Πιέσεις ανακριτών για το άνοιγμα λογαριασμών

Αρχική | Ειδήσεις | Κοινωνία | Πιέσεις ανακριτών για το άνοιγμα λογαριασμών
image

Ανακριτικό «τουρνέ», για τον εντοπισμό του μαύρου πολιτικού χρήματος και της διακίνησης εκατ. ευρώ από μίζες των εξοπλιστικών, ετοιμάζουν οι ανακριτές που χειρίζονται τις δικογραφίες για την υπόθεση των υποβρυχίων αλλά και των ρώσικων πυραύλων. Οι κ. Γαβριήλ Μαλής και Ιω. Σταυρόπουλος αναμένεται -σύμφωνα με πληροφορίες- μέσα στον Νοέμβριο να έχουν συναντήσεις με τις αρμόδιες δικαστικές αρχές τεσσάρων χωρών όπου έχουν εντοπιστεί ύποπτοι λογαριασμοί και έχουν ήδη υποβληθεί αιτήματα δικαστικής συνδρομής για το άνοιγμά τους. Οι δύο ανακριτές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχουν επαφές με ομολόγους τους από Ελβετία, Γερμανία, Λουξεμβούργο και Μεγάλη Βρετανία, προκειμένου να συλλέξουν επιτόπου κρίσιμες πληροφορίες για εκατ. ευρώ που διακινήθηκαν ως μίζες για εξοπλιστικά προγράμματα και έως σήμερα δεν έχουν αποκαλυφθεί.

Το ραντεβού των δύο ανακριτών με τους ομολόγους τους των τεσσάρων χωρών έχει επιμεληθεί ο εισαγγελέας που εκπροσωπεί τη χώρα μας στη Χάγη, ο κ. Νικ. Ορνεράκης, ο οποίος και έχει αναλάβει όλες τις λεπτομέρειες, καθώς οι δύο ανακριτές φέρονται αποφασισμένοι να πιέσουν για το άνοιγμα λογαριασμών και να συγκεντρώσουν πληροφορίες που εκτιμάται ότι θα δώσουν νέα τροπή στις έρευνες για τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων και για τη μετα-Τσοχατζόπουλο εποχή.

Στο πλαίσιο των ερευνών της Δικαιοσύνης για το μαύρο πολιτικό χρήμα και την απόδοση ευθυνών σε μεσάζοντες και άλλους που μετείχαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη διακίνηση εκατ. ευρώ, οι δύο ανακριτές καλούν σε απολογία στις αρχές Νοεμβρίου δύο κομβικής σημασίας πρόσωπα που διαδραμάτισαν σημαίνοντα ρόλο στην υπόθεση των υποβρυχίων.

Πρόκειται για τους Αλέξανδρο Αβατάγγελο και Μιχαήλ Ματαντό, προς τους οποίους έχουν αποστείλει ήδη κλήσεις προς απολογία, καθώς και οι δύο φέρονται ως πρόσωπα-κλειδιά στη διερευνώμενη υπόθεση.

Και οι δύο, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, έχουν κληθεί να προσέλθουν ενώπιον των ανακριτών, καθώς τόσο ο Μιχαήλ Ματαντός όσο και ο Αλ. Αβατάγγελος διαμένουν στο εξωτερικό.

Παράλληλα, οι δύο ανακριτές ανοίγουν πλέον τον φάκελο για τις δύο συμβάσεις των υποβρυχίων «Αρχιμήδης» και «Ποσειδών» και σύντομα αναμένεται να καλέσουν σε απολογία πολλούς από τους 29 εμπλεκομένους.

Ο φάκελος των ρωσικών πυραύλων κλείνει

Κι ενώ η υπόθεση των υποβρυχίων ανοίγει για τα μη πολιτικά πρόσωπα, από τις σοβαρότερες υποθέσεις που εκκρεμούν στην ανάκριση, ο φάκελος για τους ρώσικους πυραύλους, για τους οποίους απολογήθηκαν ήδη ο Κύπριος πρώην υπουργός Ντίνος Μιχαηλίδης και ο γιος του Μιχάλης -και οι δύο είναι προσωρινά κρατούμενοι-, αναμένεται να κλείσει για την ανάκριση. Οι δύο ανακριτές αναμένεται να αποστείλουν σύντομα τη σχετική δικογραφία για τα περαιτέρω, προκειμένου να προσδιοριστεί η δίκη πριν εκπνεύσουν για πατέρα και υιό Μιχαηλίδη τα όρια προσωρινής κράτησης, ενώ ένα κομμάτι των ανακρίσεων που αφορά άλλα πρόσωπα θα παραμείνει ανοιχτό.

Στο μεταξύ, προφυλακιστέος κρίθηκε ο ήδη φυλακισμένος πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Ιωάννης Σμπώκος, για τη διασύνδεσή του με την υπεράκτια εταιρεία Clavis που φέρεται να διαχειρίστηκε χρήματα από μίζες εξοπλιστικών.

 

 

Της Ιωαννας Μανδρου

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

9




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας