Έντονο παρασκήνιο στο Μαξίμου

Αρχική | Ειδήσεις | Πολιτική | Έντονο παρασκήνιο στο Μαξίμου
image

Οι διεργασίες για νέο φορέα «δεξιά» της Ν.Δ. και οι ζυμώσεις στο ΠΑΣΟΚ εν μέσω σύγκρουσης του ΔΝΤ με την Ε.Ε. Το επόμενο δίμηνο θα είναι καθοριστικό για την πορεία της κυβέρνησης, με την Αθήνα να βρίσκεται εγκλωβισμένη στις διαφορετικές στρατηγικές ΔΝΤ και Βερολίνου, ενώ παράλληλα η εσωτερική πολιτική σκηνή αρχίζει να τελεί «εν βρασμώ».

 

H εβδομάδα που πέρασε, με εξαίρεση την επίσκεψη στο Ισραήλ, δεν ήταν για τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες: συσκέψεις και συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με υπουργούς για θέματα αιχμής, συναντήσεις με εκπροσώπους μεγάλων πολυεθνικών όπως οι ZTE και Google για την προσέλκυση επενδύσεων, διεύθυνση των επικοινωνιακών κινήσεων της κυβέρνησης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως, όσοι τον ζουν καθημερινά διαπιστώνουν πως τον κ. Σαμαρά απασχολεί ολοένα και περισσότερο η «μεγάλη εικόνα». Ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται πως το επόμενο δίμηνο θα είναι καθοριστικό για την πορεία της κυβέρνησης, καθώς θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται η διαπραγμάτευση για το χρέος, με την Αθήνα να βρίσκεται εγκλωβισμένη στις διαφορετικές στρατηγικές ΔΝΤ και Βερολίνου, ενώ παράλληλα η εσωτερική πολιτική σκηνή αρχίζει να τελεί «εν βρασμώ».

Η στρατηγική του υπ. Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, δεν αμφισβητείται πλέον μόνο από τον κ. Ευ. Βενιζέλο, αλλά και από στενούς συνεργάτες του ίδιου του κ. Σαμαρά, με τον πρωθυπουργό να παίρνει για πρώτη φορά αποστάσεις από επιλογές του. Οι «καραμανλικοί», και όχι μόνον, με αφορμή τη συζήτηση περί Χρυσής Αυγής και της θεωρίας των «δύο άκρων» έκαναν την επανεμφάνισή τους, μεταδίδοντας εικόνα εσωστρέφειας στη Ν.Δ. Ενώ, παράλληλα, νέες παράμετροι που μπορεί να οδηγήσουν σε αναδιάταξη το πολιτικό σκηνικό αποτελούν οι διεργασίες για δημιουργία νέου φορέα «δεξιά» της Ν.Δ., αλλά και η συζήτηση για την πορεία του ΠΑΣΟΚ υπό το βάρος των δημοσκοπήσεων που το εμφανίζουν καθηλωμένο σε ποσοστά από 6 έως 8%.

Οι σχέσεις με ΔΝΤ, Βερολίνο

Ο πολιτικός σχεδιασμός του κ. Σαμαρά, όπως χαράχτηκε τον περασμένο Αύγουστο, στις σύντομες διακοπές του στην Πύλο, προέβλεπε ότι τους πρώτους μήνες του χρόνου και με διαπιστωμένη την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος θα υπήρχε κοινά αποδεκτή συμφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Ε.Ε. για το ελληνικό χρέος, η Αθήνα θα μπορούσε να επιχειρήσει έξοδο στις αγορές και ο πρωθυπουργός να βαδίσει προς τις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου με σημαία την απαλλαγή της χώρας από το Μνημόνιο.

Ομως, αλλεπάλληλα μηνύματα που φθάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου συνηγορούν πως προκειμένου ο σχεδιασμός αυτός να υλοποιηθεί, ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να περάσει από ναρκοπέδιο: η συνάντηση με την κ. Κριστίν Λαγκάρντ, την προπερασμένη εβδομάδα, στη Νέα Υόρκη, ήταν μια πρώτη δυσάρεστη έκπληξη. Ο πρωθυπουργός διαπίστωσε από πρώτο χέρι ότι οι διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και Ε.Ε. παραμένουν αγεφύρωτες και θα χρειαστεί χρόνος προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος και, όπως εκμυστηρεύτηκε στους συνεργάτες του, «δεν πρέπει η χώρα να εμπλακεί στη διελκυστίνδα των δύο» Παράλληλα, κορυφαίοι Ευρωπαίοι παράγοντες, όπως ο κ. Ρέγκλινγκ του ESM και ο κ. Ασμουνσεν της ΕΚΤ, έβαλαν «φρένο» στα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, παραπέμποντας σε νέο δανεισμό και τρίτο Μνημόνιο. Τέλος, το ήδη θολό τοπίο επέτεινε η προσέγγιση του Ευρωπαίου επιτρόπου, Ολι Ρεν, σύμφωνα με την οποία η όποια διευθέτηση του ελληνικού χρέους παραπέμπεται από την άνοιξη, το καλοκαίρι, δηλαδή μετά τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο κ. Σαμαράς και οι συνεργάτες του τηρούν σιγήν ιχθύος, πληροφορίες επιμένουν ότι ήδη στο οικονομικό επιτελείο τελούν υπό επεξεργασία εναλλακτικά σενάρια για τη βιωσιμότητα του χρέους που περιλαμβάνουν και την επαναγορά κυκλοφορούντων ομολόγων, ενώ επιδίωξη είναι η συζήτηση να κλείσει το ταχύτερο. «Η παράταση της εκκρεμότητας προκαλεί αναταραχή στο εσωτερικό της χώρας και, παράλληλα, λειτουργεί αποτρεπτικά για την προσέλκυση επενδυτών», επισήμανε στην τετ-α-τετ τους συνάντηση -χωρίς παρουσία συμβούλων- ο κ. Σαμαράς στην κ. Λαγκάρντ.

 

 

Των Κ. Π. Παπαδιοχου - Γ. Π. Τερζη

Πηγή: kathimerini.gr


9




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας