ΗΠΑ: «Τσουχτερό» πρόστιμο σε εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού για δωροδοκίες και στην Ελλάδα

Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | ΗΠΑ: «Τσουχτερό» πρόστιμο σε εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού για δωροδοκίες και στην Ελλάδα
image

Πρόστιμο ύψους 13,2 εκατ. δολαρίων θα πληρώσει η αμερικανική εταιρεία κατασκευής ιατρικού εξοπλισμού Stryker, προκειμένου να διευθετήσει τις εις βάρος της κατηγορίες ότι δωροδοκούσε γιατρούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους σε πέντε χώρες -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- για να κερδίζει συμβόλαια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), η Stryker επιχείρησε να συγκαλύψει ποσά 2,2 εκατ. δολαρίων που έδωσε για δωροδοκίες στην Αργεντινή, την Ελλάδα, το Μεξικό, την Πολωνία και τη Ρουμανία, καταγράφοντάς τα ως νόμιμες δαπάνες για φιλανθρωπικές δωρεές, μετακινήσεις, συμβουλευτικές υπηρεσίες και προμήθειες.

Η Stryker προχωρά σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, χωρίς να αποδέχεται ή να αρνείται τις κατηγορίες. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο της SEC, η εταιρεία είχε κέρδη περίπου 7,5 εκατ. δολ. ως αποτέλεσμα των δωροδοκιών.

Οι πληρωμές γίνονταν από το 2003 έως τον Φεβρουάριο του 2008 για να διασφαλίζουν τη δυνατότητα της εταιρείας να πουλήσει τα προϊόντα της σε δημόσια νοσοκομεία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως ανέφερε η SEC, είναι η μονάδα της Stryker στην Πολωνία που κάλυψε τα έξοδα του διευθυντή ενός νοσοκομείου και της συζύγου του στη Νέα Υόρκη και την Αρούμπα της Καραϊβικής.

Στις πολυτελές παροχές προς το ζευγάρι περιλαμβανόταν η διαμονή για έξι βράδια σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης και τα εισιτήρια δύο παραστάσεων στο Broadway.

Εσωτερικά έγγραφα επιβεβαίωσαν αυτό που η SEC περιέγραψε ως «συμφωνία συναλλαγής». Ειδικότερα, σε μία φόρμα που περιείχε το πρόγραμμα του διευθυντή αναφερόταν πως σκοπός του ταξιδιού ήταν «να ενισχυθεί η πεποίθηση ότι τα προϊόντα της Stryker αποτελούν την καλύτερη λύση για το νοσοκομείο του».

 

 

9




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας