«Οι Ελληνες έκαναν απίστευτα πολλά»

Αρχική | Οικονομία | Η κρίση του χρέους | «Οι Ελληνες έκαναν απίστευτα πολλά»
image

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, έπλεξε το εγκώμιο του ελληνικού λαού αναφερόμενος στις προσπάθειες που έχει καταβάλει από την αρχή της κρίσης, παράλληλα όμως απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού δημοσίου χρέους υποστηρίζοντας ότι αυτό «δεν θα το δέχονταν οι φορολογούμενοι των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης».

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Bild, ο κ. Μπαρόζο παραδέχεται ότι «τα προηγούμενα χρόνια οι Ελληνες έκαναν απίστευτα πολλά. Οι θυσίες των πολιτών είναι τεράστιες», προσθέτει όμως ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να «παρουσιάσει αποτελέσματα» στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων. Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να γίνει νέο «κούρεμα» ο κ. Μπαρόζο λέει ότι αυτό «δεν είναι κάτι που υποστηρίζει η Κομισιόν. Θα προκαλούσε μόνο νέα αναστάτωση στην Ευρωζώνη και ανασφάλεια στους επενδυτές. Πέραν αυτού, ένα δεύτερο “κούρεμα” θα είχε συνέπειες και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης που στηρίζουν οικονομικά την Ελλάδα. Οι φορολογούμενοι στις χώρες αυτές δεν θα το δέχονταν», επισημαίνει ο πρόεδρος της Κομισιόν. Πριν από δύο χρόνια, συνεχίζει ο κ. Μπαρόζο, «πολλοί ειδικοί προέβλεπαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την κατάρρευση της Ευρωζώνης. Αυτό θα ζημίωνε τους πάντες σε μεγάλο βαθμό, περιλαμβανομένης και της Γερμανίας. Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν επαληθεύτηκε, καθώς καταφέραμε να διαλύσουμε τις αμφιβολίες σχετικά με την πολιτική βούληση των Ευρωπαίων», λέει ο κ. Μπαρόζο. Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποιεί ότι η Ευρωζώνη δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τον κίνδυνο και θεωρεί ότι η μεγαλύτερη απειλή δεν προέρχεται από την οικονομία, αλλά από την πολιτική, διότι «όταν οι χώρες γίνονται πολιτικά ασταθείς... τότε απομακρύνονται οι επενδυτές».

Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Ουίλιαμ Μάρεϊ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη λήψη νέων μέτρων στην Ελλάδα, επανέλαβε τη δήλωση Λαγκάρντ ότι «αν χρειαστούν νέα μέτρα... δεν θα έχουν τη μορφή επιπλέον δημοσιονομικών μέτρων, δεν θα έχουν τη μορφή οριζόντιων περικοπών μισθών και συντάξεων».

 

 

Πηγή: kathimerini.gr


 

9




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας