Ανησυχία για νέα φούσκα ακινήτων

Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Ανησυχία για νέα φούσκα ακινήτων
image

Μεγάλες αυξήσεις τιμών παγκοσμίως που αποδίδονται κυρίως στη χαλαρή νομισματική πολιτική

Ο κίνδυνος μιας νέας φούσκας στην παγκόσμια αγορά ακινήτων διαγράφεται εκ νέου, καθώς αυξάνονται οι τιμές των ακινήτων σε ένα μεγάλο γεωγραφικό τόξο που εκτείνεται από την Κίνα, την Αυστραλία μέχρι τη Βρετανία και ενσπείρει προβληματισμό για τις ανεπιθύμητες παρενέργειες της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Στην Κίνα οι τιμές των κατοικιών σημειώνουν τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιανουάριο του 2011, στη Βρετανία βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ στη Γερμανία η Bundesbank εκτιμά πως τα ακίνητα της χώρας είναι υπερτιμημένα κατά τουλάχιστον 20%. Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου φέρουν τις τιμές των νεόδμητων κατοικιών στην Κίνα να έχουν αυξηθεί κατά 20% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 στα αστικά κέντρα της Σεντζέν και της Γκουανγτζού που αποτελούν προσφιλή τόπο κατοικίας των στελεχών επιχειρήσεων. Στη Σαγκάη, άλλωστε, και στο Πεκίνο η αύξηση φτάνει στο 17% και στο 16% αντιστοίχως, πάντα σε ετήσια βάση, ενώ από τις 70 πόλεις των οποίων τα στοιχεία παρακολουθεί και καταγράφει η κινεζική ηγεσία στις 69 έχει σημειωθεί αύξηση των τιμών.

Το Πεκίνο ανησυχεί

Ο κίνδυνος μιας νέας φούσκας έχει θορυβήσει την κινεζική ηγεσία που, ωστόσο, διστάζει να λάβει μέτρα για να αναχαιτίσει τις τιμές, καθώς η αυξανόμενη οικοδομική δραστηριότητα διευκολύνει την επίτευξη του στόχου του 7,5% που έχει θέσει για οικονομική ανάπτυξη το τρέχον έτος. Ο ρυθμός ανάπτυξης επιταχύνθηκε μεν στο 7,8% το γ΄ τρίμηνο, αντιστρέφοντας την επιβράδυνση των δύο προηγούμενων τριμήνων αλλά στελέχη της JPMorgan προειδοποιούν πως η ανάκαμψη δεν θα διαρκέσει πολύ.

Την ίδια στιγμή στη Γερμανία η παρέμβαση της Bundesbank κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον κίνδυνο φούσκας ακινήτων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης με την ταχύτερη άνοδο τιμών να καταγράφεται σε επτά μεγάλες πόλεις της χώρας. Ειδικότερα από το 2010 ώς σήμερα οι αυξήσεις σε Βερολίνο, Μόναχο, Αμβούργο, Κολωνία, Φρανκφούρτη, Στουτγκάρδη και Ντίσελντορφ υπερβαίνουν το 25%. Στη μηνιαία έκθεσή της, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας τονίζει πως «από όταν έσκασαν οι φούσκες των ακινήτων σε ΗΠΑ και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η γερμανική αγορά ακινήτων έγινε πιο ελκυστική για τους επενδυτές». Η επισήμανση συνάδει με άλλες ενδείξεις που κατατείνουν στο συμπέρασμα πως η αύξηση των τιμών των ακινήτων οφείλεται κυρίως στα κεφάλαια διεθνών επενδυτών που τοποθετούνται σε ακίνητα.

Δεδομένων των ανάλογων αυξήσεων που καταγράφονται σε ασιατικές πόλεις, οι αρχές ορισμένων εξ αυτών όπως του Χονγκ Κονγκ και της Σιγκαπούρης έχουν επιβάλει νέους φόρους στους ξένους αγοραστές για να περιορίσουν τον αντίκτυπο στις αγορές κατοικιών. Σύμφωνα με στοιχεία της Knight Frank, συμβουλευτικής για θέματα αγοράς ακινήτων, οι τιμές των πιο ακριβών κατοικιών στο Χονγκ Κονγκ και το Λονδίνο βρίσκονται σήμερα σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνα προ της κρίσης στην αγοράς ακινήτων.

Οπως, άλλωστε, προκύπτει από τα στοιχεία που δίνει η στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας, οι τιμές των κατοικιών έχουν εκτιναχθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα με τον σχετικό δείκτη να βρίσκεται από τον Αύγουστο στις 185,8 μονάδες υπερβαίνοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 185,5 μονάδων τον Ιανουάριο του 2008.

Πρωτοφανείς αυξήσεις

Τα στοιχεία φέρουν τις τιμές των κατοικιών να καταγράφουν άνοδο σε Αγγλία, Ουαλλία και Βόρεια Ιρλανδία αλλά να υποχωρούν στη Σκωτία. Η μέση τιμή ενός διαμερίσματος στη Βρετανία είναι 247.000 στερλίνες, ποσό αντίστοιχο των 290.700 ευρώ, το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί από το 1968, οπότε άρχισαν οι σχετικές μετρήσεις. Καταγράφονται, πάντως, μεγάλες αποκλίσεις με τις τιμές στο Λονδίνο να σημειώνουν ετήσια αύξηση 8,7% ενώ στην Ουαλλία και τη Βόρεια Ιρλανδία μόλις 1%.

Εχουν προηγηθεί προ ημερών τα στοιχεία της στατιστικής αρχής της Αυστραλίας, σύμφωνα με τα οποία η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για κατοικίες στο Σίδνεϊ και στην Μελβούρνη έχει εξωθήσει τις τιμές σε άνευ προηγουμένου επίπεδα.

Σύμφωνα με τον Τιμ Λόλες, επικεφαλής της εταιρείας ερευνών RP Data της Αυστραλίας, «μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα δούμε την αγορά κατοικίας να επιστρέφει στα ιστορικά υψηλά επίπεδα». Ο ίδιος διαπιστώνει πως η σημερινή άνοδος της αγοράς ακινήτων οφείλεται κυρίως στις τοποθετήσεις επενδυτών που αναζητούν μεγαλύτερα κέρδη από τα επιτόκια καταθέσεων αλλά και μια διέξοδο από τις ευμετάβλητες αγορές μετοχών.

 

 

Bloomberg, Reuters

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

9




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας