολόγοι και ορκωτοί εκτιμητές. Με τη θέσπιση της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης εκτιμάται ότι θα υπάρξει σημαντική αποσυμφόρηση των δικαστηρίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα σε περιφερειακά Ειρηνοδικεία της Αθήνας ορίζεται δικάσιμος για υποθέσεις ρύθμισης οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών ακόμη και για το 2022.

Οι άλλες δύο έννοιες, αυτές του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και των «αποδεκτών ορίων διαβίωσης» προτείνεται να χρησιμοποιηθούν ως κριτήρια για τη διαχείριση της υπερχρέωσης σε όλα τα στάδια: όταν τα δάνεια είναι στο «πορτοκαλί», δηλαδή πριν καταστούν ληξιπρόθεσμα, αλλά με τον δανειολήπτη να βρίσκεται στα πρόθυρα της αδυναμίας καταβολής των δόσεων, έτσι όπως αυτές είχαν αρχικά ορισθεί, αλλά και όταν η δανειακή σύμβαση καταγγελθεί από την τράπεζα. Μάλιστα, εξετάζεται οι δύο έννοιες να ενταχθούν σε κώδικα καλών πρακτικών των τραπεζών και όχι να αποτελέσουν αντικείμενο νομοθετικής ρύθμισης. Χρήση αυτών θα μπορεί να γίνεται είτε στη φάση της διαμεσολάβησης είτε σε περίπτωση που η υπόθεση φτάνει στο δικαστήριο. Το υπουργείο Ανάπτυξης σε πρώτη φάση έχει καταρτίσει κάποια σενάρια για τα αποδεκτά όρια διαβίωσης, αλλά αυτά έχουν βασιστεί σε στοιχεία του 2011 και αναμένει από την ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία του 2012.

 

 

 

Της Δημητρας Μανιφαβα

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

 

9




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας